Šport > Košarka
6 ogledov

V Tel Avivu padajo bombe, a tekme se igrajo

Žurnal24 main
Zaradi zaostrenega političnega položaja v Srbiji po razglasitvi samostojnosti Kosova je Srbijo zajel val protestov in nasilja, kar se v veliki meri odraža tudi v športu. Nadaljevanje lige NLB ni pod vprašajem.

Košarkarji Cibone bi morali pretekli konec tedna v sklopu NLB lige gostovati v Beogradu pri Partizanu, a se je avtobus z zagrebškimi košarkarji po opozorilu hrvaškega zunanjega ministrstva, da pot v Srbijo ni varna, obrnil nazaj. Vodstvo lige je odločilo, da bo tekma prestavljena, o novem datumu dvoboja pa se bosta dogovorila oba kluba. Zanimalo nas je, kako lahko zapleti v Srbiji vplivajo na nadaljnji potek lige NLB in ali obstaja strah pred neregularnostjo lige.

 
 

Do sedaj smo preložili le eno srečanje. Tekme se morajo nadaljevati v ustaljenem ritmu.

Roman Lisac

 
Izvršni direktor lige NLB Roman Lisac je za zurnal24.si dejal: "Tekma v Beogradu ni bila odigrana izključno zaradi politične situacije v Srbiji. Cibona in Partizan med seboj nimata težav. Sedaj se odločamo, kaj narediti. Radi bi, da se ekipi medsebojno dogovorita za nov termin tekme. Težava je v tem, da Partizan nastopa tudi v Evroligi in je težko zagotoviti dodaten termin. Malo bo treba potrpeti in upam, da bomo prišli do pametne rešitve."

Lisca smo povprašali, ali ima vodstvo lige pripravljen rezervni načrt, če se bodo tekme še naprej prelagale. "Do sedaj smo preložili le eno srečanje. Tekme se morajo nadaljevati v ustaljenem ritmu," pravi Lisac, ki dodaja, da bodo o možnih rezervnih scenarijih razpravljali šele v primeru stopnjevanja izgredov v Srbiji. Vodstvo lige je v stiku z vsemi srbskimi predstavniki, ki vsi po vrsti zagotavljajo, da so maksimalno poskrbeli za varnost. "V kontaktu smo tudi s srbsko policijo. Ob gostovanju Heliosa v Novem Sadu je bilo vse tako, kot mora biti," pravi Lisac, ki je prepričan, da bo tudi organizacija ob gostovanju Olimpije v srbski prestolnici čez slaba dva tedna profesionalna in varna.


Cibona do Beograda ni pripotovala, v taboru Olimpije pa zagotavljajo, da v srbsko prestolnico vsekakor potujejo. © ABA

 

 
 

Takoj ko se situacija v Srbiji umiri, ne vidim ovir, da ne bi spet odpotovali v Srbijo.

Mihovil Nakić, športni direktor Cibone

 
Poklicali smo v Zagreb, kjer nam je športni direktor Cibone Mihovil Nakić pojasnil, zakaj tekma proti Partizanu ni bila odigrana: "Kot profesionalci smo sprejeli, da bomo odšli v Beograd, kamor smo tudi odpotovali, a se po priporočilu hrvaškega zunanjega ministrstva, da v Srbiji razmere niso varne, vrnili v Zagreb. Pred tem nihče od igralcev ni nasprotoval, da ne bi odpotoval v Beograd."  Nakić je dejal, da so bili v stiku z organizatorji lige in Partizanom ter da ob gostovanju črno-belim niso postavljali nikakršnih dodatnih zahtev glede varnosti: "S Partizanom vsa leta sodelujemo na izjemno profesionalen način, zato nimamo razloga, da bi postavljali kakšne dodatne zahteve. Takoj ko se bo situacija umirila, ne vidim ovir, da ne bi spet odpotovali v Srbijo." Ciboni nima stika z upravo Heliosa, ki se je odločil odpotovati v Srbijo. Razlog: "Novega Sada in Beograda ne moremo primerjati, kakor tudi ne odnosa srbskih navijačev do Cibone ali pa Heliosa," je prepričan športni direktor Zagrebčanov. V Zagrebu ovir za neregularnost letošnje sezone v ligi NLB ne vidijo in upajo na pozitiven scenarij. "Mislim, da bo v Srbiji prevladal razum, da se bodo napetosti umirile in da bodo našli rešitev za normalen potek športnih prireditev," je še prepričan Nakič, ki dodaja, da se za novi termin tekem s Partizanom še niso dogovorili, vzrok pa je nastopanje Beograjčanov v Evroligi.

 
 

Dvajset kilometrov iz Tel Aviva padajo bombe, pa se tekme igrajo, zato ni razloga, da tekme v Beogradu ne bi bile odigrane.

