Šport > Košarka
32 ogledov

Vilfan: Vsak posebej si zasluži naziv heroj

vilfan_ins_sps
1/38
Žurnal24 main
Peter Vilfan skoraj dve desetletji dejavno sodeluje v slovenski košarkarski sceni. Tokrat se ni preizkusil v vlogi komentatorja na televiziji, vzel pa si je nekaj časa in spregovoril za Žurnal24.
Kakšni so občutki, potem ko se Sloveniji ni uspelo uvrstiti v finale EP?
Še vedno sem ponosen na fante. Do zdaj so prikazali junaške predstave. Tudi včeraj so bili vse do konca v igri za zmago. Zmanjkalo jim je športne sreče, predvsem pa moči. Imamo kar nekaj težav s poškodbami in zato manjka nekaj igralcev, ki bi lahko igrali. Predvsem mislim na Dragiča in Smodiša ... Preprosto se ni izšlo. Zame so na včerajšnji tekmi vseeno zmagali.

Torej po vaše kakovost na včerajšnji tekmi ni bila tista, ki je določila zmagovalca?
Ne, ne. Veliko ima pri tem tudi sistem tekmovanja. Srbi so imeli srečo, da so dan pred polfinalno tekmo počivali. Mi smo morali igrali takoj po izčrpavajoči četrtfinalni tekmi s Hrvaško. Zdovc zaradi poškodb žal ni imel na voljo 12 igralcev, ki bi jih lahko rotiral in tako razporedil moči. Vsekakor pa mislim, da je naša reprezentanca kakovostnejša od srbske. V normalnih pogojih bi jih zagotovo premagali.
 
 

Če bodo osvojili bron, si vsak posebej zasluži naziv heroj.

Peter Vilfan

 
Kje po vašem tiči razlog, da je ta reprezentanca naredila korak naprej?
Predvsem v miselnosti. V pozitivni, zmagovalni miselnosti Jureta Zdovca. On je tisti, ki je prvi dan, ko je prevzel reprezentanco, dejal, da gredo na Poljsko po kolajno. Igralci na začetku niso povsem ponotranjili njegovega razmišljanja, ampak so v času priprav – moram poudariti, da so izjemno dobro telesno pripravljeni in zato psihično stabilni in samozavestni – začeli verjeti v njegove besede. To je bil ključ do vsega. Fantje so verjeli in še vedno so v boju za odličje.

Kakšen je vaš pogled na dobre predstave Erazma Lorbka? Bi si zaslužil naziv MVP prvenstva? Ker ne bomo zaigrali v finalu, ga verjetno ne bo dobil.
Po navadi se MVP dodeli igralcu zmagovalne ekipe ali pa vsaj ekipe, ki igra v velikem finalu. Razen seveda če bi bil nekdo res klasa zase, vendar se to zgodi le redko. Če bo Slovenija premagala Grčijo in bo Erazem ponovil sijajno partijo, bo zelo blizu temu, da ga imenujejo za najkoristnejšega igralca prvenstva. Tudi če ga ne bodo, bo nedvomno neformalni MVP tega evropskega prvenstva.

Letos niste nastopili v vlogi komentatorja. Vam je žal, da ne boste mogli tako dejavno sodelovati pri zgodovinskem rezultatu?
Seveda mi je žal in hvala bogu, da mi je. Ker sem brez lažne skromnosti zadnjih 18 let v glavnem sam spremljal ključne trenutke slovenske košarke, mi je seveda žal. Ampak v Sloveniji je pač tako. Če izstopaš, si v nečem boljši od nekoga, potem te povprečneži onemogočijo. Vendar mene niso! Na komentatorsko mesto se bom vrnil zelo kmalu in bom nadaljeval, kar sem do zdaj tako uspešno počel.

Vilfan je izjemno ponosen na uspeh slovenske košarkarske reprezentance. Meni, da je zanj najbolj zaslužen Zdovc, ki je igralcem vcepil zmagovalno miselnost. © Lojze Grčman

 
Na RTV ali na kateri drugi televiziji?
Na RTV zagotovo ne. Pogodba je prekinjena. Dokler bo urednik še vedno isti, ne bom prišel nazaj. Ker gre za ljudi skromnega strokovnega znanja, tam zagotovo ne bodo več dolgo. Nekega dne se bom vrnil, medtem pa bom delal na eni od drugih televizij.

 
 

Fantje so poklapani, utrujeni.

Peter Vilfan

 
Kaj napovedujete: kdo bo zmagal v tekmi za tretje mesto? Slovenija ali Grčija?
Upam, da bomo zmagali, vendar moram biti iskren in realen. Sem na Poljskem in danes zjutraj sem govoril z Juretom Zdovcem. Pravi, da so fantje poklapani, utrujeni. Predstavljajte si, da so v hotel prišli šele okoli ene ure zjutraj, nekaj pojedli, verjetno nihče ni spal, čez nekaj ur pa jih že čaka odločilna tekma za bron. Rekel bi takole: verjamem, da lahko zmagajo. Če bodo, si vsak posebej zasluži naziv heroj. Bo pa izjemno težko, saj Grki niso čustveno izpraznjeni kot naši. Tekmo s Španci so izgubili z 20 točkami razlike in na takih tekmah je bolje izgubiti s takšno razliko, ne pa na način, kot smo izgubili mi. Grki niso pod pritiskom. Izvlekli so se zaradi sistema tekmovanja, zato so neobremenjeni, kar je za nas prav zagotovo oteževalni dejavnik.

So Srbi sposobni premagati še Špance?
Ne! Španci bodo nedvomno evropski prvaki. Mislim, da v finalu ne bodo imeli kakšnih večjih težav.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.