Šport > Košarka
24 ogledov

Trenerji Olimpije o Olimpiji

Mami Bečirović meni, da Olimpija veliko prehitro menja trenerje. Žurnal24 main
Pred začetkom košarkarske Evrolige smo za mnenja o favoritih in možnostih Uniona Olimpije povprašali nekdanje trenerje zmajev Memija Bečiroviča, Gašperja Okorna in Saša Filipovskega.
 

Preberite še

Nove zvezde Evrolige
Časovni stroj: Arvydas Sabonis
Olimpija na pragu nove evroligaške sezone

Z obračunom med Tau Ceramico in Fenerbahčejem ( slavili so Španci z 80:70 ) se je že začela nova sezona Evrolige , za Slovence pa se bo najbolj prestižno košarkarsko tekmovanje v Evropi začelo v četrtek, ko se bo prenovljena, okrepljena in ambiciozna Olimpija v gosteh pomerila s španskim Joventutom iz Badalone. Za mnenje o favoritih Evrolige in možnosti Ljubljančanov v tem tekmovanju smo povprašali nekdanje trenerje kluba pod Rožnikom Memija Bečiroviča , Gašperja Okorna in Saša Filipovskega .


Nekdanji trenerji Olimpije se strinjajo, da so imeli Ljubljančani srečno roko pri žrebu skupin. © Nik Rovan

 
 
 

Pri Olimpiji je pač tako, da je treba "plavati" znotraj omejenega proračuna, zato je treba bolj staviti na dobro delo in dobro atmosfero v moštvu.

Memi Bečirovič

 
Bečirovič: Ključna bodo gostovanja
Predhodnik Aleksandra Džikića na ljubljanski klopi Memi Bečirovič meni, da se razmerja moči to poletje niso spremenila. "Favoriti so enaki. CSKA iz Moskve, kak španski predstavnik, Panathinaikos in tudi Siena, ki je zadržala jedro lanske ekipe," meni Bečirovič in dodaja, da močno okrepljenega grškega Olympiacosa ne vidi v krogu najožjih kandidatov za evropski vrh. "Olympiacos je že res zvezdniški, vseeno pa me ne prepriča. S to ekipo bodo težko naredili kaj večjega."

Trener, ki je lani na klopi zmajev nanizal kar nekaj odmevnih "evropskih" zmag, meni, da se ključ do uspeha Ljubljančanov skriva v gostovanjih. "Upam, da se bo Olimpija prebila med prvih 16, kar je verjetno tudi njihov osnovni cilj. Če bodo zmagovali v gosteh, bodo napredovali, sicer pa bo zelo, zelo težko. Ekipa je na papirju dobra. Ilievski je zagotovo kakovosten igralec, vprašanje pa je, kako se bo v Evroligi znašel mladi Golubović. Pri Olimpiji je pač tako, da je treba 'plavati' znotraj omejenega proračuna, zato je treba bolj staviti na dobro delo in dobro atmosfero v moštvu," dodaja trener ukrajinskega Azovmaša . Po mnenju očeta reprezentanta Sanija Bečiroviča bo Olimpijina skupina nepredvidljiva do konca. "Vsak lahko premaga vsakega. Tudi Alba, ki ji nekateri namenjajo vlogo avtsajderja, je dobra ekipa. Malce izstopa le Tau Ceramica, ostali pa so dokaj izenačeni."


Gašper Okorn je pri napovedih previden. © Saša Despot

 
 
 

Moje osebno mnenje je, da bi se s tem denarjem lahko storilo še več.

