Šport > Košarka
3461 ogledov

Video: Rekord, tako izgleda koš z višine 260 metrov

koš youtube
Po dolgem načrtovanju so sledili še trije dnevi poizkusov.

Peterica moških, ki stoji za kanalom Dude Perfect, ta je z 59,4 milijona naročnikov drugi najbolj popularni kanal s športno vsebino na Youtubu, je poskrbela za nov 'košarkarski' rekord. Skupina je dosegla koš z višine nekaj več kot 260 metrov.

Kanal Dude Perfect že dolgo slovi po 'trik metih', leta 2016 pa je bil uspešno posnet tudi met z višine 533 čevljev (162 metrov). A dosežek je bil že naslednje leto popravljen, pri tem pa ustvarjalci omenjenega kanala niso sodelovali. 

Vse od takrat so imeli v mislih nov rekord, a pot do njega ni bila lahka. Potrebovali so stavbo, ki bo višja od 660 čevljev (201 meter), toliko je namreč znašal trenutno najboljši dosežek. Steklo je poizvedovanje po ustrezni lokaciji, vendar upravljalci izbranih stavb niso pokazali razumevanja. Naposled so jim snemanje podviga omogočili v Las Vegasu, kjer se ob istoimenskem hotelu nahaja The Strat Tower. Ploščad tega stolpa, ki je bil najet za tri dni, je na višini 856 čevljev (261 metrov). 

"Takšen poizkus je nemogoč," so se o možnosti za uspeh obrnili na nekatere poznavalce, ki so kot glavni dejavnik izpostavili veter. "Če vam to uspe, ste peterica največjih srečnežev na svetu. Z najmanšim napačnim vrtljajem žoge na vrhu boste namreč koš zgrešili za celotno nogometno igrišče. To se ne bo zgodilo. Pojedel bom košarkarsko žogo, če vam to uspe. Las Vegas je zelo vetroven, preprosto vam ne bo uspelo," je še dodal njihov kolega.

Lokacija je bila izbrana, sledila je še zaščita okolice pod stolpom. Dobili so zeleno luč.

Prvi met ni zadel niti strehe hotela, na katerem se je nahajal koš, tudi vsi naslednji meti tega dne pa so bili zaradi vetra daleč od uspeha.

Drugi dan je bil veter še močnejši, prve žoge so poletele celo na parkirišče ob hotelu in na ulico. S te višine bi lahko 'projektil' koga tudi poškodoval. V hotelu so šli ustvarjalcem na roko in zaprli pristope do stavbe.

Tretji dan se je veter umiril, imeli so še osem ur časa za uspešen met. Poizkusi so že 'padali' okoli koša, a je nato znova začelo pihati. Časa je bilo vse manj. 

Ostala je le še ura, ko se je celotna dogodivščina ustvarjalcem naposled le izplačala, žoga je po 260 metrih poletela skozi obroč. Zavladalo je nepopisno veselje. Pa čeprav je šlo za 'koš od table'.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.