Šport > Košarka
14 ogledov

Vilfan: "Sodniki provocirali Olimpijo"

"Imel sem občutek, da so bili od prve minute odločeni, da bodo sprovocirali Olim Boštjan Tacol
Peter Vilfan je ogorčen nad sojenjem hrvaške trojice v finalu lige NLB med Unionom Olimpijo in Partizanom. Poleg tega je zanj sramotno, da so navijači Grobarji pregnali nekatere gledalce z njihovih sedežev.
Finale lige NLB so sodili Srđan Dožai,Sreten Radović in Siniša Herceg iz Hrvaške.

Vse o nadvse strastnem finalu lige NLB najdete na zurnal24.si/kosarka.

Nad sojenjem v finalu lige NLB niti slučajno niste navdušeni.
Mislim, da je škoda, da trije sodniki na tak način 30 minut … Zadnjih 10 minut je bilo dokaj korektnih, ampak tedaj je bila zgodba praktično že končana. Olimpija je bila znervirana, obremenjena z osebnimi napakami in je porabila ogromno energije. Tudi zaradi teh katastrofalnih in, mislim, zlonamernih sodniških odločitev je morala loviti Partizana. Tako dobro ekipo je težko loviti, ujeti in premagati. Škoda, da je sojenje pokvarilo dobro predstavo. Finale je ponudil pravo košarko – bojevito, vrhunsko, oboji si zaslužijo čestitke.

Konkretno imate v mislih nekaznovano ostro igro Partizana?
Ne le to: nedosojanje osebnih napak, dosojanje osebnih napak Olimpiji, bilo je ogromno kontaktov, ki niso dovoljeni. Tudi poza sodnikov, na nek način provociranje. Imel sem občutek, da so bili od prve minute odločeni, da bodo sprovocirali Olimpijo in njene igralce. To se mi ne zdi v redu. Ostalo je super, turnir je uspel.

"Tega primerna ne poznam popolnoma, vendar vem, da nekateri navijači niso imeli kart za sedeže, ki so jih kupili. Koliko jih je imelo in koliko ne, vam ne morem potrditi. Vsekakor pa je to velik organizacijski spodrsljaj," nam je povedal predsednik združenja ABA, ki vodi ligo, Rado Lorbek.

Kako se je lahko zgodilo, da so bili Grobarji tik za Partizanovo klopjo?
To je naslednja sramota, ki se ne bi smela zgoditi niti slučajno in ki se ne bi zgodila v nobeni evropski dvorani.  Da pride 300, 400, 500 navijačev brez vstopnic in da jih redarji, policija – ki je tu najmanj kriva, ker ona vedno rabi nalog, da kaj naredi – in organizatorji pustijo v dvorano, da preženejo ljudi, ki imajo karte ... Vdrli so od zgoraj, na silo vstopili in zasedli mesta za Partizanovo klopjo. Katastrofa.

Poraz za Olimpijo ne pomeni konca sveta. Kako naprej?

Ena žoga gor ali dol. Lahko bi zmagali. Sezona je absolutno uspešna. Majhna kriza, ki je nastopila v državnem prvenstvu, je po moje tudi pričakovana. Težko je preklopiti iz visokega evropskega ritma na ligo Telemach. Glede na to, da do konca ostaja le prvenstvo, pričakujem Olimpijo spet v pravi podobi.

Še ena velika zmaga je normalizacija finančnega stanja.

Upam. Po podatkih, ki jih imam, gre to v dobri smeri. Obstaja pa nevarnost: Olimpija v naslednje sezone ne sme iti s preskromnimi ambicijami. Ne govorim le o tekmovalnih ciljih, ampak tudi o sestavi ekipe. Ne bo več take sreče kot letos, ko se je ekipa sestavila praktično 24 ur pred Evroligo, a je bila vseeno odlična. Moštvo bo treba začeti sestavljati hitro. Ljudem, ki klub sanirajo in dajejo denar, bo treba dopovedati, da preskromno le ne bi veljalo. Navsezadnje je Olimpija evroligaš. Vedno bo sicer imela manj kot ostali, ampak z zelo majhnim proračunom se ne da delovati.

Vse bolj na glas se omenja imena Raša Nesterovića, Jake Lakoviča, Matjaža Smodiša. Pozdravljate njihov morebitni prihod?
Po eni strani se govori, da bo proračun manjši, kot je bil letos, po drugi strani pa bi pripeljali te igralce. To eno z drugim ne gre. Poleg tega je treba biti pazljiv: teh vrhunskih košarkarjev ni dobro pripeljati preveč. Če bi prišel eden od omenjenih, bi bilo to že sijajno. Ob njem zadržati del ekipe iz letošnje sezone in pripeljati nekaj svežih moči – to bi bilo zame idealno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.