Šport > Košarka
21 ogledov

Vlada o EP v košarki 18. 11.

Košarkarji in navijači si vsekakor želijo domačega prvenstva. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Tudi po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem Košarkarska zveza Slovenije ni dobila zagotovila o potrebnih osmih milijonih pomoči za organizacijo EP 2013. Dokončna odločitev naj bi padla 18. 11.

Predsednik vlade Borut Pahor je na pogovor sprejel delegacijo Košarkarske zveze Slovenije (KZS), ki mu je predstavila potek priprav na organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013, za izvedbo katerega kandidira Slovenija kot edina država. Vlada bo o tem sodelovanju odločila predvidoma na seji 18. novembra. O potrditvi organizacije bo evropski del mednarodne košarkarske organizacije (FIBA Europe) na izvršnem odboru odločal 5. decembra na sedežu v Münchnu.

Kljub zagotovilom organizatorja o ugodnih finančnih učinkih prvenstva je predsednik vlade Pahor izrazil skrb pred sprejetjem takšne odločitve, saj si vlada na vse načine prizadeva, da bi varčevala pri nenujnih finančnih izdatkih, so sporočili iz kabineta slovenskega premierja. O znesku pristojbine in njenem morebitnem znižanju se bo delegacija KZS v ponedeljek še pogovarjala z generalnim sekretarjem FIBA Europe Narom Zanolinom. Za potrebne investicije v manjkajoče objekte za organizacijo prvenstva bodo poskrbele lokalne skupnosti, pri čemer zaradi spremenjenih gospodarskih razmer Slovenija od FIBA Europe pričakuje tudi razumevanje glede kapacitet.

Premier Pahor se bo z delegacijo KZS vnovič sestal devetega novembra, po vrnitvi delegacije KZS s pogovorov na sedežu FIBA Europe, takrat pa bo tudi sprejeta končna pobuda vladi za sodelovanje pri organizaciji EP v košarki leta 2013. Vlada bo o tem sodelovanju odločila predvidoma na seji 18. novembra.

Delegacija KZS je premierju Pahorju s sodelavci predstavila finančno konstrukcijo projekta oziroma predvidene prihodke in stroške. Gre namreč za drugo evropsko prvenstvo s 24 udeleženci, med katerimi bodo tudi vse Sloveniji sosednje države, razen morda Avstrije in Madžarske, oziroma kar osem od desetih slovenskih največjih zunanjetrgovinskih partneric. Tako so skupni predvideni prihodki prvenstva po mnenju KZS zelo zadržano ocenjeni na najmanj 30 milijonov evrov, ne da bi upoštevali še druge učinke tega največjega športnega dogodka v Sloveniji po svetovnem prvenstvu v košarki leta 1970. KZS od države pričakuje zgolj pomoč pri plačilu pristojbine FIBA Europe v višini osem milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.