Šport > Košarka
7982 ogledov

Umrl je legendarni košarkar, ljubljenec tivolske publike

Šport: Umrl je legendarni košarkar, ljubljenec tivolske publike - Sveča Shutterstock
V 78. letu starosti je umrl nekdanji vrhunski slovenski košarkar in jugoslovanski reprezentant Borut Bassin.

Slovensko športno javnost je pretresla novica o smrti legendarnega Boruta Bassina, velikana ljubljanske Olimpije in enega najbolj priljubljenih košarkarjev na sončni strani Alp.

"Premlad sem, da bi ga videl "v živo" igrati, pravijo pa, da je bil ljubljenec tivolske publike in rado viden gost na igriščih bivše države. Danes ponoči se je za vedno poslovil.  Oče, najdi miren kotiček tam zgoraj," je ob smrti očeta na twitterju zapisal njegov sin Luka Bassin.

Borut Bassin se je rodil 6. julija 1944 v Ljubljani. Kariero je začel pri dvanajtih letih pri mladinskem klubu AŠK Olimpija, pri sedemnajstih se je že prebil v prvo ekipo, dve leti kasneje pa je prvič oblekel dres jugoslovanske reprezentance.

Bassin je otrok Olimpije in eden najbojljših košarkarjev v zgodovini tega kluba. Ko se je Olimpija v sezoni 1966/1967 uvrstila na zaključni turnir četverice Pokala evropskih prvakov (današnja Evroliga) v Madridu, kjer je tesno izgubila proti Realu, je bil Basin z 32 točkami najboljši igralec tekme in celotnega turnirja. Kot zanimivost velja omeniti, da je Olimpija ob polčasu vodila s 43:40, Bassin in Ivo Daneu pa sta takrat za ljubljansko ekipo prispevala kar 56 točk.

V karieri je osvojil tri reprezentančna odličja - bron in srebro na evropskih prvenstvih leta 1963 oziroma 1971, leta 1967 pa je z Jugoslavijo posegel še po srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Urugvaju. 

Borus Bassin je ob višini 178 cm igral na položaju branilca. Znan je bil tudi po svojem "varanju" pod košem, med katerim je žogo nasprotnikom skril med noge.

Borus Basin | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Pri svojih 178 centimetrih je bil Bassin pravi čarovnik z žogo in ljubljenec ljubljanskega občinstva. Tako je na noge večkrat dvignil navijače, ki so se zbrali v Tivoliju ali v dvorani na Gospodarskem razstavišču, nekakšen pogoj, da bo Olimpija slavila zmago, pa je bila dobra igra Bassina, ki je veliko število točk dosegal kljub dejstvu, da črta za tri točke v času njegove igralske kariere sploh še ni obstajala," kvalitete pokojnika opisujejo na spletni strani Cedevita.olimpija.com.

"Za mnoge starejše ljubitelje košarke v Ljubljani je bilo obdobje, ko sta Ivo Daneu in Borut Bassin skupaj kraljevala z žogo po jugoslovanskih igriščih, najlepše obdobje v ljubljanski, morda celo slovenski košarkarski zgodovini. Bassin se je v spomin navijačev vtisnil tudi kot član izjemnega ljubljanskega športnega tria, znanega kot »Triperesna deteljica« oziroma »Trije mušketirji«, ki sta ga sestavljala še dva slovita ljubljanska športnika, hokejski vratar Tone Gale in nogometaš Brane Oblak."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.