Šport > Košarka
1175 ogledov

Umrl najvišji košarkar vseh časov

Sizonenko najvišji košarkar v zgodovini Rusija EPA
V 52. letu starosti je za posledicami dolge bolezni umrl legendarni ruski košarkar Aleksander Sizonenko, ki je z 2,45 metra višine veljal za najvišjega igralca v zgodovini tega športa. Naturalizirani Rus (rojen je bil v ukrajinskem delu Sovjetske zveze) je bil tudi najvišji ruski državljan.

Ruski mediji poročajo, da je 52-letni Aleksander Sizonenko umrl v Sankt Peterburgu, nekdanjega košarkarja, ki je dvanajstkrat oblekel dres Sovjetske zveze, pa so v njegovi domovini poznali tudi kot najvišjega Rusa sploh. Leta 1982 so ga kot najvišjega igralca košarke vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Sizonenko je med letoma 1976 in 1979 igral za domači Spartak Sankt Peterburg, kasneje pa prestopil v Stroitel Koibjčev (po razpadu SZ se je mesto preimenovalo v Samaro), kjer je tudi zaključil svojo kariero. Ker je bil zelo visok, je imel na stara leta težave s premikanjem, še dodajajo pri ruski tiskovni agenciji Ital-Tass.

Z 2,45 metra je bil Sizonenko daleč najvišji košarkar vseh časov, saj je prekašal tudi višine najbolj znanih centrov, kot so bili Romun Gheorghe Muresan (2,32 m), Sudanec Manute Bol (2,31 m) in Kitajec Yao Ming (2,29 m). Najvišji človek vseh časov, Turek Sultan Kosen, je Sizonenka prekašal za vsega dva centimetra (2,47 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.