Šport > Košarka
4 ogledov

Z galskimi petelini za prvo mesto v skupini

Goran Dragić bo na tekmi proti Franciji nedvomno eden od adutov slovenske izbran Žurnal24 main
Slovenska reprezentanca se bo na tretji tekmi predtekmovanja pomerila s francosko izbrano vrsto. Poglejmo si jo pobliže.

Naj spomnimo: eliti slovenske in francoske košarke sta se pred evropskim prvenstvom pomerili na dveh pripravljalnih tekmah v Sloveniji. Obakrat so kratko potegnili domačini. Na prvi tekmi so izgubili s 87 : 90, za zaprtimi vrati pa s 74 : 92.

Četica Clauda Bergeauda slovi po izjemnih atletskih sposobnostih svojih večinoma temnopoltih košarkarjev. V ospredju sta igralca NBA Tony Parker (San Antonio Spurs) in Boris Diaw (Phoenix Suns), ki – zanimivo – skupaj zaslužita več kot celotna slovenska reprezentanca.


Tony Parker zna odigrati tako v obrambi kot v napadu. © Uradna stran

 
Tony Parker, srce in duša francoske reprezentance
Kapetan francoske izbrane vrste je ob Dirku Nowitzkem in Paulu Gasolu prav gotovo glavni zvezdnik turnirja. Košarko je začel igrati v Franciji, kjer se je dve leti preizkušal v družbi najboljših francoskih košarkarjev. Od leta 2001, ko ga je kot 28. na NBA-naboru izbralo moštvo San Antonia, s katerim je osvojil tri zlate prstane, pa igra v ZDA. Njegove odlike so hitrost, prodornost, pregled nad igro in odličen izkupiček strelov iz igre. Z vsem svojim znanjem si je v letošnjem finalu lige NBA prislužil naziv najkoristnejšega igralca.


Favoriti skupine D
Francozi veljajo ne samo za favorite skupine D, ampak tudi za glavne kandidate za odličja. V pripravljalnem obdobju so odigrali devet tekem, na katerih so sedemkrat zmagali in le dvakrat izgubili. Na zadnjem velikem turnirju, svetovnem prvenstvu na Japonskem, je Francija zasedla peto mesto in dosegla tretjo najboljšo uvrstitev med evropskimi državami. Sicer pa se je na svetovnih prvenstvih najbolje odrezala daljnega leta 1954, ko je zasedla četrto mesto. Najodmevnejši rezultat v obdobju moderne košarke je srebrna kolajna z olimpijskih iger v Sydneyju, na zadnjem evropskem prvenstvu v nekdanji Srbiji in Črni gori pa se je ovenčala z bronom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.