Šport > Košarka
7 ogledov

Turki so bili nemočni!

Turški košarkarji so sklonjenih glav odhajali iz dvorane Telefonica Arena. Slove Žurnal24 main
V prvi tekmi drugega dela evropskega košarkarskega prvenstva je Slovenija premagala Turčijo s 66 : 51. Ključ je moštvena igra.

Slovenija se je drugič v zgodovini uvrstila v četrtfinale evropskih prvenstev. Izkoristila je že prvo "zaključno žogo" in proti Turčiji zabeležila tretji par točk.

S prvim polčasom zagotovo nihče od trenerjev ni bil zadovoljen. Turčija je v prvih dvajsetih minutah zbrala 24 skokov, od tega kar deset v napadu, medtem ko jih je imela Slovenija vsega skupaj zgolj 14. Na srečo turški igralci drugih in tretjih priložnosti v napadu niso znali izkoristiti; zadeli so dva meta iz 14 metov in imeli 32-odstotni met iz igre (10:31). Ker pa tudi Slovenija v napadu ni blestela (39-odstotni met iz igre), se je prvi del igre končal z minimalno prednostjo varovancev selektorja Aleša Pipana. Slovenija je sicer v 16. minuti vodila že s 27:17, toda čeprav se je osem igralcev vpisalo med strelce (Matjaž Smodiš 9 točk), sta Rašo Nesterovič in Jaka Lakovič ostala dolžnika. Skupaj sta zmogla le tri točke.

V drugem polčasu so Turki zaspali
Tretja četrtina borne slike z igrišča ni spremenila. Prikazana košarka je bila daleč od vrhunske, ki so jo slovenski igralci prikazali v Alicanteju. V šestih minutah in pol je Slovenija zmogla vsega dva koša in zaostala na semaforju s 36 : 39. Še sreča, da so tudi Turki igrali zaspano, nepovezano in brez pravega žara, tako da se niso odlepili. V pravem času je zato prišla trojka Uroša Slokarja za izenačenje in v naslednjem napadu še ena njegova za vnovično vodstvo (44 : 39). Slokar je z dvema "bombama" načel Turčijo, predvsem pa prebudil soigralce, ki so začutili priložnost za zmago. Kot se je izkazalo pozneje, je bil to ključni trenutek tekme.

Četrtina za zgodovino
Slovenija je zadnjo četrtino odigrala za zgodovino, predvsem pa vsaj delno tako, kot smo je bili vajeni v predtekmovanju proti Italiji, Poljski in Franciji. Igralci so dihali kot eden, se pogumno postavili v obrambi ter ustavili skok Turčije v napadu. Rezultat je prišel sam od sebe. Turčija je od 27. minute in vodstva 39 : 36 do 36. minute zmogla le eno točko (57 : 40), pa še to v tretji četrtini. Prvi koš v zadnjem delu je dosegla malce pozneje, ko je bila Slovenija že trdno v vodstvu. V zadnjih minutah si je lahko zato peščica slovenskih navijačev v Madridu dala duška ob taktih slovenskih pesmi v dvorani in do konca poskakovala od veselja.

Izjave po tekmi
Aleš Pipan, selektor Slovenije: "Za nami je težka in pomembna zmaga. Smo v četrtfinalu in na to smo lahko ponosni. V prvem polčasu smo oboji naredili ogromno napak, v nadaljevanju pa smo izboljšali igro v obrambi, zaustavili turške strelce za tri točke in popravili skok. Naslednji dve tekmi lahko igramo brez pritiska, kar pa ne pomeni, da ne bomo šli na zmago. Želimo si čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem in že proti Nemčiji bomo poskušali doseči nov uspeh."

Matjaž Smodiš: "Znova smo pokazali odliko te reprezentance. Stopili smo skupaj, ko je bilo to najbolj pomembno. V drugem polčasu smo odigrali odlično obrambo. Turčija sicer ni slaba reprezentanca, svojo moč je pokazala na koncu prvega polčasa, ko se je silovito vrnila v igro."

Bogdan Tanjevič, selektor Turčije: "Tekmo je dobila boljša ekipa in mislim, da celo lažje, kot je pričakovala. Slokarjevi trojki sta ekipi vrnili samozavest in vlili pogum soigralcem. Slovenija je v drugem polčasu precej izboljšala svojo obrambo in dobila skok. Bolj ko se je tekma bližala koncu, manj možnosti smo imeli za uspeh. Do odločilnih trojk Slokarja, za katerega smo vedeli, da lahko zadene, pa je bila tekma povsem odprta."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.