Šport > Košarka
19 ogledov

Volčič: "Povečali bomo proračun"

Roman Volčič, predsednik KZS. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pred skupščino Košarkarske zveze Slovenije (KZS) smo se pogovarjali z edinim kandidatom za mesto predsednika Romanom Volčičem.

Ko smo ostali brez sredstev, ki jih je zvezi namenjala Iskra, smo se vsi spravili na delo. Določen izpad je bil, a so ta sredstva že pokrita. Imamo že kar nekaj povezav, možnosti za nove pokrovitelji se odpirajo.
Roman Volčič
V soboto bo na sporedu skupščina Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ...
Položaj je takšen, kot je. Kot podpredsednik na KZS sem pristopil k zadevi, poskušal sem pomagati po odhodu predsednika Dušana Šešoka. V dobro košarke želim poskrbeti, da se ne bi zgodil kakšen zastoj pri delovanju zveze. Še zlasti to leto, ko nas čakajo zelo pomembna tekmovanja.

Protikandidata niti nimate ...
Žal nimam protikandidata. Morda je tudi recesija pripomogla k temu, da se ljudje bojijo dodatnih obveznosti, tako finančnih kot delovnih. Po mojem mnenju je prva naloga predsednika, da zvezi zagotovi finančna sredstva. Druga je ta, da poveže vse organe zveze in poskrbi za komunikacijo. Da se vsi čutijo povezane in se zavedajo, da delajo za skupni cilj. Cela piramida je odvisna od tega. Brez dobrih temeljev vsa reč ne bo dobro delovala. KZS je med najbolj dejavnimi zvezami v Sloveniji in po zaslugi prejšnjega vodstva tudi med najbolj urejenimi. Želim, da se tako tudi nadaljuje.

Finančna sredstva torej že imate?
Ko smo ostali brez sredstev, ki jih je zvezi namenjala Iskra, smo se vsi spravili na delo. Določen izpad je bil, a so ta sredstva že pokrita. Imamo že kar nekaj povezav, možnosti za nove pokrovitelji se odpirajo. A vse je predstavljeno v čas po skupščini. Najbolj me veseli dejstvo, da so vsi partnerji pripravljeni sodelovati na dolgi rok. To pomeni dolgoročno zanesljivost, vsakoletnega trepetanja za izpolnitev načrta ne bo. Imamo celo namen v naslednjih dveh letih proračun povečati na 2,5 milijona evrov.

Čemu bo namenjen večji proračun?
Večji del povečanega proračuna bomo namenili delu z mladimi, tudi s trenerji. Brez mladih trenerjev ne bo dobrih igralcev. To bi prineslo neko kontinuiteto. Da se ne bi slučajno zgodilo, da bi po zlati generaciji zazijala prevelika luknja.

Čaka me odgovorno delo. Napisati velike cilje in jih nato ne izpolnjevati bi bilo nesmiselno. Na poti si je treba zastaviti veliko manjših ciljev ter jih nato poskušati uresničevati in dohajati, ti pa vodijo do velikega cilja.
Roman Volčič
Kolikšen je bil delež Iskre?

Nekaj čez sto tisoč evrov v tej sezoni. Pogodba pa je bila po odhodu Šešoka prekinjena.

Ste klubom že predstavili svoje zamisli?
Sem. Klubom sem predstavil svoj program in pogled na košarko. Prvoligaški klubi moje delo že poznajo, saj so moj način dela v zadnjih šestih letih spoznali ob mojem predsednikovanju združenju prvoligašev. Drugi me morda ne poznajo toliko, zato sem jim reči želel predstaviti s programom.

Kakne cilje ste izpostavili?
Čaka me odgovorno delo. Napisati velike cilje in jih nato ne izpolnjevati bi bilo nesmiselno. Na poti si je treba zastaviti veliko manjših ciljev ter jih nato poskušati uresničevati in dohajati, ti pa vodijo do velikega cilja. Naj bo to kolajna na prvenstvu, naj bo to organizacija evropskega prvenstva – vse je odraz dobrega dela na vseh področjih. Ne smemo se posvetiti le eni reči, drugje pa bi zaradi tega nastale luknje, ki bi morda pripeljale celo do stagnacije ali nazadovanja košarke v Sloveniji.

Okoli Olimpije se po mojem mnenju suka preveč ljudi, ki imajo zasebne interese.
Roman Volčič
V zadnjem času se veliko govori o Olimpiji. Kakšno je vaše mnenje o tej zadevi?

Okoli Olimpije se po mojem mnenju suka preveč ljudi, ki imajo zasebne interese. Pravzaprav niti ne toliko zasebne interese kot to, da ne najdejo skupnega cilja. V smislu: če bo on pomagal, potem jaz ne bom. Videti je, da je veliko ljudi, ki bi lahko reševali stanje v Olimpiji, a nihče zares ne zaviha rokavov in naredi tisto, kar bi bilo treba. Neposredno ne poznam niti zadev niti teh ljudi, lahko pa rečem, da je Olimpija izjemno pomembna za slovensko košarko.

Bo klub po vašem mnenju preživel?
Močna Olimpija je pomembna. Ohranitev kluba za vsako ceno lahko sicer povzroči, da se agonija le podaljša v naslednja leta. Želim si le, da bi v klub prišli ljudje z iskrenimi nameni, ki imajo košarko radi, ki bi Olimpiji pomagali in ob tem ne bi razmišljali o lastni promociji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.