Šport > Košarka
13 ogledov

Udrih: "Pripravljen igrati za Slovenijo"

Udrih Miami Heat Milwaukee Bucks NBA Reuters
Slovenski košarkar v ligi NBA Beno Udrih pravi, da bi z veseljem spet zaigral za slovensko reprezentanco že na prihodnjem evropskem prvenstvu, ki bo leta 2013 v Sloveniji. Čez noč so njegovi Milwaukee Bucks presenetili zvezdniški Miami Heat (91:82).

Beno Udrih na evropskem prvenstvu v Litvi ni igral, kot pravi, zaradi "politike" v časih, ko je reprezentanco vodil Memi Bečirović. Leta 1982 rojeni košarkar se je za letošnjo skrajšano sezono, ki jo je zakrivila stavka (lockout) košarkarjev v NBA, preselil iz kalifornijskega Sacramenta v Wisconsin k moštvu Milwaukee Bucks, kjer zaradi poškodbe ramena v začetku leta ne preživlja toliko minut na parketu kot v lanski sezoni pri Sacramento Kings.

Ta je bila zanj s povprečno 13,7 točke, 4,9 podaje, 3,4 skoka in 1,9 ukradene žoge na tekmo v skupaj 79 tekmah najboljša od začetka kariere v NBA. To je začel leta 2004 pri ostrogah iz San Antonia. Do petkove zmage proti New York Knicks v Madison Square Gardnu je bilo Udrihovo povprečje v letošnji sezoni 7,5 točke na tekmo.

Udrih se počasi privaja na novo okolje v Milwaukeeju, pri čemer mu je doslej pomagala mila zima in temperaturnih razlik med Kalifornijo in Wisconsinom še ni prav občutil. "Z ženo sva se preselila iz Sacramenta v Milwaukee že v septembru, ko še nismo vedeli, ali bo konec lockouta ali ne," je dejal Udrih, ki se je lani poleti v Los Angelesu poročil z Michelle Wiley. "Iz Slovenije sem pripeljal osebnega trenerja Boštjana Kuharja, s katerim sva trenirala, potem sem šel v Slovenijo pozdravit starega očeta, ki je praznoval 80 let, dva tedna po vrnitvi v ZDA pa se je lockout že končal," pravi Udrih, ki še ne ve natančno, kakšna je njegova vloga v novem moštvu predvsem zaradi poškodbe, ki je vplivala na njegovo telesno pripravljenost in samozavest.

Udrih je lani razburil slovensko košarkarsko javnost z izjavo, da ne bo zaigral za reprezentanco Slovenije na EP. Kot razlog je takrat navedel poroko, zdaj pa pravi, da so bili vzroki globlji. Šlo naj bi predvsem za nesoglasja z nekdanjim selektorjem Memijem Bečirovićem še iz časov priprav na svetovno prvenstvo v Turčiji leta 2010. "Vedno sem bil pripravljen igrati za reprezentanco, vendar se politika ne bi smela mešati v šport. Vseskozi je bila zadaj politika. Niso bili pripravljeni na spremembe in po sedmih letih truda vseh ni bilo nobenih uspehov. Jaz se s tem nisem mislil obremenjevati in sem šel svojo pot naprej," pravi Udrih.

"Poroka ni bila razlog. Še preden smo šli na svetovno prvenstvo, smo se usedli in Memi je rekel, da noče spreminjati svoje taktike in jaz sem šel svojo pot. Potem sva se z dekletom odločila, da se naslednje leto poročiva. Memi je imel pogodbo – mislim, da za tri leta – in sem se odločil, da nočem igrati, dokler je takšna politika," je dodal Udrih, ki ni hotel povedati podrobnosti razen tega, da ga tudi drugi podpirajo pri tem. Za evropsko prvenstvo v Litvi je Slovenija dobila novega selektorja Božidarja Maljkovića, za katerega pa Udrih pravi, da sta v dobrih odnosih. "Maljković s tem nima nič. Z njim sva se slišala po telefonu, še preden je postal selektor, in sem mu povedal, da bi igral, vendar pa se poroke potem ni več dalo prestaviti, ker je bilo že vse načrtovano," je še dejal Udrih in dodal, da je bilo povabljenih okrog 200 ljudi, med njimi tudi veliko iz Slovenije, od katerih ni želel zahtevati, da si spremenijo letalske vozovnice.

