Šport > Košarka
7 ogledov

V končnico tudi z Brezo?

Sežančan Primož Brezec je v dresu Philadelphije šele sedmič v sezoni stopil na p Žurnal24 main
V ligo NBA se je vrnil Primož Brezec. Čeprav ne bo igral veliko, bo poskušal Philadelphii 76ersom pomagati do končnice. Če bo zdrav Elton Brand, jim letos to morda res uspe.

V lansko sezono so Philadelphia 76ers vkorakali z veliko mero optimizma. V mestu, kjer sicer kraljujejo Eagles (NFL) in Phillies (MLB), so si uspeli izboriti lep delež medijske pozornosti s tem, ko so v svoje vrste z 80 milijonov USD težko petletno pogodbo privabili 30-letnega Eltona Branda. Kljub začetnemu optimizmu je Philadelphia iztržila zgolj 50-odstotni izkupiček (41 zmag na 82 tekmah) in se uvrstila na šesto mesto vzhodne konference po rednem delu lige NBA. Tekmovanje v končnici so zaključili že v prvem kolu, saj jih je v šestih tekmah izločil Orlando.

Brand se medtem že navaja na svojega tretjega trenerja. Preteklo sezono je na klopi Sixersov začel Maurice Cheeks, ki ga je zaradi negativne bilance zmag zamenjal Tony DiLeo. Slednji se je pozneje, kljub nekoliko boljšim rezultatom, umaknil s funkcije glavnega trenerja, njegovo mesto pa je zasedel Ed Stefanski. To je negova tretja sezona v tej vlogi, predhodno je vodil ekipi iz Sacramena ter Washingtona. V Philadelphio je prispel ob zelo neugodnem času, saj ga čaka še veliko odprtih vprašanj.

Bo Brand le zaigral svoji plači primerno?
Stanje v svoji novi ekipi je Stefanski analiziral takole: "Za nas je ključno, da naši mladi igralci čim hitreje napredujejo."

Na igro ekipe bo vsekakor kjučno vplival tudi napredek enega izmed starejših igralcev. To je že omenjeni Elton Brand, ki je moral zaradi izpahnjene desne rame v pretekli sezoni izpustiti kar 54 tekem. Leto poprej, ko ga je pestila poškodba ahilove tetive, pa je pri L. A. Clippersih odigral vsega osem tekem v celi sezoni. Letos naj bi bil Brand vendarle nared in bo poskušal vsem pokazati, kako mu je uspelo v desetletni profesionalni karieri doseči povprečno 20,1 točke ter 10,1 skoka na tekmo. Še en izkušen igralec, ki bo poskušal dokazati, da je še vedno vreden svojega slovesa, je 28-letni center Samuel Dalembert. Omenjenemu centrskemu dvojcu se bo v prvi peterki pridružil še lanskoletni drugi branilec Louis Williams, ki bo poskušal na mestu organizatorja igre nadomestiti odličnega veterana Andreja Millerja, ki je odšel v Portland. V prvi peterki bosta najverjetneje zaigrala še krilna igralca Thaddeus Young ter najboljši strelec in obrambni igralec ekipe iz pretekle sezone Andre Iguodala, ki se bo najverjetneje pomaknil na mesto drugega branilca. Z izjemno hitrima Youngom in Iguodalo bo imelo moštvo spet najmočnejše orožje v obliki hitrih protinapadov.

"Mislim, da smo izjemno močni na dvojki, trojki in štirici," je dejal trener Stefanski: "Pri tem imam v mislih Iduodalo, Younga in Branda."

Glavni problem ekipe vsekakor predstavlja katastrofalen met za tri točke. V sezoni 2008/2009 so Sixers z razdalje metali najslabše v ligi (31,8-odstotno). Opisani problem bodo poskušali rešiti z okrepitvijo v obliki Jasona Kapona, najboljšega strelca za tri točke v ligi. Njegov odstotek zadetih trojk na 401 tekmi njegove profesionalne kariere znaša kar 45,4 odstotka. V prihodnosti se veliko pričakuje tudi od novinca Jruea Holidaya, ki naj bi v svoji prvi sezoni zgolj nabiral prepotrebne izkušnje za igranje v ligi NBA.

V ligo NBA se vrača tudi slovenski reprezentant Primož Brezec. Avgusta letos se je pridružil prav ekipi iz Philadephie. Na dosedanjih pripravljalnih tekmah sicer ni dobil večje priložnosti za dokazovanje, igra povprečno okoli pet minut ter dosega nekaj manj kot dve točki na tekmo, vendar upamo, da si bo Breza lahko v prihajajočem obdobju izboril nekoliko vidnejšo vlogo v moštvu Eda Stefanskega.

Vroče vprašanje:
Ali lahko Elton Brand spet postane Elton Brand?
Pretekla sezona se bo v statistiko izkušenega krilnega centra zapisala kot ena slabših v njegovi, sicer uspešni, karieri. Ker Philadelphia ni imela pravega strelca z razdalje, se tudi pod košem ni odpiralo dovolj prostora za individualne akcije in Brand je, do poškodbe rame, ki ga je do konca sezone oddaljila od igrišč, dosegal povprečno "zgolj" 13,8 točke na tekmo (povprečje kariere 20 točk na tekmo). Toda v ekipo so prispeli trener Eddie Jordan, ostrostrelec Jason Kapono ter novi organizator igre Lou Williams in z njihovo pomočjo upa na nov, uspešen začetek pri Sixers tudi Elton Brand.

Pozor na novinca: Jrue Holiday
Nadarjeni organizator igre Jrue Holiday sicer velja za naložbo za prihodnost, toda s svojimi odličnimi obrambnimi sposobnostmi si lahko nekaj minutaže obeta že v svoji krstni sezoni. V poletni ligi je dosegal povprečno 8,6 točke in 3 asistence ter pri tem izgubil 3,4 žoge na tekmo.

Prišli: Jason Kapono (Toronto), Rodney Carney (Minnesota)

Odšli: Andre Miller (Portland), Theo Ratliff (San Antonio), Reggie Evans (Toronto)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.