Duško Vujošević, trener Partizana

 
Trener Partizana Duško Vujošević meni drugače. Prepričan je, da bi morali s tem, ko Cibona ni pripotovala v Beograd, zmago avtomatsko registrirati v korist Partizana. "Na Hrvaškem si je Cibona priborila patriotske točke, nam pa otežila situacijo, saj hkrati nastopamo še v Evroligi," je ogorčen Vujošević, ki v nadaljevanju pravi: "Zagrebčani bi morala pripotovati v Beograd. Mi smo pokazali dobro voljo, zavedali smo se nevarnosti, zato smo vzpostavili vse varnostne ukrepe. Policija in drugi varnostni organi so se na tekmo pripravili maksimalno, tako je bilo ob vsakem gostovanju Cibone. Tudi z domačimi navijači, Grobari, se jaz osebno in uprava kluba pred tovrstnimi tekmami vedno sestanemo."


Duško Vujošević je prepričan, da bi morala Cibona pripotovati v Beograd. © ABA

 

 
 

Regularnost lige je bila ogrožena s tem, ko Cibona ni prišla v Beograd, ne zato ker je bila zažgana ena zastava.

Duško Vujošević

 
"Če je lahko Helios prišel igrat v Novi Sad, bi lahko tudi Cibona pripotovala v Beograd. Dvajset kilometrov od Tel Aviva padajo bombe, pa se tekme igrajo, zato ni razloga, da tekme v Beogradu ne bi bile odigrane. Regularnost lige je bila ogrožena s tem, ko Cibona ni prišla v Beograd, ne zato ker je bila zažgana ena zastava," je v pogovoru za zurnal24.si še dejal trener Partizana.

 
 

Dejstvo je, da bi bil velik udarec za ligo NLB, če mi ne bi odpotovali v Novi Sad. Na neki način smo pripomogli, da smo umirili situacijo.

Zoran Martič, trener Heliosa

 
Obrnili smo se tudi na trenerja Heliosa Zorana Martiča , ki se je s svojimi varovanci vseeno odpravil na vročo pot v Srbijo. Martič nad gostovanjem v Novem Sadu ni imel pripomb: "Tako organizatorji kot vodstvo lige so se maksimalno potrudili in pripravili na tekmo, ki je bila na neki način tvegana. Pred potjo se pogovorom o krizi v Srbiji ni bilo mogoče izogniti, saj je bila to v vseh medijih glavna novica. Vsaj jaz in glavni možje v klubu smo se zavedali, da je Novi Sad drugačen kot Beograd. S strani kluba, organizatorjev lige kot drugih virov iz Srbije smo dobili dovolj pozitivnih impulzov, da smo verjeli, da bo vse potekalo v najlepšem redu." Kako pa je bilo poskrbljeno za varnost? "V dvorani je bilo več policistov, vstop na tekmo pa je bil omogočen le tistim z letnimi kartami. Niti za trenutek se nismo počutili ogrožene," dodaja trener slovenskega državnega prvaka. Tudi Martića smo povprašali o regularnosti letošnje lige – zaradi zaradi položaja na Kosovu: "Vse je odvisno od razpleta v prihodnjih tednih. Dejstvo pa je, da bi bil velik udarec za ligo NLB, če mi ne bi odpotovali v Novi Sad. Na neki način smo pripomogli, da smo umirili situacijo."


Zoran Martič nad gostovanjem v Novem Sadu ni imel pripomb. © Žurnal24

 

 
 

V petek odpotujemo v Vršac.

Janez Maher, športni direktor Slovana

 
V soboto v Srbiji v Vršču pri Hemofarmu gostuje Slovan . Govorili smo s športnim direktorjem kluba Janezom Maherjem , ki nam je pojasnil: "V petek odpotujemo v Vršac in ne vidim nikakršne nevarnosti, da bi bila tekma odpovedana ali pa prestavljena. Gostitelje in vodstvo tekmovanja smo poprosili, naj nam od srbske meje naprej organizirajo policijsko spremstvo. O stanju v Srbiji smo se obrnili tudi na slovensko ministrstvo za zunanje zadeve, govorili smo s predstavniki Heliosa, v stiku pa smo tudi s predstavniki Hemofarma."

 
 

Politika gre svojo pot, šport pa je bil vedno povezovalen člen.

Janez Rajgelj, direktor Uniona Olimpije

 
"Politika gre svojo pot, šport pa je bil vedno povezovalen člen," pa meni Janez Rajgelj , športni direktor drugega ljubljanskega košarkarskega kolektiva Uniona Olimpije , ki čez deset dni gostuje prav v Beogradu pri Partizanu. "Napetosti v Beogradu in Srbiji se že umirjajo, mislim, da bo čez dva tedna, ko v srbski prestolnici gostuje Olimpija, stanje še bolj mirno. Ne vidim ovir, da se ponovi zgodba s Cibono. Olimpija bo mirno potovala v Beograd," je prepričan Rajgelj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.