Šport > Košarka
12 ogledov

Vujačić ni enak Smodišu

Slobodan Subotić meni, da morajo iti na EP le maksimalno pripravljeni košarkarji Žurnal24 main
V košarkarski javnosti se še vedno čuti vzemirjeno valovanje, saj jo je precej razburkal Jure Zdovc s svojo odločitvijo, da se odpove Saši Vujačiću. Ob tem se je sprožil plaz vprašanj.

Bi Saša Vujačić lahko vsaj delno nadoknadil zaostanek? So bila v ozadju nesoglasja v reprezentanci? Jih je porajala neprimerna razdelitev vlog? Da bi stvari poskušali priti do dna, smo se odločili poklicati nekaj košarkarskih strokovnjakov in poznavalcev. Prvi je slušalko dvignil nekdanji reprezentant in strelec, ki ima z 82 točkami še vedno strelski rekord slovenske lige, Matjaž Tovornik: "Selektor je povedal svoje. Strinjam se z njim, treba mu je zaupati. Pri Matjažu Smodišu je položaj drugačen. Mislim, da je Smodiš pol ekipe. Če bo on igral, lahko kaj pričakujemo, brez njega pa bolj težko."

 
 

Matjaža Smodiša se bo čakalo, ker je on ključni igralec ekipe. Tako z igralskega vidika, saj je njegov položaj sila pomemben v vseh teh kombinacijah, ki jih ima reprezentanca naštudirane.

Mik Pavlovič

 
Mik Pavlovič je znani analitik, ki je prav tako definiral veliko razliko med Vujačićem in Matjažem Smodišem : "Jure Zdovc je do odločitve prišel na osnovi premajhnega števila treningov. Tisto, kar je pokazal na tekmah, pa verjetno ni moglo prepričati Zdovca, da lahko nadoknadi ta izpad vadbe. Poleg tega ima na zunanjih položajih Zdovc več košarkarjev, bolj zapleten problem bi bil, če bi se to zgodilo na centrskih pozicijah. Matjaža Smodiša se bo čakalo, ker je on ključni igralec ekipe. Tako z igralskega vidika, saj je njegov položaj sila pomemben v vseh teh kombinacijah, ki jih ima reprezentanca naštudirane. On tudi zna igrati skupaj z Erazmom Lorbkom, Lakovičem in drugimi. Poleg tega je povezovalni člen tudi po značaju."

Slavko Kotnik: "Zdovc bi z njim verjetno tvegal." © Saša Despot

 
Pavlovič se ne bi poslužil kompromisa in igralca odpeljal na EP, tudi če ne bi bil najbolje pripravljen: "Mislim, da ne. On je igralec, ki je šele prvič z reprezentanco. Vse kombinacije bi moral še sprejeti in na takem igralnem mestu košarkar težje igra oziroma Zdovca ne more zadovoljiti."

 
 

Na EP je tako, da je vsak dan tekma, zato moraš biti maksimalno pripravljen. Če ni tako, je bolje, da vzameš nekoga drugega.

Slobodan Subotić

 
Naslednja naša tarča je bil Slavko Kotnik , nekdanji izvrstni center Olimpije in reprezentance, zdaj pa menedžer: "Malo poznam razmere in odnose znotraj reprezentance. Če ga je poškodba tako oddaljila ... Verjetno bi se moral prilagoditi na evropski način igranja, a ni imel te možnosti zaradi pomanjkanja pripravljalnih tekem. Zato bi Zdovc z njim verjetno tvegal. To je moje mnenje. Trener se je odločil tako in sam najbolje ve, zakaj. Gotovo si je želel nastopiti, ampak poškodbe so sestavni del športa."

Svoj pogled je z nami delil tudi bivši selektor Slobodan Subotić , ki je prav tako izpostavil Vujačićevo (nezadostno) pripravljenost: "Na EP je tako, da je vsak dan tekma, zato moraš biti maksimalno pripravljen. Če ni tako, je bolje, da vzameš nekoga drugega. Ne vem, koliko se v dobrih desetih dneh lahko pripravi. To je težko povedati. Jure in njegovi sodelavci najbolje vedo, koliko je zdaj pripravljen. Sicer pa menim, da so igralske vloge dobro razporejene in da bo vsak vedel, kaj dela."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.