Šport > Košarka
22 ogledov

Vlada potrdila vložek v EP 2013!

Roman Volčič (desno) se je skupaj s premierjem Borutom Pahorjem in ministrom Igo Žurnal24 main
Vlada je na četrtkovi seji potrdila svoj vložek v organizacijo EP: dala bo tri milijone (in ne le 1,16 milijona), 3,5 milijona pa sponzorji. Lahko Fiba zavrne Slovenijo? "Mislim, da ne," zatrjuje Borut Pahor.

Odločitev vlade je bila soglasna.
Igor Lukšič
"Pristopnina je s štirih milijonov znižana na tri. Uradno partnerstvo pa s štirih na 3,5 milijona. To je bil pomemben dosežek," je na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade, kjer je ta potrdila vložek za organizacijo EP, odločitev pojasnil Igor Lukšić. K odločitvi da vlade, je botrovala tudi pobuda ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da priskoči na pomoč. "Odločitev vlade je bila soglasna." Tri milijone bo torej dala vlada (prejšnji sklep o 1,16 milijona podpore je vlada razveljavila - zdaj bo torej dala tri milijone), 3,5 milijona pa sponzorji (in nekaj Ljubljana). "Naredili bomo vse, da bi tudi za te tri milijone dobili nekaj od sponzorskih sredstev." 750.000 evrov bo prvi obrok, ki ga bo Fibi Europe slovenska vlada plačala že ta mesec (17.), ostalo pa v letih 2012 in 2013.

"S finančnega vidika bo EP v košarki zdaj optimalno," je dejal premier Borut Pahor, ki bo KZS-ju pomagal pri iskanju sponzorjev. "Je nekaj namigov korporacij, da so zainteresirani za ta dogodek." To so podjetja, ki delujejo po Evropi. "Če se bo gospodarska kriza do takrat iztekla, bo zanimanje veliko." Lahko Fiba zavrne Slovenijo? "Mislim, da ne," je dejal Pahor, ki je prepričal k umiku nekega drugega kandidata, da bi se vključil v igro za EP, čigar zveza je bila pripravljena plačati štiri milijone kotizacije. Katera? "Brez komentarja."

Glede dvoran je minister Lukšič dejal, da bodo državni organi takoj stopili v stik z občinami, ki so izrazile pripravljenost, se pravi Novo mesto in Ptuj. Hkrati bodo preverili, kaj se da narediti z dvorano na Jesenicah, ki po velikosti ustreza predpisom, vendar nima košarkarskega igrišča, in v Mariboru, ki je potrebna določenih sprememb.

"Sponzorski del gre v celoti na KZS, bom pa tudi jaz pomagal, da ta sredstva dobijo. V skrajnem primeru imamo 3,5 milijona evrov, ki smo jih rezervirali za promocijo na Expu v Južni Koreji. Ocenili smo, da je EP v košarki največji športni dogodek, ki ga Slovenija še dobi in ima velik športni in gospodarski učinek," pa je v četrtek povedal Borut Pahor.

V nedeljo v München
Tako je Slovenija, ki je edina kandidatka, izpolnila vse formalne pogoje za organizacijo tega velikega dogodka. V nedeljo, petega decembra, bo za Slovenijo zgodovinski dan, saj bo nekaj pred drugo uro na zasedanju Izvršnega odbora FIBA Europe znano, ali bo Slovenija čez nekaj manj kot tri leta gostila EuroBasket. Kakšno uro pred odločitvjo bo KZS skupaj s sodelavci pred 25 delegati izvršnega odbora, med katerimi sedi tudi generalni sekretar KZS Iztok Rems, v živo, v sliki in videu predstavila kandidaturo za EP.

Borut Pahor se te dni
ne ukvarja le s košarko.
V petek se bo ob 17.45 srečal s predsednikom Uefe, legendarnim Michelom Platinijem,
ki bo v Sloveniji v okviru obletnice NZS-ja.

V bavarsko prestolnico potuje močna delegacija Košarkarske zveze Slovenije s predsednikom Romanom Volčičem na čelu, skupaj s predstavnikoma Urada Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Slovensko turistično organizacijo (STO), agencijo Zadrga, režiserjem Slobodanom Maksimovićem (videovsebine in predstavitev je režiral skupaj z Goranom Vojnovićem) ter voditeljem Igorjem Bergantom, ki bo odboru predstavil, zakaj čuti košarko in zakaj morajo glasovati za prvenstvo v Sloveniji. Vseh članov naše delegacije je 25, s čimer Evropi dokazujemo, da smo resni, organizirani in pripravljeni! Posebno čast je slovenski košarki izkazal tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki bo v znak podpore kandidature obiskal München ter pomagal pri promociji dogodka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.