Šport > Košarka
986 ogledov

Velik test za Slovence: nasproti jim bodo stali še neporaženi košarkarji

slovenski košarkarji slovenija reprezentanca Epa
Še preden se bodo slovenski košarkarji podali v lov za odličja na svetovnem prvenstvu, jih v nedeljo čaka obračun z doslej še neporaženimi Nemci.

Slovenija si je z zmago proti Avstraliji zagotovila tri dodatne tekme na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Manili. Na Filipinih se bo borila za medalje in dve vozovnici za Evropo na olimpijskih igrah, a pred tem jo v nedeljo ob 13.10 čaka še zelo pomembna tekma proti Nemčiji.

Čeprav si je Slovenija nekoliko nepričakovano hitro, predvsem pa nadvse suvereno proti Avstraliji in to brez kapetana Luke Dončića v glavni vlogi zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami na svetu, v slovenskem taboru po zmagi nad tretjo reprezentanco na lestvici Fiba ni bilo čutiti posebne evforije.

slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia
Igralci so dejali, da so pokazali svojo vrednost in nakazali naslednjim tekmecem, da Slovenija ni le Dončić, ampak skupek košarkarjev, ki za razliko od mnogih posameznikov in reprezentanc igra z glavo in srcem. Vsi po vrsti se že veselijo naslednjega izziva v nedeljo, ki jim lahko prinese precej bolj ugoden razpored na Filipinih.

V primeru zmage proti Nemčiji bi Slovenija zasedla prvo mesto v skupini in se v nadaljevanju pomerila z drugo reprezentanco iz skupine J, v kateri imajo pred zadnjim krogom vse štiri ekipe tri zmage in poraz. Para sta Kanada - Španija in Brazilija - Latvija.

"Po treh zmagah v prvem delu smo zdaj izpolnili še drugi cilj, ki je bil uvrstitev v četrtfinale. Zavedamo se, da je pred nami še dolga pot, prvi tekmec do naslednjega cilja pa je Nemčija," je po tekmi z Avstralijo dejal Gregor Hrovat.

Nemčija, enajsta reprezentanca na lestvici Fiba (Slovenija je sedma), je na zadnjem SP 2019 na Kitajskem zasedla 18. mesto, nato se je prek kvalifikacijskega turnirja uvrestila na OI v Tokio in prišla do četrtfinala, na zadnjem evropskem prvenstvu v Berlinu pa se je okitila z bronasto medaljo.

S Slovenijo v tem obdobju nima najboljših izkušenj; dobila je zgolj eno od štirih tekem. V četrtfinalu OI je Nemčija zaostala 24 točk, na EP v Kölnu za osem, v kvalifikacijah za to SP pa sta si ekipi razdelili izkupiček. Dončić ji je v Tokiu nasul 20 točk, sredi Nemčija na EP pa 36.

Tako Slovenija kot Nemčija na letošnjem SP še ne poznata poraza.

nemški košarkarji | Avtor: Epa Epa
V ekipi 'Die Mannschaft' je devet igralcev iz eurobasketa 2022, glavni zvezdnik pa je Dennis Schröder (Toronto Raptors), ki je bil lani član najboljše peterke eurobasketa. Ob njem sta člana lige NBA še brata Franz in Moritz Wagner (oba Orlando Magic), preostali košarkarji Nemčije z izjemo Davida Kramerja pa igrajo v evroligaških klubih. Mlajši Wagner verjetno ne bo mogel igrati, saj si je na prvi tekmi SP poškodoval gleženj.

Po štirih tekmah je prvi strelec in podajalec Nemčije Schröder (18,8 točke, 6 podaj). Največ skokov imata Johannes Voigtmann (5,8 skoke) in starejši Wagner (5,5 skoke, 13,8 točke), pri dvomestnem povprečju točk pa sta še Maodo Lo in Daniel Theis (oba 10,3 točke).

V ekipi #mojtim ima Dončić povprečje 27,3 točke, 7,8 skoke, 6,8 podaje. Po točkah in podajah mu sledi Klemen Prepelič (15,5 točke, 3,3 podaje), v skokih pa Mike Tobey (7,3 skoke, 14 točk).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:33 02.september 2023.

    Kljub 3 osebnim in kasneje še s četrto je igral suvereno in nase vedno navlekel po dva igralca, da so drugi naši lahko izkoriščali prednost.. Kljub manj minutam je bil naš najboljši strelec in vi napišete "brez Dončića"... kreteni..