Šport > Košarka
18 ogledov

Za 22. pokalno lovoriko Olimpija in Krka

Jagodnik Union Olimpija Galatasaray Boštjan Tacol
Za pokalno lovoriko se bosta na zaključnem turnirju pokala Spar v Brežicah pomerila stara znanca Union Olimpija in Krka. Zmaji so bili v prvem polfinalu boljši od mestnih sosedov Geoplina Slovana (68:51), krkaši pa so na večerni tekmi po podaljšku premagali Zlatorog (70:67).

Union Olimpija je zanesljivi prvi finalist zaključnega turnirja pokala Spar v Brežicah. V polfinalu so proti mestnemu tekmecu Geoplinu Slovanu upravičili vlogo favorita, tako da bodo v nedeljo ob 17. uri proti zmagovalcu dvoboja Krko in Zlatorogom naskakovali svoj osemnajsti pokalni naslov v samostojni Sloveniji. Zeleno-beli so v enaindvajsetih izvedbah pokala le enkrat zgrešili uvrstitev v finale, leta 1996, dvakrat pa so zaključno dejanje zapustili sklonjenih glav, 2004, ko je zmagala Pivovarna Laško, ter 2007, ko je Helios osvojil obe domači lovoriki.

Olimpija je hitro pokazala, da ima v Brežicah visoke cilje. V dvanajsti minuti je že vodila z dvajsetimi točkami razlike (32:12), vendar v nadaljevanju polčasa nerazumljivo popustila, tako da so mladi slovanovci do odmora zaostanek več kot prepolovili. Sledilo je nekaj ostrih besed trenerja Saša Filipovskega v slačilnici, ki so očitno podžgale njegove varovance, saj so drugi polčas odprli z delnim izidom 15:0, povedli z 51:28 in tako rešili vprašanje prvega finalista.

Če je voz Uniona Olimpije v četrtfinalu proti Heliosu povlekel rekonvalescent Goran Jagodnik, so tokrat ključno vlogo v napadu odigrali nosilci igre. Sasu Salin je zbral 16 točk, dve manj je dosegel Deon Thompson, deset jih je zbral Vladimir Dašić, osem pa nova okrepitev zeleno-belih Casey Mitchell, ki je v 15 minutah na parketu zadel dva od treh poskusov izza črte 6,75, za dve točki pa metal 1:2. Pri Slovanu so trije igralci dosegli po osem točk (Djugum, Pajič, Mihalič), devet pa jih je vknjižil Maj Kovačevič.

Zlatorog zapravil dve "match žogi"

Košarkarji Krke so v zanimivem in izenačenem polfinalu premagali zasedbo Zlatoroga in se tako šele tretjič v klubski zgodovini uvrstili v zaključno dejanje tega tekmovanja. V prejšnjih dveh nastopih leta 2001 in 2002 jim je veselje preprečila Olimpija, prav Ljubljančani, ki bodo naskakovali svoj osemnajsti naslov, pa bodo njihov tekmec v nedeljo ob 17. uri v novi športni dvorani v Brežicah.

Potem, ko je Olimpija v prvem polfinalu proti Geoplinu Slovanu gladko prišla do dvajsete uvrstitve v finale pokala, so se Novomeščani rešili šele v podaljšku. Zlatorog je bil bližje uvrstitvi v finale, saj je imel žogo za zmago tako v rednem delu, ko je v zadnji sekundi zgrešil Danijel Vujasinović, kot tudi v podaljšku, ko sodniška trojka ni imela poguma dosoditi osebne napake nad istim igralcem tik ob koncu dvoboja pri vodstvu Krke za točko.

Novomeščani so tako dvakrat vstali od mrtvih. Osemdeset sekund pred koncem rednega dela so zaostajali za štiri točke (52:56), v igro sta jih vrnila Abdul Hamid in Bojan Krivec, tudi v podaljšku pa je bil Zlatorog tisti, ki je narekoval igro in rezultat. In to kljub temu, da je zaradi petih osebnih napak že v 28. minuti ostal brez drugega strelca Luke Lapornika, v podaljšku pa brez Jake Brodnika in Alena Omića. Minuto in dvajset sekund pred koncem je Zlatorog vodil s 65:62, 32 sekund do izteka je bilo še vedno 67:66 za Laščane, odločilni koš pa je 20 sekund pred koncem dosegel Smiljan Pavič. V zadnjem napadu je sodniška trojka ocenila, da je Zoran Dragić pravilno zaustavil Vujasinovića pri posiljenem metu na koš.

Pri zmagovalcih je Jure Balažič zbral 17 točk, po dvanajst sta jih dosegla Pavič in Afik Haim Nissim, pri poražencih pa je Alen Omić dosegel 16 točk in ujel deset odbitih žog.

Pokal Spar, zaključni turnir, polfinale:

Union Olimpija : Geoplin Slovan 68:51 (57:41, 36:28, 26:12)
Salin 16 točk, Thompson 14, Dašić 10; Kovačevič 9, Mihalić, Pajič in Djugum 8

Krka : Zlatorog 70:67* (56:56, 46:42, 33:32, 10:17)
Balažič 17, Nissim in Pavič 12; Omić 16, Mahalbašić 11
* - po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.