Šport > Košarka
11 ogledov

Veliko odvisno od Rosa

Ob prihodu na igrišče je pomahal domačim gledalcem in jim poslal poljubček. Žurnal24 main
Nadaljujemo s predstavitvami moštev lige NBA. Chicago Bulls se počasi vračajo na pota stare slave. Tudi letos najvče upov polagajo na plače mladega Derricka Rosa.

Lanskemu novincu Derricku Rosu se je uspelo izkazati že na prvi tekmi sezone. Da ne gre zgolj za preblisk, je 21-letni organizator igre uspešno dokazoval vso sezono, kljub temu pa je strokovnjake presenetil tudi v končnici, ko se je izkazal z izjemno odločnostjo in učinkovitostjo v najpomembnejših trenutkih.

Na prvi tekmi je Bostonu natresel kar 36 točk. Četrtfinale končnice so sicer dobili objektivno kvalitetnejši Boston Celtics, toda za končni uspeh so morali odigrati vseh sedem tekem. "Zelo je zrel in v razmišljanju precej pred svojimi vrstniki," je dejal novi direktor franšize Gar Forman, ki je na tem položaju zamenjal Johna Paxona. "Mislim, da mu ne manjka veliko do prave zvezde, saj zaupa v svoje sposobnosti. Po odhodu Bena Gordona v Detroit bo najpomembnejšo vlogo v moštvu igral prav Rose, ki bo poskušal kar se da učinkovito nadomestiti Gordonovih 18,5 točke na tekmo v zadnjih štirih letih. Derrick se je med pripravami najbolj osredotočal na met z razdalje," pravi Gar Forman. "Nasprotniki ga bodo morali prijeti bolj na tesno, saj izjemno zadeva iz skoka."

Z blokadami ustrahovati nasprotnike
Derrick Rose zna zaigrati tudi v obrambi, najuspešnejši je v pokrivanju na trojki, toda tudi če mu kdo uide pod koš, ga to ne bi smelo preveč skrbeti. Letos bodo namreč najmočnejše obrambno orožje Bikov blokade. Že v lanski končnici so dosegali povprečno 8,1 blokade na tekmo, od tega največ Joakim Noah in Tyrus Thomas. Letos bo svoje najverjetneje dodal še izkušeni center Brad Miller, lahko pa preseneti tudi robustni, 206 centimetrov visoki in 103 kilograme težki novinec Taj Gibson.

Pomembno vlogo za Bulls lahko odigra tudi John Salmons, še več pa se pričakuje od poskočnega Sudanca Luola Denga. Njegova prva in edina skrb je sanacija poškodbe. Če bo zdrav in stoodstotno pripravljen, bo poskušal doseči in preseči svojo takrat obetajočo statistiko, ki jo je ustvaril pred poškodbo v sezoni 2006/2007, ko je dosegal povprečno 18,8 točke in 7,1 skoka na tekmo. V preteklih dveh sezonah je moral izpustiti več kot 50 tekem.

Po mnenju večine strokovnjakov se je v svoji prvi sezoni na mestu glavnega trenerja odlično odrezal Vinny Del Negro. Naredil je sicer nekaj manjših napak, toda njegov napredek v vodenju tekem je neizpodbiten. "Upam, da mi bo šlo letos bolje od rok," je bil skromen Del Negro. "Dobra novica je predvsem ta, da sem se s preostalim osebjem dodobra spoznal in nam je uspelo postaviti stvari na svoje mesto."

Vroče vprašanje:
Bodo Rose, Salmons in Deng lahko nadomestili Bena Gordona? Gordon je bil v štirih letih, ki jih je prebil na parketu pri Chicagu, s povprečjem 18,5 točke na tekmo najboljši strelec ekipe. Kljub njegovemu odhodu pa vodilni možje niso pripeljali nobene konkretne okrepitve. Računajo namreč, da se bodo njegove minute razporedile med ostale igralce v klubu, največ se pričakuje od Rosa, Denga in Salmonsa, ki si je od svojega prihoda k Bullsom ustvaril odlično povprečje 18,3 točke na tekmo.

Pozor na novinca: Taj Gibson
Z razponom rok 228 centimetrov in odličnimi obrambnimi sposobnostmi bo lahko novinec Gibson izdatno pomagal najboljšima blokerjema ekipe Noahu in Thomasu.

Prišli: Jannero Pargo (Russia)

Odšli: Ben Gordon (Detroit), Tim Thomas (Dallas), Anthony Robertson (prosti igralec), Linton Johnson (odpuščen), DeMarcus Nelson (odpuščen)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.