Gašper Okorn

 
Okorn: Lahko bi se kadrovalo še bolje
Trener Olimpije v sezoni 2006/07 Gašper Okorn se z Bečirovičem strinja glede favoritov, pri napovedih, ki se tičejo Olimpije , pa je malce previdnejši. "Za Olimpijo so prišli svetlejši časi, saj je denarja očitno več kot kadarkoli prej. Resnično vrednost te ekipe bomo videli med tekmovanjem. Sam sem glede napovedi  pazljivejši, sploh glede na to, da so nekateri pred začetkom sezone že kar malce preveč optimistični. Denarja je bilo dovolj, ekipa je sestavljena, položaj v klubu je urejen, kako dobro je bila sestavljena ekipa, pa bomo videli že kmalu. Moje osebno mnenje je, da bi se s tem denarjem lahko storilo še več," meni trener, ki trenutno prebiva na Češkem pri svoji izbranki. Okorn meni, da je imela pri žrebu skupin Olimpija zelo srečno roko. "Ta skupina ni zelo težka, sploh glede na to, da bi lahko dobili nasprotnike, kot so Barcelona, Panathinaikos ali Maccabi . V tej skupini je le Tau Ceramica vrhunska ekipa, po drugi strani pa ni niti enega moštva, ki bi ga lahko odpisali že vnaprej. Zagotovo pa se iz te skupine da uvrstiti v nadaljevanje," je še dodal Okorn, ki je po avanturi na ljubljanski klopi nekaj časa vodil novomeško Krko in latvijski Ventspils .


Saša Filipovskega najbolj veseli, da je Olimpija prebrodila finančno krizo. © SPS

 
 
 

Ko sem bil jaz trener, smo imeli za igralce na voljo 850 tisoč evrov, leto za tem milijon, danes pa po mojih podatkih klub razpolaga z 2,5 milijona evrov.

Sašo Filipovski

 
Filipovski: Ko je denar, je vse drugače
Za konec smo za mnenje poprosili še trenerja, ki je bil v času svojega delovanja v Ljubljani celo najmlajši trener Evrolige – Saša Filipovskega . Nekdanji pomočnik Toma Mahoriča danes službuje na Poljskem , kjer vodi moštvo Turowa , še vedno pa je na tekočem z vsem, kar se dogaja v Tivoliju . "Zelo sem vesel, da je Olimpija izplavala iz najhujše krize, saj smo naposled prešli obdobje, v katerem se je nenehno ponavljalo, kako denarja ni od nikoder. Ko sem bil jaz trener, smo imeli za igralce na voljo 850 tisoč evrov, leto za tem milijon, danes pa po mojih podatkih klub razpolaga z 2,5 milijona evrov. Veseli me, da so prišli sveži obrazi in da klubu pomagata župan Zoran Janković in Peter Vilfan, ki na neki način s svojo prisotnostjo ščiti hrbet trenerju," je optimističen Filipovski. Meni, da ima Olimpija letos dobro in konkurenčno moštvo. "Že dolgo v Ljubljani ni bilo takšnih imen kot letos. Ilievskega sem sam treniral pri Olimpiji in tedaj smo igrali zelo lepo košarko. Hukić je prav tako preverjen igralec, Milič je že tako ali tako steber tega moštva, obenem pa so tukaj tudi mladi, ki obetajo veliko. Predvsem bi rad izpostavil Mirzo Begiča, novinca Golubovića in Miho Zupana. Užitek bo spremljati moštvo, v katerem so združene tako izkušnje kot sveža kri."


Sašo Filipovski je danes trener poljskega Turowa iz Zgorzeleca. © Saša Despot

 
V Olimpijini skupini Filipovski vlogo favorita namenja španski Tau Ceramici , opozarja pa, da tudi nemške Albe ne velja kar tako odpisati. "Igral sem z njimi in iz prve roke lahko povem, da gre za zelo dobro moštvo. Njihov trener Luka Pavićević je zbral dobre igralce in na vsakem igralnem mestu imajo vsaj dve dobri rešitvi. Z izjemo Tau Ceramice favorita v tej skupini ni," razmišlja Filipovski.

In kdo bo po mnenju trenerja, ki trenutno v poljskem prvenstvu s svojim moštvom zaseda tretje mesto po petih kolih, krojil vrh elitne Evrolige ? "Prvi favorit je CSKA, visoko pa vidim predvsem Sieno. Morda tudi Panathinaikos, čeprav imajo precej težav z meti od daleč. Močan je tudi Olympiacos, Barcelona pa po mojem mnenju nima dovolj izkušenega trenerja, da bi lahko merili na sam vrh," je pogovor za spletni portal zurnal24.si sklenil nekdanji strateg zmajčkov, ki je bil še v času tivolske vladavine Janeza Rajglja favorit za klop Uniona Olimpije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.