Šport > Košarka
25 ogledov

Tribuna – skupinski seks

null Žurnal24 main
S Petrom Vilfanom smo se pogovarjali o podcenjevanju nekaterih ob reševanju košarkarskega kluba Union Olimpija.

Mislim, da so našo tribuno mnogi, ki tega ne bi smeli, ocenjevali omalovažujoče, nad čimer sem precej razočaran. Med njimi so nekateri, ki so v upravnem odboru kluba.
Peter Vilfan
Kaj se je od javne tribune oprijemljivega zgodilo glede reševanja Olimpije?
Moram priznati, da ni bilo nobenega pravega odziva. Kake dva ali tri dni se je o tem govorilo. Mislim, da so našo tribuno mnogi, ki tega ne bi smeli, ocenjevali omalovažujoče, nad čimer sem precej razočaran. Med njimi so tudi nekateri, ki so v upravnem odboru kluba. Naj povem, da je eden od teh rekel, da je javna tribuna neke vrste skupinski seks in da se on tega ne gre.

Lahko poveste ime?
Ne, nima smisla. Vem le, da je bil naš namen iskren in da na tribuno nihče od nas ni šel s kakršnimkoli osebnim interesom. Želeli smo vzvaloviti zanimanje, da bi javnost o Olimpiji začela več govoriti in razmišljati.

Ilievski želi ostati
"Moja menedžerka je na Fibi sprožila postopek zame in za Saša Ožbolta. Ampak jaz o tem ne razmišljam. To je stvar, ki jo vodi moja menedžerska agencija. Olimpija bo imela s tem velike težave. Fiba je tako kot Fifa zelo rigorozna. Če klub igralcev ne izplača, ne moreš nastopati niti v prvi slovenski ligi, kaj šele kje drugje," je dejal Vlado Ilievski. Kljub temu si slovenski Makedonec srčno želi ostati v Ljubljani: "Olimpijo imam rad, zelo mi je žal za to, kar se dogaja. Želim si ostati in naslednjo sezono osvojiti naslov. Razen nas nihče ne ve, kaj smo prestali za klub. Če bi se to zgodilo v kateremkoli drugem klubu v Evropi, bi igralci šli. Mi pa smo ostali, čeprav nam nihče ne jamči, da bomo dobili denar."
Kaj storiti, da bodo prizadevanja za rešitev Olimpije postala konkretnejša?
Jaz sem sicer večni optimist, ampak v tem trenutku ne vem. Pogovarjal sem se s številnimi ljudmi – direktorji, predsedniki uprav, ministri ... Vsi pravijo, da bi bilo grozno, če bi Olimpija propadla, nihče pa noče potegniti prve poteze. Enako velja za politiko in gospodarstvo. Na žalost je Slovenija v tem trenutku tako razdvojena ... Denimo, da se neki gospodarstvenik odloči, da bo reševal Olimpijo. V istem hipu bo popredalčkan v nek del naše politike – ali med leve ali desne. Zanj bo to v nadaljevanju pomenilo težavo. Kdo je torej na potezi? V tem trenutku bi morala biti politika tista, ki bi rekla da ali ne. Politika bi morala reči: "Rešite Olimpijo in tisti, ki ji bo pomagal, ne bo imel nobenih težav."

Kaj Olimpiji trenutno najbolj stiska vrat?
Jasno je, da sta v Lozani na Fibini arbitraži primera vsaj dveh Olimpijinih igralcev, kamor je to predala njuna menedžerska agencija (predvidoma gre za Vlada Ilievskega, kar je potrdil igralec sam, in Saša Ožbolta, op. a.). Ta zadeva je v zaključni fazi in bo rešena v nekaj dneh. Ko bo sodba prišla v Ljubljano, ne obstaja pritožba, sodišče, nič ... Stvar bo treba rešiti, sicer ne bo več Olimpije, Evrolige, ne bo mogoče kupovati igralcev, se prijavljati na tekmovanja. To morajo ljudje, ki želijo klub voditi v prihodnje, vzeti resno.

Torej poravnati dolgove vsaj do njiju ...
Ko govorimo o dolgovih Olimpije, je treba najprej rešiti obveznosti do igralcev. Oni so pripeljali Olimpijo do finala. Pustili so srce, dušo, telesno so popolnoma izčrpani. Poraz na peti tekmi me ne preseneča. Prišli so do meje, prek katere ne morejo. Zato bi bilo pošteno najprej poplačati igralce. Glede drugih upnikov naj se vmešata država in mesto. Dolg se lahko preloži, porazdeli ... Ključ je v poravnavi do vseh igralcev. Brez tega je Olimpije konec.

Verjamete torej, da rešitev lahko pride v zadnjem hipu?

V Sloveniji je po navadi tako, da nihče noče stopiti zraven, ko se pride do roba prepada, pa se kaj le zgodi. Vendar moram reči, da nisem preveč prepričan, da se rešitev še lahko najde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.