Šport > Košarka
13 ogledov

"Vse, da premagamo Olimpijo"

Sašo Filipovski je Lottomatico prevzel pred nekaj dnevi. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Košarkarji Union Olimpije so že v Rimu, kjer jih v četrtek proti Lottomatici Saša Filipovskega čaka prvi obračun v Top 16 Evrolige. Slovenski trener na klopi Italijanov se zaveda težke naloge.
Ni nikakršnega pritiska. Tu se zavedajo, kaj sta Maccabi in Barcelona in da tudi Olimpija igra odlično. Zahtevajo pa, da moštvo igra borbeno in ekipno ter na visokem nivoju. Vsakega tekmeca se bo poskusilo premagati.
Sašo Filipovski

Tu ste en teden. Kako ste se znašli?
Občutki so mešani. Gre za novo mesto, kjer se je treba marsičemu prilagoditi. Veliko se potuje z avtomobilom, že prihod na trening mi vzame veliko časa. Kar pa se tiče ekipe, imamo veliko poškodb in treniramo s pomočjo mladincev. Vse skupaj nas je malo, a fantje, ki so tu, si želijo trenirati in to tudi trdo počnejo. Zadovoljen sem z njihovim pristopom. Do zdaj smo opravili osem treningov, imeli pa smo že tudi tekmo proti Sieni. Šlo je za vrhunskega tekmeca, ki pa smo se mu dobro opirali. Določen napredek je bil viden tako pri posameznikih kot pri ekipi.

Zdaj vas čaka dvoboj z Olimpijo.

Naredili bomo vse, da jo premagamo. Olimpija je v tej sezoni najlepše presenečenje Evrolige in resnično igra dobro. To je pokazala tudi proti moštvom kot so Panathinaikos, Efes Pilsen, CSKA ... V Top 16 ni nihče močnejši od tistih, s katerimi se je Olimpija merila že v prvem delu. Tekmovanje bo izenačeno, vsak pa lahko premaga vsakogar. Morda sta v rahli vlogi favoritov Barcelona in Maccabi. Mi smo zdesetkani in igrali bomo po najboljših močeh.

Olimpijo poznate zelo dobro ...

To je moj največji problem. Poznam jo precej bolje kot svoje igralce. To je težava. Ne vem, kako bodo moji košarkarji izpolnjevali zastavljene reči. Kar se tiče Olimpije, ta igra odlično v protinapadu, ima zelo gibljive centre in dobre strelce. Olimpija je v tej sezoni lepo presenečenje tudi zame.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako ste sredi sezone prestopili k Lottomatici?
Bogdan Tanjević je dvignil telefon in poklical. Dobil sem nalogo, da v treh urah spakiram kovčke in pridem v Rim. Z Bogdanom se že dolgo poznam. Takoj ko sem postal trener, sem hodil k njemu v Trst po nasvete. Že vrsto let me je spremljal in me zdaj povabil, da tej ekipi z delovnimi navadami pomagam na višji nivo. Potrudil se bom po najboljših močeh. Sprejel sem ponujeno roko, zdaj pa moram zadovoljiti pričakovanja, tako da bodo zadovoljni predsednik in vodstvo kluba.

Kako je sredi sezone menjati sistem igre v ekipi?
Gre za izjemno težko delo. V zadnjih dneh sem zelo malo spal. Z vsakim košarkarjem se je bilo treba pogovoriti, ga spoznati in si ogledati njihove prejšnje tekme. Hkrati se je bilo treba že pripravljati na nove tekme. Vendar je to izziv, navsezadnje gre za Evroligo in Rim, na katerega imam lepe spomine. Ne le zaradi Final Foura z Olimpijo, temveč tudi zaradi tekem proti Lottomatici. Vesel sem tega izziva.

Olimpija je v tej sezoni najlepše presenečenje Evrolige in resnično igra dobro. To je pokazala tudi proti moštvom kot so Panathinaikos, Efes Pilsen, CSKA ... V Top 16 ni nihče močnejši od tistih, s katerimi se je Olimpija merila že v prvem delu.
Sašo Filipovski

Kakšne cilje morate izpolniti?
Ni nikakršnega pritiska. Tu se zavedajo, kaj sta Maccabi in Barcelona in da tudi Olimpija igra odlično. Zahtevajo pa, da moštvo igra borbeno in ekipno ter na visokem nivoju. Vsakega tekmeca se bo poskusilo premagati. Cilj je sicer ekipo v italijanskem prvenstvu pripeljati med osem, s tem pa bi si zagotovili evroligaški nastop v naslednji sezoni. Hkrati bo treba narediti dober skavting mladih igralcev. Moštvo je treba pripraviti tudi za naslednje sezone.

Italijanski novinarski kolegi pravijo, da je ekipi v prvem delu sezone manjkala trda roka. Torej je Lottomatica dobila pravega trenerja?
Če želiš določene stvari od ljudi, moraš najprej sam spoštovati ter upoštevati pravila. Zelo pomembno je, da pokažeš delovno vnemo in si jim vzor. S trdim delom avtomatično potegneš za seboj ljudi, ki s teboj delajo. Brez discipline in pravega obnašanja na terenu se ne da priti naprej. Moje delo zahteva disciplino, vendar to ne pomeni kakršnekoli diktature. Sem trener, ki vedno upošteva mnenje igralcev in se z njimi pogovori. Želim, da se v sistemu vsak dobro počuti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.