Šport > Košarka
0 ogledov

"Vsi se ne bodo odzvali selektorju"

null Žurnal24 main
(Nekdanji) direktor košarkarske reprezentance Marijan Kraljević in predsednik KZS Dušan Šešok sta se znašla na nasprotnih bregovih. Za komentar smo povprašali strokovnjaka.

Marijan Kraljević, ki je spregovoril o slabem odnosu KZS do njega in nekdanjega selektorja Jureta Zdovca, je z izjavami, da je delal zastonj, sprožil oster odziv predsednika Košarkarske zveze Slovenije Dušana Šešoka. Slednji je zanikal, da je Kraljević delal zastonj, in pričakuje, da bo vrnil denar, ki ga je zaslužil z delom na KZS. Zadnji dogodki vsekakor niso lep obet pred začetkom leta 2010, v katerem slovensko reprezentanco po zgodovinskem četrtem mestu na EP na Poljskem čaka nastop na SP v Turčiji, hkrati pa Slovenija še kandidira za organizacijo evropskega prvenstva.

"Očitno so bile razlike med Kraljevićem in KZS. Sicer ne poznam podrobnosti, vendar pa sem presenečen in razočaran nad tem, da so tako lahko izpustili naj uspešnejšega selektorja do zdaj Jureta Zdovca. Dejstvo in težava, ki se vleče že več kot desetletje, je, da reprezentanca potrebuje profesionalnega selektorja. Denar je bil izgovor že pred desetletjem, ko nismo bili v finančni krizi. Vendar brez tega ne bo napredka košarke v Sloveniji. Tudi Olimpija ne bo napredovala, dokler ne bo imela človeka, zadolženega za stroko. KZS bo mogla najti moč in energijo ter na mesto športnega direktorja ustoličiti profesionalca, ki bo za svojo funkcijo in reprezentanco živel 24 ur na dan, 365 dni na leto in razmišljal le o tem, kako osvojiti kolajno na vsakem naslednjem prvenstvu," zdrahe komentira nekdanji odlični košarkar Dušan Hauptman.

Hauptman, ki s podrobnostmi ozadja ni seznanjen, o tem, ali Dušan Šešok že predolgo sedi na vrhu KZS, pravi: "Dušan Šešok je edini, ki je v vseh teh letih zagotovil ustrezna finančna sredstva, zato je po tej strani upravičeno predsednik. Drugo vprašanje pa je, ali je ta dolga doba že predolga. Šešok bo ne glede na vse, ali se z njim strinjam ali ne, in v tem primeru se ne, moral sam oceniti, ali je čas za novo kri ali ne."

Hauptman pričakuje, da se nekateri košarkarji ne bodo odzvali povabilu novega selektorja: "Nekdanji košarkarji drugače gledamo na trenerja izbrane vrste, ki je bil tudi sam v vlogi igralca, in to več let. Pričakujem, da bo imel novi selektor večje težave, kot jih je imel Zdovc v prejšnjem mandatu, torej privabiti vse najboljše igralce v reprezentanco. To je nujno, če želimo v Turčiji jurišati na kolajno. To je zadnja možnost te generacije, da poseže po kolajni."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Svoje mnenje je podal tudi košarkarski strokovnjak Mik Pavlovič: "Trener reprezentance bi moral biti Tomo Mahorič. On je bil v ekipi, ki nas je pripeljala do tega mesta. Trener bi moral biti zato, ker je sposoben voditi reprezentanco. Ne poznam pa pogodb, plačila in honorarjev, zaradi katerih poteka žgoča razprava." Pavlovič pravi, da je bil Šešok izvoljen na skupščini košarkarske zveze, zato je upravičeno predsednik. Kljub vsemu pa meni, da zadnje zdrahe niso dobre za našo košarko, saj kandidiramo za EP, in posebej zato, ker je bil strokovni del, ki nas je popeljal do najboljšega rezultata na evropskih prvenstvih, dober.

"Kolikor vem iz časopisja, je videti, da bo pri izboru novega selektorja kuhinja," pravi Pavlovič, ki dvomi, da se bodo vpoklicu novega selektorja odzvali vsi reprezentanti: "Če bo izbor novega trenerja transparenten, potem ni bojazni, da se ne bi. Če pa bo vse zakulisno, kot tudi kaže, pa je vprašanje, kaj se bo zgodilo. Nimam prevelikega upanja, da bo vse strokovno in organizacijsko dobro."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.