Šport > Košarka
2 ogledov

Vstopnica za 150 tisoč evrov

V Sloveniji si nastop v ligi NLB zagotovita prvi dve ekipi po rednem delu lige z Žurnal24 main
Poleg športnih dejavnikov bodo za igranje v sezoni 2009/10 pomembni tudi ekonomski. Slovenijo bosta v prihodnji sezoni lige NLB zastopala le dva kluba.

Medtem ko se pri Partizanu, Crveni zvezdi, Hemofarmu in Ciboni pripravljajo na zaključni turnir lige NLB, ki bo v Beogradu potekal od 16. do 18. aprila, preostale klube bolj zanima dejstvo, kdo bo imel pravico nastopa v sezoni 2009/10.

Slovenci ali Hrvati?
Zaradi slabih rezultatov Uniona Olimpije, Heliosa in Krke v tej sezoni bo imela slovenska košarka v naslednjem tekmovanju le dva predstavnika, prav toliko pa tudi Bosna in Hercegovina, ki ji je sarajevska Bosna priigrala dodatno mesto. Nastop bo imelo zagotovljenih tudi pet srbskih in tri hrvaške ekipe, od dveh povabljenih moštev pa tudi Budućnost. Vsem ostalim zainteresiranim klubom preostane le še eno prosto mesto, tega pa bodo določili vodilni možje zveze. Lani si je vstopnico wild card priboril Zagreb, ki pa je zanjo odštel tudi lepo vsoto denarja. "Šlo je za sto tisoč evrov, za naslednjo sezono pa je že sprejet sklep, da bo minimum za kaj takšnega 150 tisoč evrov," je povedal generalni direktor lige Roman Lisac in dodal: "V poštev za wild card pridejo le klubi iz Hrvaške in Slovenije. Srbija že ima pet predstavnikov in to je maksimum, BiH pa bo v naslednji sezoni tako ali tako močnejša za enega predstavnika, po mojem mnenju pa tudi nima dovolj močne tretje ekipe."

Direktor Heliosa Ladivoj Gorjan opozarja, da bo vedno težje zbrati denar in konkurirati tujim klubom za wild card. © ABA

 
Olimpija s protekcijo
V Sloveniji si nastop v ligi NLB zagotovita prvi dve ekipi po rednem delu lige za prvaka. To ne bo veljalo le, če bi tretje- ali četrtouvrščena ekipa nato v končnici osvojila prvenstvo. Kot ustanoviteljica lige bi lahko imela Olimpija določeno protekcijo. "Upamo, da Ljubljančani ne bodo slabši od drugega mesta, je pa jasno, da lahko Olimpija v tem primeru pričakuje nekaj prednosti pred ostalimi klubi," je še menil Lisac.

V prednosti hrvaška kluba
Od preostalih slovenskih klubov bi si vsoto 150 tisoč evrov morda lahko privoščili le pri Heliosu, Krki in Zlatorogu , vendar je zadnji s tremi porazi v treh kolih lige za prvaka najverjetneje že zapravil možnosti za wild card. Direktor Heliosa Ladivoj Gorjan je o tem povedal: "O teh 150 tisoč evrih bi težko kaj rekel. Za njih prvič slišim. Je pa v športu vedno manj denarja in težko si bo kaj takšnega privoščiti. Verjetno sta tu v prednosti hrvaška kluba Zagreb in Cedevita, ki imata kar nekaj denarja. Povabilo bi pri nas lahko prišlo tudi za Krko in Zlatorog. A o tem ne razmišljamo, saj tako ali tako računamo na eno izmed prvih mest. Bomo pa o tem razmislili, če bo treba, a menim, da je vsota za naš klub prevelika."

Direktor Krke Miro Župevc vsote ni želel komentirati, saj o njej ni imel informacij, sam pa verjame, da bodo prevladali drugačni kriteriji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.