Šport > Košarka
22 ogledov

"Upam, da je vlada pustila vrata odprta"

Kje bodo v predtekmovanju igrali slovenski košarkarji, še ni znano. (Foto: Reute Žurnal24 main
Naj Slovenija organizira evropsko prvenstvo v košarki leta 2013 ali ne? Vesna Stanić, strokovnjakinja na področju športnega trženja in sponzorstva, pravi, da bi morala.
Upam, da s tem, ko so rekli, da bi dali le 1,16 milijona evrov, še vedno puščajo vrata odprta in da si kupujejo čas, da pridejo z resnimi predlogi rešitev, kako priti do veliko več kot 6,5 milijona.
Vesna Stanić

Slovenska vlada na čelu s predsednikom Borutom Pahorjem je v sredo sprejela odločitev, da ne bo v popolnosti podprla evropskega prvenstva leta 2013 v Sloveniji, ampak je pripravljena nameniti 1,16 milijona evrov. Kot je znano, bi morala Košarkarska zveza Slovenije (KZS) Fibi Europe plačati 6,5 milijona evrov kotizacije. Vlada zdaj pričakuje, da bi KZS dosegla še dodatno znižanje zahtevane kotizacije. Prvotna kotizacija je znašala osem milijonov. KZS je le nekaj ur po odločitvi vlade že sporočila, da ne bo odstopila od projekta. Tudi Vesna Stanić, strokovnjakinja na področju športnega trženja in sponzorstva, meni, da bi morala KZS nadaljevati z začetim in organizirati EP.

Stanićevo smo sicer ujeli v Amsterdamu, a si je vseeno vzela čas in z nami delila svoje mnenje. "Ko sem prvič videla na Twitterju, sem mislila, da se verjetno šalijo,“ nam je sprva dejala Stanićeva, ki jo je zelo presenetila odločitev vlade, da si je prejšnji teden, ko bi se že morala razjasniti, vzela še dodatni teden časa. "Izjemno me je presenetilo, da so si vzeli dodaten teden časa, a pravzaprav nihče ne ve, kaj so sploh počeli v tem tednu, razen tega, da prelagajo odgovornost za sprejetje odločitve, ali bo EP v Sloveniji ali ne,“ meni Stanićeva. "Veliko raje bi videla, da bi si namesto enega tedna vzeli en mesec in sklicali 20 ljudi. Predvsem bi si želela, da bi se naredil res dober poslovni načrt celotnega projekta. Da bi se oblikovala posebna skupina, ki bi se s projektom ukvarjala iz različnih strani. Tako iz slovenske turistične organizacije, nekdo, ki pozna celotno balkansko regijo, kajti dejansko bi EP prinesel korist ne samo Sloveniji, ampak celotni balkanski regiji.“ Tudi nenehno prelaganje odgovornosti iz zveze na vlado in obratno se Stanićevi zdi nesmiselno. "Prenašati krivdo iz zveze na vlado in spet nazaj je neodgovorno. Naj se odločijo in podprejo prvenstvo.

"Po mojem mnenju izpuščamo res dobro poslovno priložnost in iz nje delamo družbeni problem. Zdaj se vsi namreč ukvarjamo s tem, zakaj vlada ponuja le toliko, ne ukvarjamo pa se s tem, da bi iskali ideje, kaj lahko naredimo s tem prvenstvom,“ opozarja Stanićeva. Pa bi imeli od prvenstva korist? "Od vsakega prvenstva imaš lahko dobiček, če se ga pravilno lotiš, toda treba je narediti resne izračune,“ odgovarja sogovornica. "Slovenija mora sploh definirati, kje je njena priložnost. Zagotovo nikoli ne bomo država, kamor bi ljudje hodili, ker bo tukaj dober trg. Nas je le dva milijona in za mulitnacionalke nismo zanimivi.

Izjemno me je presenetilo, da so si vzeli dodaten teden časa, a pravzaprav nihče ne ve, kaj so sploh počeli v tem tednu, razen tega, da prelagajo odgovornost za sprejetje odločitve, ali bo EP v Sloveniji ali ne.
Vesna Stanić

KZS naj ga organizira sama
Če vlada ne bo popustila in odprla mošnjička, potem bo edina možnost ta, da KZS celotno organizacijo in vse stroške prevzame na svoja ramena. "Zveza ima ogromno entuziazma in volje, da to naredi in to je včasih veliko bolje, kot če imaš nekoga, ki sicer vse zna, vendar nima entuziazma. Kajti tisti, ki ima entuziazem, se bo naučil tudi tiste stvari, ki jih ne zna,“ meni Vesna Stanić. "Želim jim, da bi šli v to, saj bi s tem državi tudi dokazali, da ne potrebujejo vedno politične pomoči. Jaz bi torej rekla, da naj gre zveza v to. Naj si najde primerne partnerje. Potencial imajo zelo velik. Zdi pa se mi zelo nepravično, da bi se vlada, če bi bil projekt uspešen, prilepila na to. Vsi vemo, da se nato vsi predsedniki vlad in držav hodijo kazat na take dogodke. Takrat sedanja vlada verjetno ne bo več na čelu in se jim zaradi tega niti ne zdi toliko pomembno, da bi se za to potrudili.

Pogovor je Stanićeva zaključila z naslednjimi besedami: "Upam, da s tem, ko so rekli, da bi dali le 1,16 milijona evrov, še vedno puščajo vrata odprta in da si kupujejo čas, da pridejo z resnimi predlogi rešitev, kako priti do veliko več kot 6,5 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.