"Poroka je uspela super, zabava je bila dobra, problemov ni bilo in zakonsko življenje je super, brez problemov, kar je najpomembneje," je dejal. Zdaj, ko skrbi s tem nima več, pa zagotavlja, da je povsem pripravljen zaigrati za reprezentanco tudi že prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Sloveniji, kamor bi se v prihodnosti sicer rad vračal, vendar le na obiske. "Amerika je država priložnosti. Poskušal bom vsekakor iti v trenerske ali menedžerske vode. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, ker imam tukaj veliko priložnosti. Za nekaj manjših poslov se bodo začele odpirati tudi v Evropi s kolegi, vendar to ne bo glavna stvar zame. Hočem biti v košarki," je povedal Udrih, ki je slišal, da je v Milwaukeeju tudi nekaj ameriških Slovencev, vendar se z njimi še ni srečal.

Bucks zadržali Heat pri 37 %

Milwaukeejevemu trenerju Scottu Skilesu se je pri rahlo utrujenem Miamiju posrečila njegova taktična zamisel, saj so Bucks s 23 točkami Brandona Jenningsa zadržali vročico pri za letošnjo sezono rekordno nizkem odstotku meta (37 %) in prekinili njihov niz treh zaporednih zmag. Udrih, ki se počasi vrača po poškodbi, je v 13 minutah dosegel tri točke. "Ogromna zmaga," je po tekmi povedal branilec jelenov Shaun Livingston, ki je začel tudi pri petkovi zmagi v New Yorku. "Še posebej zato, ker smo bili v gosteh brez zmage, rezultat 2-0 proti dvema dobrima ekipama, še posebej tako kakovostni, kot so Heat, je izjemen za našo samozavest."

Pri gostih sta se izkazala še rezervist Ersan Ilyasova s 16 in Andrew Bogut s 13 točkami, po deset pa sta jih prispevala Livingston in Stephen Jackson. Prvi zvezdnik zvezdniške ekipe Miamija, LeBron James, je tekmo zaključil z 28 točkami in 13 skoki, medtem ko je skupaj s soigralci kot po tekočem traku izgubljal žoge – 22 jih je bilo – vseh 22 pa je Milwaukee spremenil v točno toliko točk. Še več, Heat so z le devetimi asistencami na celi tekmi izenačili drugi najnižji dosežek v zgodovini kluba, ki je dolga že 1870 tekem. Po zmagah nad San Antoniem, Los Angeles Lakers in Philadelphio se je njihov kratki petdnevni niz končal.

"Ne moremo imeti izgovorov," je dejal James. "Ampak nihče ni imel energije od začetka tekme pa do konca." To je bilo prvič v letošnji sezoni, da je Miami izgubil brez Dwyana Wada, ki še naprej celi svoj zviti gleženj.

Zmaga Indiane proti Los Angelesu je bila dobesedno krvavo prigarana. Mož odločitve je bil namreč Roy Hibbert, ki je dosegel 18 točk, osem v zadnji četrtini, čeprav je igral z zlomljenim nosom, potem ko jo je skupil ob osebni napaki nad Kobejem Bryantom. Slednji je sicer dosegel 33 točk za jezernike, a zgrešil odločilni met za tri točke tri sekunde pred koncem, ki bi domači ekipi prinesel zmago. Uspešnejše je bilo drugo moštvo iz Los Angelesa, saj je zasedba Los Angeles Clippers ugnala Toronto. Odločilen je bil niz 17 točk Moja Williamsa v zadnji četrtini, končal je pri 26, Blake Griffin pa jih je dodal 18.

V Washingtonu je Paul Pierce z dosežkom sezone, 34 točkami in desetimi skoki popeljal Boston do zmage, pa čeprav so čarovniki igrali brez dveh ključnih košarkarjev. Rajona Ronda sploh ni bilo v postavi zaradi poškodovanega zapestja, Ray Allen pa si je že v prvi četrtini poškodoval gleženj. Deronu Williamsu je na tekmi med New Jerseyjem in Charlottom zmanjkal le en skok do trojnega dvojčka, saj je dosegel 19 točk, deset skokov in deset podaj.

Liga NBA, rezultati:

Miami Heat : Milwaukee Bucks 82:91
James 28 točk, 13 sk., Bosh 23; Jennings 23, Ilyasova 16, ... Udrih 3 tč., 1 sk., 2 as. v 13 minutah

Washington Wizards : Boston Celtics 94:100
Los Angeles Clippers : Toronto Raptors 103:91
New Jersey Nets : Charlotte Bobcats 97:87
Los Angeles Lakers : Indiana Pacers 96:98

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.