Šport > Košarka
7 ogledov

Za zlato Španci in Francozi

Vlado Ilievski Juan Carlos Navarro EPA
Španci so v polfinalu evropskega prvenstva po pričakovanjih končali pravljico Makedonije. Furija je na krilih Juana Carlosa Navarra Vlada Ilievskega in druščino ugnala z 92:80. Aktualni prvaki se bodo v finalu srečali s Francozi, ki so bili v drugem polfinalu z 79:71 boljši od Rusije.

V finalu evropskega košarkarskega prvenstva v Litvi se bosta pomerili reprezentanci Španije in Francije. Aktualni prvaki Španci so v polfinalu v Kaunasu premagali Makedonijo z 92:80 (26:18, 44:45, 71:64), Francozi pa so bili boljši od Rusije z 79:71 (17:16, 39:34, 55:47).

Medtem ko bo Španija tretjič zapored in petič v zadnjih sedmih poskusih igrala v finalu EP, se je Francija šele drugič v zgodovini in prvič po davnem letu 1949 uvrstila v zaključno dejanje. Španci imajo na evropskih prvenstvih eno zlato kolajno, šest srebrnih in dve bronasti, Francozi pa eno srebrno ter pet bronastih.

Finalista, ki se bosta v dvorani Arena v Kaunasu udarila v nedeljo ob 20. uri, imata zagotovljeni mesti na olimpijskih igrah v Londonu 2012, tekmeca v malem finalu (nedelja, 16.30), Rusija in Makedonija, pa si bosta skušala ob Grčiji in Litvi vstopnici izboriti v dodatnih kvalifikacijah naslednje poletje.

V prvem polfinalu je Makedonija dolgo držala korak s favoriziranimi Španci, nato pa je zadevo v svoje roke prevzel Juan Carlos Navarro in z 19 točkami v tretjem delu ob metu iz igre 7:11 Španijo popeljal do prednosti 71:62, ki je makedonski ekipi, za katero je Bo McCalebb dosegel 25 točk, Pero Antić 17, Vlatko Ilievski pa 15, v zadnjih desetih minutah ni uspelo nadoknaditi. Navarro je bil s 35 točkami najboljši strelec tekme, Pau Gasol pa jih je dosegel 22.

V drugem polfinalu je bila Francija vseskozi v vodstvu, vendar so morali njeni navijači počakati vse do zaključnih minut, da so lahko pričeli sproščeno slaviti. Rusija je v 37. minuti zaostajala vsega pet točk (69:64), nato pa sta dva koša v nizu dosegla najboljša posameznika pri Franciji Tony Parker (22 točk) in Nicolas Batum (19) ter odločila zmagovalca. Pri Rusiji je Andrej Kirilenko zbral 21 točk, Timofej Mozgov pa 12.

V soboto sta na sporedu dve tekmi; ob 17. uri Slovenija – Srbija za končno sedmo mesto, ob 20.00 pa Litva – Grčija za peto mesto.

Izjave po tekmi Francija : Rusija

Nando De Colo, igralec Francije:
"Odigrali smo odlično tekmo. Takšno, kot smo se dogovorili. Izjemno smo zadovoljni, saj je bil to izjemno pomembna in težka tekma. Odločala je tudi o potniku za olimpijske igre."

Vincent Collet, trener Francije:
"Za nami je izjemna predstava, žal se lahko v finale uvrstita le dva. Tokrat smo to mi in Španija. Seveda smo izjemni veseli. Menim, da smo nocoj odigrali najboljšo tekmo na tem turnirju. Dvoboj je odločil skok. Opravili smo odličen posel, še zlasti Niicolas Batum. Vedeli smo, da bo to ključ do zmage in vsi fantje so se še toliko bolj potrudili na tem področju. Imeli smo 14 skokov več, kar je res izjemna razlika."

Timotej Mozgov, igralec Rusije:
"Odigrali smo zelo slabo tekmo. Ni opravičila, da smo tako suvereno izgubili skok. Nismo igrali tako, kot znamo. Francozi so bili enostavno boljši. Čestitam jim za finale."

Izjave po tekmi Španija : Makedonija

Predrag Samardžiski, igralec Makedonije:
"Čestitam Španiji za zasluženo zmago. Skozi vso tekmo smo se borili, na koncu pa nam je vseeno nekaj zmanjkalo. A verjamem, da so bili naši navijači ponosni na nas. Zdaj se bomo poskušali še enkrat zbrati in vse to ponoviti tudi v tekmi za tretje mesto."

Marin Dokuzovski, trener Makedonije:
"Španiji želim veliko sreče v finalu. Kot na vsaki tekmi do zdaj smo tudi tokrat pustili srce na parketu. Že pred tekmo smo vedeli, da bomo zelo težko presenetili Španijo, a trudili smo se po najboljših močeh. Menim, da tokrat nismo igrali tako dobro v obrambi, kot smo to počeli na prejšnjih tekmah. Tekmecu smo dovolili preveč skokov v napadu. Kljub temu menim, da smo igrali dobro. Upam, da naši navijači niso preveč razočarani."

Serge Ibaka, španski igralec
"Makedonija nam je zelo otežila nalogo. Zelo dobro so zaigrali v prvem polčasu, nato pa smo se le odlepili. Juan Carlos Navarro je bil znova neverjeten. Zdaj smo v finalu, poleg tega pa smo si že zagotovili tudi nastop na naslednjih olimpijskih igrah. To je izpolnitev mojih sanj."

Evropsko prvenstvo, polfinale:

Španija : Makedonija 92:80 (71:62, 44:45, 23:18)
Navarro 35, P. Gasol 22 in 17 sk., M. Gasol in Ibaka 11; McCalebb 25, Antić 17, Ilievski 15

Francija : Rusija 79:71 (55:47, 39:34, 15:16)
Parker 22, Batum 19, 7 sk., De Colo 9; Kirilenko 21, Mozgov 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.