Šport > Košarka
31 ogledov

V Stožice: "Nostalgija bo ostala"

Aljoša Žorga, nekdanji član Olimpije in svetovni prvak iz leta 1970. (Foto: Saša Saša Despot
Slovenska in ljubljanska košarka se ta torek dokončno iz Tivolija selita v Stožice. "Nostalgija bo ostala, a razvoj gre naprej," je v pogovoru za Žurnal24 dejal svetovni prvak iz 1970 Aljoša Žorga.

Štiri tisoč sedežev v košarkarski dvorani Tivoli je že davno postalo premalo za ljubitelje slovenske reprezentance in ljubljanske Union Olimpije. Hram slovenske košarke, ki je leta 1970 gostil svetovno prvenstvo, na katerem je takratna jugoslovanska reprezentanca osvojila zlato kolajno, se ta teden dokončno poslavlja od košarke. S tekmo Slovenije, ki se pripravlja na bližajoče SP v Turčiji, in svetovnih prvakov Špancev se bo v torek zvečer odprla nova dvorana v Stožicah. Dan prej smo obujali spomine na Tivoli in SP 1970 ter o pomenu nove dvorane govorili z enim od dveh Slovencev, ki sta pred 40 leti dvignila pokal za najboljšega na svetu – z Aljošem Žorgo.

G. Žorga, Ljubljana je končno dobila moderen športni objekt. Vaši občutki?
Jaz sem si dvorano ogledal že v soboto. Zdi se mi zelo lepa in funkcionalna. To je velika pridobitev za Ljubljano. Je tudi ena najlepših v Evropi. Lahko smo ponosni.

Če se napolni dvorana z 12 tisoč navijači, je igra domačih vsaj za 30 odstotkov boljša kot na tujih igriščih.
Aljoša Žorga
Od Tivolija, hrama slovenske košarke, se bomo kar težko poslovili, kajne? Še posebej vi.
Na halo Tivoli me vežejo le najlepši spomini. Nostalgija bo ostala, a razvoj gre naprej. Po predpisih je bilo potrebno, da dobimo modernejšo dvorano, ki ustreza modernim standardom, da ima dovolj sedežev. Nova dvorana je bila nujna za igranje Evrolige. A sama namembnost hale ne bo samo košarkarska, saj bo namenjena tudi za druge športe in prireditve. Oblika hale je pravi amfiteater. Prepričan sem, da bodo gledalci s svojim navijanjem vsem klubom dodatna vzpodbuda za zmage.

V zadnjih letih ste bili v Tivoliju reden gost. Bo tako tudi v Stožicah?
Upam, da. Malo me skrbi, kako bo z našo Olimpijo. Za zdaj še gre naprej. Upajmo, da se bo ekipa oziroma cel klub postavil na noge. Verjamem v rešitev. Moramo biti optimisti. Zadnja leta se vsi borimo, da klub obstane. Če propade, je podobno kot tovarna. Če propade tovarna, jo je zelo težko postaviti nazaj na noge.

Lahko z nami delite nekaj spominov na SP 1970 v Tivoliju?
To je bil enkraten dogodek. Doseči zlato kolajno na SP pred domačim občinstvom je nekaj nepozabnega. Posebej močni občutki so bili ob podelitvi medalj. Zavedali smo se, da je to enkraten dogodek, ki ga vsaj v isti zasedbi na istem mestu gotovo ne bomo ponovili. Bilo je res posebno doživetje. Res škoda, da ga ni možno večkrat ponoviti.

Lepo bi bilo, če bi reprezentanca igrala za kakšno kolajno, kajne?
Jaz ves čas čakam, da bomo spet prišli vsaj v kak polfinale evropskega ali svetovnega prvenstva in bomo vsaj v bitki za kolajno. Močno upam, da bo ta generacija košarkarjev, ki je izvrstna, a žal ni nikoli popolna, prišla do enega naslova na evropskem ali svetovnem prvenstvu.

Ali pa da bi spet imeli SP ali vsaj EP doma? Stožice bi bile prave.
To pa sploh.

Jutri bodo naši morali igrati bolje kot včeraj. Lahko Stožice odprejo z zmago?
Včeraj so bili, kakršni so bili. Pač nasprotnik je bil svetovni prvak, ena najboljših ekip. Zaostanek je bil velik, a mislim, da bo v Stožicah drugače. Proti boljšemu nasprotniku da igralec doma še nekaj več od sebe, je bolj sproščen … Mislim, da bo rezultat boljši, ne morem pa reči, da bodo zmagali. Zmaga bi bila lepa, a tudi če je ne bo, da bo vsaj dobra tekma, in da bo dvorana polna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.