Šport > Košarka
11 ogledov

Z Ilievskim sta se izpostavila

null Žurnal24 main
Peter Vilfan se je v zadnjih letih dejavno vključil v delo pri Unionu Olimpiji. Povedal nam je toliko zanimivega, da smo morali intervju z njim razpoloviti in ga bomo objavili v dveh delih.
 

Preberite še ...

Prva zmaga Olimpije
Milič: Naši trenerji imajo prevelik ego

Vaša ocena nastopa Olimpije v Ligi NLB.
Nad dogajanjem nisem niti presenečen, niti razočaran, niti navdušen. Mislim, da je to pričakovano, glede na to, da ekipa še ni uigrana, da sta Ilievski in Golubović v Ljubljano prišla šele pred kratkim, da je poškodovan Hukić, ki je na neki način vodja te ekipe, in da ni mladega Klobučarja, od katerega smo veliko pričakovali. Zelo sem zadovoljen z zmago na drugi tekmi. Igra se pozabi. Pomembni sta točki, da lahko mirneje nadaljujemo.

Olimpija še vedno išče dvojko?

Olimpija lahko dvojko najde tudi znotraj obstoječe ekipe. Ko se bosta vrnila Hukić in Klobučar, bo v rotaciji veliko več igralcev. V nasprotnem primeru se bomo še vedno ozirali za igralci, ki bi bili za nas zanimivi. Ni nujno, da okrepitev pripeljemo jutri, pojutrišnjem, ampak lahko čez mesec ali dva. Rešitev bomo poskušali najti pametno.

 

Legendarni Pero

51-letni Peter Vilfan je odrasel v Mariboru, kjer je s slabimi 15 leti že igral za člane. Nato je nastopal za splitsko Jugoplastiko, Partizana in Olimpijo, kjer je tudi končal kariero. Vedno je bil tisti, ki si je upal nekaj več. Nekoč je sodniku na tekmi Olimpije in Partizana pokazal svojo golo zadnjo plat ... V sezoni 86/87 je za beograjski klub dosegel kar 1006 točk.

Na prvi pogled se zdi, da ste zadeli z balkanskimi okrepitvami in zgrešili z Američanoma, čeprav naj bi bila tudi onadva na treningih zelo prizadevna.
Naj takoj povem, da Crawford odhaja z nami še v Beograd, nato pa zapušča Union Olimpijo. Razen če se bo v naslednjih dveh dneh izjemno izkazal. Wallace ima podpisano pogodbo in ostaja, prehod na evropski način igranja pa ga je precej zmedel. Njegovo vključevanje traja dlje, kot smo predvidevali. Veliko ljudi povezuje prihod Američanov z mano, vendar moram reči, da mene, ko sta prišla v klub, ni bilo zraven. Vendar pa zaupam svojim sodelavcem in skupaj z Džikićem in Dolencem menim, da bomo Wallacea lahko koristno uporabili.

Wallaceu manjka predvsem prodornosti, njegovo glavno orožje je le met.
Na to ga opozarja tudi trener Džikić. Kot organizator igre mora prebijati prvo linijo, kar je osnovna naloga branilca. Na treningih je v zadnjih dneh to nekajkrat izjemno dobro pokazal, očitno pa bo potreboval nekaj več samozavesti tudi na tekmah. Računam in upam, da je tu še kar nekaj rezerve.

Pri Olimpiji bodo dajali večji poudarek delu z mladimi košarkarji, ki v preteklosti praktično niso prehajali k članom. © Lojze Grčman

 
Ostale okrepitve so večinoma mlade in obetavne. Je Olimpija spet na poti, da postane valilnica talentov?
Naj povem, kaj delamo v klubu poleg ukvarjanja s prvo ekipo, o čemer se ne govori veliko. Sestavili smo ekipo letnikov 91, 92, 93, ki bo ob svojih tekmovanjih v letošnji sezoni ves čas imela tudi tekme z različnimi nasprotniki, predvsem s področja nekdanje Jugoslavije, kjer je bila ustanovljena tudi posebna liga. To ekipo smo prijavili tudi na več turnirjev po evropskih prestolnicah. Vanjo smo uspeli pripeljati tri, štiri igralce, za katere so se zanimali Partizan, Cibona, Zvezda in še kdo, vendar smo jih prepričali, da pridejo v Ljubljano, kjer bodo dobili pravo priložnost in igrali. Med njimi je nekaj igralcev, starih 15, 16 let. Ni pričakovati, da bi v letu ali dveh imeli igralce za prvo ekipo. Prepričan pa sem, da bomo čez tri leta gotovo kakšnega od teh košarkarjev priključili prvi ekipi. Navsezadnje smo podpisali profesionalni pogodbi tudi s članoma svojih mlajših kategorij Sarajlijo in Sirnikom, kar se ni zgodilo že leta in leta. Imamo tudi dobro urejeno ekipo, ki dela s temi mladimi igralci, vse skupaj pa nadzira Džikić.

 

Drugi del v soboto

O tem, kako Vilfan gleda na reprezentanco, koga bi postavil za selektorja, o njegovih dogodivščinah med kariero, jugoslovanskih košarkarskih zvezdah in še čem si boste lahko prebrali v soboto le na zurnal24.si.

Kako ste se znašli v vlogi podpredsednika?
Mislim, da smo z mojo vlogo podpredsednika, ki opravlja naloge športnega direktorja, našli kar pravo rešitev. Imamo direktorja Igorja Dolenca, ki deluje na poslovnem področju. Storil je veliko pomembnih stvari za klub v smislu reorganizacije in organizacije delovanja kluba v prihodnje. Naše delovanje pa je videti tako: jaz in Džikić si ogledava igralca, oceniva, preizkusiva, dogovoriva, da ga bomo pripeljali. Nato Dolenc zadevo izpelje do konca, dejavno pa sta vključena tudi predsednik Mitič in podpredsednik Jež. Za zdaj to deluje dobro.

 
 

Mislim, da smo z mojo vlogo podpredsednika, ki opravlja naloge športnega direktorja, našli kar pravo rešitev.

Peter Vilfan

 
Je res, da ste Ilievskega prepričevali, naj ostane v Evropi?
Res. V tem položaju, ko sem jaz njegov tast in podpredsednik kluba, on pa igralec, sva se izpostavila oba. Dejal sem mu, da če mene vpraša, naj igra v Evropi. Vlado bo košarko igral še sedem, osem let. Fizično je izjemno mlad, po fizičnih testih je na ravni 25-letnika. Zdaj bo sezono ali dve odigral v Ljubljani, nato pa bo verjetno znova odšel. Ali pa tudi ne. Kakorkoli že, želel sem, da je izbira absolutno njegova, osebno nisem sodeloval v pogovorih, ko je Vlado prihajal v Ljubljano.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.