Šport > Košarka
51 ogledov

V Stožicah se bo pisala zgodovina

ljubljana 21.10.10 sportni park stozice, dvorana stozice, foto: nik rovan Nik Rovan
Dvorana Stožice bo v sredo zvečer prizorišče zgodovinskega dogodka. V njej bodo slovenski košarkarji prvič igrali kvalifikacijsko tekmo za EP, njihov tekmec, Kosovo, pa sploh prvo košarkarsko tekmo v zgodovini države.

Slovenija zadnjih dvanajst let ni igrala kvalifikacij, saj je bila na evropskih prvenstvih vedno dovoljvisoko uvrščena. Lani v Zagrebu in Lillu ji je spodrsnilo, zasedla je dvanajsto mesto, tako da morajo slovenski zvezdniki skozi sito drugo ali celo tretjerazrednih evropskih ekip. Od 31. avgusta do 17. septembra se bodo po dvakrat pomerili z Bolgarijo, Ukrajino ter Kosovom.

Slovenija za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bodo septembra 2017 gostile Romunija, Izrael, Turčija in Finska, potrebuje prvo mesto v skupini ali eno od štirih drugih iz sedmih kvalifikacijskih skupin.

Jasno je in tako priznavajo tudi igralci, da ima Slovenija vso potrebno kakovost, da se uvrsti na naslednji eurobasket. Seveda se bo morala tekem in nasprotnikov, še posebej to velja za gostovanja, lotiti z maksimalno angažiranostjo in zbranostjo. Kapetan reprezentance Goran Dragić pravi: "Po pravici povedano, ne poznamo ekipe Kosovo. Ne vemo niti, kakšne barve dresov ima. Zagotovo pa njihovi igralci znajo igrati košarko in glede na to, da bo to za njih prva uradna tekma v zgodovini, bodo dali vse od sebe."

Kosovo z nekaj napora sestavilo ekipo

Kosovo se je zgodovinskih prvih kvalifikacij lotil nadvse resno. Po praktično celem svetu je iskal košarkarje s koreninami s Kosova, na koncu pa je na Fiba Europe poslal seznam s tremi naturaliziranimi košarkarji. Ker lahko po pravilih nastopa le en naturalizirani košarkar, bo to v Ljubljani Justin Joseph Doellman, sicer igralec FC Barcelone (206 cm, 31 let).

"Fiba Europe je z informacijami zelo skopa. Skoraj vsak dan do nas pride kakšna nova, drugačna informacija. Zadnja je, da bo smel Kosovo igrati le z enim naturaliziranim igralcev," je povedal športni direktor Slovenije Matjaž Smodiš.

Kokoškov: Težav ne bi smeli imeti

"Ne glede na to, kdo bo na drugi strani, smo mi tako močni in dobri, da ne bi smeli imeti težav. Seveda ne bomo nikogar podcenjevali. Držali se bomo svojih pravil in skušali upravičiti pričakovanja javnosti, ki od nas zahteva suveren preboj na evropsko prvenstvo. V zadnjih tednih sem videl, kaj v Sloveniji pomeni košarka. Povsod, kamor smo prišli, so nas sprejeli odprtih rok," je na novinarski konferenci pred začetkom kvalifikacij povedal selektor Igor Kokoškov.

Slovenija bo dve od treh domačih tekem odigrala v Stožicah, eno pa v Celju. Košarkarska zveza je za obe prizorišči pripravila tudi različne pakete vstopnic; "paket še več" vključuje vse tri tekme in praktično darilo, družinska vstopnica pomeni 3 + 1, vstopnica "deluxe" pa kupcu zagotavlja sedež tik ob igrišču in parkirišče na VIP prostoru. Cena za eno tekmo je sicer dobrih deset evrov.

 
Komentarjev 2
  • Papaja Popi 09:08 30.avgust 2016.

    V Stožicah se bo pisala zgodovina !V Stožicah se je že pisala zgodovina !Ko je Jankovič rekel, da ne bo za izgradnjo porabil niti evra državnega denarja !Ko niso poplačali podizvajalcev !Ko niso do konca ...prikaži več uredili Stožic in okolice !Lahko bi se pisalo še in še pa je brez zveze, ker nihče ne odgovarja.Pomagala bi edinole revolucija , ampak ovce je težko premakniti od korita.

  • Harrison 07:13 30.avgust 2016.

    Menda bodo pred dvorano brezplačno delili burek !