Šport > Košarka
1587 ogledov

Velika žalost pri sosedih: umrl eden najboljših trenerjev

novosel pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentanca hrvaška košarkar Saša Despot
V 86. letu starosti je umrl legendarni hrvaški in jugoslovanski košarkar in trener Mirko Novosel, poročajo hrvaški mediji. Dobitnik dveh olimpijskih kolajn je bil z Jugoslavijo tudi dvakrat evropski prvak, dvakrat je bil zmagovalec evrolige in je član Hiše slavnih.

Jugoslavijo je v vlogi trenerja popeljal do kar petih kolajn – dveh evropskih zlatih (1973, 1975), svetovnega srebra ter olimpijskega srebra in brona.

Neizbrisen pečat pa je pustil zlasti v zagrebški Ciboni, ki jo je spremenil v evropskega velikana. Z njo je v letih 1985 in 1986 osvojil pokal evropskih prvakov, trikrat je bil prvak Jugoslavije, sedemkrat pa je osvojil pokal, poročajo Sportske novosti.

Prav Novosel je leta 1984 v Zagreb iz Šibenke pripeljal legendarnega Dražena Petrovića, ki je imel več možnosti za nadaljevanje kariere, a se je dan pred koncem prestopnega roka odločil podpisati za Cibono, piše Jutarnji list. Kot dodaja, je s tem Novosel ustvaril temelje za nekatere zgodovinske dosežke zagrebškega in hrvaškega klubskega športa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.