Šport > Košarka
3 ogledov

Vuvuzel na SP v Turčiji ne bo

(Foto: null) Žurnal24 main
Vuvuzele, značilno glasbilo lokalnih nogometnih navijačev, so se v letošnjem poletju gledalcem na stadionih in tistim pred zasloni predstavile v vsej svoji zvočni moči.

A po svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki so se nekateri klubi že odločili, da jih doma nočejo slišati, podobno pa je naredila tudi Mednarodna košarkarska zveza (FIBA).

Prav krovna košarkarska organizacija je prva izmed velikih športnih zvez, ki so glasno trobilo prepovedale na dogodkih pod svojim okriljem. Tako navijači na bližnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji (od 28. avgusta do 12. septembra) v dvorane ne bodo smeli prinašati teh afriških glasbil, je danes sporočila Fiba.

Pri prepovedi pa se Fiba ni omejila le na trobilo, ki je s svojim mogočnim, a tudi zoprnim zvokom zagrenilo spremljanje tekem številnim ljubiteljem nogometa. Prepoved vnosa v dvorane bo veljala za vsa podobna trobila, ki povzročajo močan hrup. Varnostniki v dvoranah bodo vsa takšna glasbila odvzeli, kršiteljem pa grozi prepoved obiskovanja tekem na vseh petih prizoriščih SP.

"Želimo, da naši navijači uživajo v tekmah in hrupno navijajo, a ne na račun drugih gledalcev, ki bi jim vuvuzele pokvarile užitek. Vuvuzela je preprosto neprimerna za zaprt prostor, kot je košarkarska dvorana: številni medicinski strokovnjaki so potrdili, da sta hrup in frekvenca lahko nevarna zdravju," je generalni sekretar Fibe Patrick Baumann pojasnil, zakaj so se odločili za prepoved.

Vuvuzele so se po SP začele nezadržno širiti tudi na evropska športna prizorišča. Nekateri nogometni klubi, med njimi nemška Borussia Dortmund in angleški Tottenham, pa so prav zaradi zdravstvenih pomislekov sporno glasbilo na svojih stadionih že prepovedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.