Šport > Košarka
19 ogledov

"Vujačić je s svojo držo povedal vse"

Avanzo si v Sloveniji letos želi projekta Basketball Without Borders. (Foto: Nik Žurnal24 main
Z direktorjem članskih košarkarskih reprezentanc Matejem Avanzom smo se pogovarjali o obiskih slovenskih reprezentanov in trenutnih projektih Košarkarske zveze Slovenije.

Kako potekajo obiski kandidatov za reprezentanco?
Kar nekaj obiskov je že bilo opravljenih. Odločili smo se, da iz tega ne bomo delali prevelikega cirkusa. Sistem je že dobro vpeljan, igralci pa so zadovoljni, če se jih obišče. S selektorjem Božidarjem Maljkovićem sva že obiskala Barcelono, Istanbul, Atene, v petek se v Ljubljani dobiva s Primožem Brezcem, ki trenutno okreva po poškodbi, nato pa sledi odhod v Moskvo k Matjažu Smodišu. Aprila odhajava čez lužo.

V Atenah ste obiskali Radoslava Nesterovića. Ste ga prepričali, naj spet obleče slovenski dres?
Rašo pravi, da je želja velika, a da mu telo ne služi več tako kot nekoč. Čuti, da bi težko zmogel dva treninga na dan. V reprezentaco ni nikoli prišel s polovičnim odnosom in tega tudi ne odobrava.

Omenjali ste tudi Istanbul. V Turčiji je kar nekaj naših košarkarjev ...
Z Boštjanom Nachbarjem ni bilo nobenih težav, tudi Gašper Vidmar je pokazal veliko zanimanje za igranje v Litvi. Vse pa je odvisno od tega, kako bo okreval po poškodbi kolena. Dali smo mu jasno vedeti, naj da prednost zdravju. Če bo vse v redu, bo zelo dobrodošel in bo med nosilci igre; če ne bo povsem zdrav, pa je bolje, da prvenstvo izpusti. Ne nazadnje bo lahko v reprezentanci nato igral še vsaj deset let.

Kako je z Emirjem Preldžićem?
Nisva ga obiskala. Po vseh razgovorih, ki smo jih v prejšnjih letih opravili z njim, menimo, da je napočil čas, da tudi sam pokaže zanimanje za igranje v slovenski reprezentanci. Je pa po lanskem sklepu Fibe jasno, da za drugo izbrano vrsto ne bo nikoli smel zaigrati. Vrata so mu odprta, a bo moral za nastop za Slovenijo sam pokazati dovolj zanimanja.

V Turčiji je tudi Sani Bečirović ...
Za zdaj je selektor Maljković naredil ožji seznam in se tako tudi odločil, da ne bo obiskal vseh košarkarjev. V tej akciji verjetno na Sanija ne bo računal. O razlogih bi morali vprašati selektorja, ki je pač odgovoren za košarkarski del.

Nekaj težav boste verjetno imeli tudi pri sodelovanju s Sašo Vujačićem. Ga boste sploh obiskali?
Zanj velja enako kot za Preldžića. S svojimi izjavami in držo je povedal, da si ne želi igrati za Slovenijo. Če se bo to spremenilo, smo odprti za pogovore.

Zaradi vseh teh reči ste verjetno zadovoljni, da je Mirza Begić že izjavil, da bi v prihodnosti z veseljem nosil dres slovenske izbrane vrste.
Z Mirzo se sicer še nismo dobili, smo pa z njim že opravili nekaj razgovorov. On želi pomagati, Maljković pa tudi zelo resno računa nanj. Več bo jasnega po obisku.

Kako pa je z evropskim prvenstvom (EP) 2013? Imate že zdaj veliko dela?
Dela je zelo veliko. Zdaj vsi čakajo na izbor krajev. Menim, da bomo štiri mesta, ki bodo gostila predtekmovalne skupine, izbrali do konca meseca. Trenutno tudi izbiramo direktorja za podjetje EP 2013, ki bo vodilo celoten projekt. Kljub temu si niti slučajno ne dovolimo, da bi zanemarili že prihajajoče prvenstvo. Tu stremimo k najboljšemu, je pa še veliko reči, s katerimi se ukvarjamo. Te morda niso toliko opazne, so pa zelo pomembne za slovensko košarko.

Košarkarska zveza Slovenije trenutno gosti kitajsko delegacijo. Kaj si obetate od tega sodelovanja?
Na mednarodnih področjih zelo veliko sodelujemo z drugimi državami. Podpisali smo že dolgoročne dogovore o sodelovanju s špansko in litovsko zvezo, zdaj pa se zelo resno pogovarjamo s Kitajci. Na Kitajskem je slovenska reprezentanca zelo cenjena. Precej bolj, kot si to predstavljamo v Sloveniji. S sodelovanjem na turnirjih pri njih smo si priborili velik ugled. Lanski dvoboj Slovenije in Kitajske si je ogledalo okoli 150 milijonov Kitajcev. Gre za sodelovanje, v katero strateško vlagamo, šele čez nekaj let pa bomo lahko ugotovili, kako dobra zadeva je to.

V Sloveniji naj bi gostili tudi delegacijo NBA ...
Smo na dobri poti, da letos v Slovenijo pripeljemo projekt Basketball Without Borders, ki ga organizirata NBA in Fiba. Ta teden nas bo obiskala petčlanska delegacija iz lige NBA, o tem pa bi vam lahko kaj več povedali ob koncu tedna.

Pri tem projektu sodelujejo tudi zdajšnji in nekdanji zvezdniki lige NBA, ki poskušajo svoje znanje prenesti na mlade košarkarje. Se že ve, kdo od njih bi prišel v Slovenijo?
O tem je še prezgodaj govoriti. Zlasti ker se ligi NBA obeta tudi lockout (prepoved vsega delovanja v ligi, op. p.). Je pa nekako vsa reč zastavljena v povezavi s turnirjem v Ljubljani, ko se bo avgusta v Stožicah merilo šest držav nekdanje Jugoslavije. Ena od idej je tako tudi, da bi pri projektu sodelovali vsi košarkarji iz nekdanje države, ki so zaigrali v ligi NBA. A zadeva je še v povojih.

Ali bo ob lockoutu vsa reč padla v vodo?
Ne, ne. Basketball Without Borders vsekakor bo. V tem primeru pač ne bi sodelovali igralci z aktivnimi pogodbami v ligi NBA. Tako bi lahko računali na nekdanje zvezde, kar pa je lahko včasih še bolj zanimivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.