Šport > Košarka
17308 ogledov

Umrl legendarni slovenski košarkar

Bogdan Müller Reševalni pas/Twitter
Umrl je Slovenec, ki je zaigral na drugem svetovnem prvenstvu v košarki.

V 89. letu starosti je umrl nekdanji košarkar AŠK Olimpija Bogdan Müller Panta, poroča današnje Delo v tiskani izdaji. Dres ljubljanskega kluba je nosil med letoma 1952 in 1966 ter se veselil štirih naslovov jugoslovanskega prvaka, leta 1954 je postal drugi Slovenec, ki je zaigral na svetovnem prvenstvu kot član jugoslovanske reprezentance.

Zadnje slovo od igralca Železničarja Ljubljana in AŠK Olimpije bo v ponedeljek, 24. decembra, so navedli na spletni strani kosarka.si.

Müller je bil sprva atlet, metal je disk in suval kroglo, na gimnaziji pa je po zaslugi profesorja Miloša Kosca spoznal košarko. V karieri je igral za dva kluba - Železničar Ljubljana (sprva tudi Triglav) in AŠK Olimpijo. Bil je hiter in okreten, meril je 198 centimetrov, vešče je koristil met horok.

Leta 1954 je dobil poziv za igranje na drugem svetovnem prvenstvu v Braziliji. Tako je postal drugi Slovenec, ki je za državno vrsto zaigral na svetovnem prvenstvu, prvi je bil Mirko Amon. Prvenstvo v Braziliji so modri končali na 11. mestu med dvanajstimi ekipami.

Po Amonu in Borisu Kristančiču je bil tretji Slovenec, ki si je nadel dres z jugoslovanskim grbom, še navajajo na portalu strani košarka.si.

S košarkarji AŠK Olimpije se je veselil štirih naslovov državnega prvaka Jugoslavije v letih 1959, 1961, 1962 in 1966.

Med igranjem košarke je uspešno sklenil študij geodezije. Poročen je bil dvakrat, z Elzo Budau in Boženo Plevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.