Šport > Košarka
1 ogledov

Začenja se boj za mesto v ligi NLB

dzikic_tau_main_sps
1/9
Žurnal24 main
Pred sobotnim začetkom lige Telemach za prvaka smo preverili, kako je moštvom šlo do zdaj in kakšne so možnosti in ambicije za nadaljevanje sezone.

Največje presenečenje sezone so zagotovo košarkarji PRO-TEK Zasavja, ki sezone sicer niso začeli najbolje. A po menjavi trenerja, na klop je sedel hrvaški strateg Edi Dželalija, je pot Zasavcev šla močno navzgor. Košarkarji so na krilih izkušenih Pašalića, Mučiča in Anzulovića v letošnji sezoni presenetili vsa močnejša moštva lige Telemach, vprašanje pa je, ali lahko v nadaljevanju zdržijo naporen urnik sreda–sobota in se tako kosajo z najboljšimi. Ekipa Zasavja je nastala z združenjem Rudarja, ki si je v lanski sezoni zagotovil napredovanje v elitno druščino, Zagorja, ki se je znašlo v finančnih težavah, in Hrastnika. Združitev se je Zasavcem močno izplačala, saj so redni del lige Telemach končali kar na tretjem mestu s 15 zmagami in sedmimi porazi. Morda bi morala tudi druga slovenska moštva razmišljati o združevanju in povezovanju. Ne nazadnje to prinaša kakovost in večjo finančno stabilnost.

 

Na četrtem mestu prvega dela lige Telemach so pristali bežigrajski Parklji, ki sicer svoje tekme letos igrajo na Ježici. Tudi Parklji so prijetno presenečenje lige Telemach, saj so se tudi oni med elito prebili prav v lanski sezoni. Bežigrajski klub je eden izmed tistih klubov, ki v zadnjih letih najbolje dela z mlajšimi generacijami. Izmed mlajših sta tudi brata Murič, ki veljata za zelo perspektivna košarkarja.

 

O Unionu Olimpiji je bilo letos že veliko zapisanega. Ve se, da imajo Ljubljančani denarne težave, a najbrž niso edini, ki so trenutno v finančni stiski. Trener Jure Zdovc je pred začetkom lige za prvaka dejal, da je glavni cilj zmajev osvojitev naslova državnega prvaka. Glede na razmerje moči, ki smo ga videli na finalu pokala Spar v Novem mestu, se osvojitev naslova Olimpije zdi popolnoma realna.

 

Helios se tudi po menjavi trenerja (Trifunovića je zamenjal Sunara) ne znajde najbolje. Z zadnjim mestom v ligi NLB so Domžalčani izgubili možnost nastopanja v omenjeni ligi tudi prihodnje leto, kar najverjetneje pomeni, da se bosta proračun in posledično igralska zasedba v prihodnjem letu močno spremenila.

 

Košarkarji Šentjurja so si kot zadnji priborili mesto med najboljšimi osmimi ekipami sezone. Ne gre pričakovati, da bi lahko Šentjurčani mešali štrene najboljšim. Trener Damjan Novaković sicer lahko računa na odlična Crenshawa in Čebularja, a pri njima se vse ustavi.


Novomeška Krka je ligo za prvaka vzela resno in pred začetkom so se varovanci trenerja Aleksandra Đikića odpravili na priprave v Poreč. Novomeščani so prvi del lige zaključili na prvem mestu (16 zmag, 6 porazov), a najbrž so pred začetkom sezone pričakovali nekoliko boljšo igro in manj porazov. Med sezono je odstopil tudi dotedanji predsednik Marjan Erpe – domnevno zaradi porazov, ki naj bi škodovali ugledu novomeškega kluba. Novomeščani resno razmišljajo o boju za mesto v ligi NLB.

 

Tudi Geoplin Slovan v letošnji sezoni ni tako močen, kot je bil prejšnja leta. Redni del sezone so Plinarji končali na petem mestu, zanimivo pa bo spremljati, ali bo mlajši izmed bratov Dragić, Zoran, šel po poteh starejšega Gorana, ki uspešno brani barve NBA-moštva Phoenix Suns. Delo Slovana temelji na mlajših košarkarjih, kar seveda pomeni nekoliko manjšo konstantnost in zanesljivost.

 

Podobno velja tudi za Zlatorog, ki se je po prihodu trenerja Aleša Pipana usmeril v delo z mladimi talenti. Zlatorog je redni del zaključil s šestim mestom, uspeh sezone pa so Laščani dosegli z uvrstitvijo v finale Pokala Spar. Ogrodje ekipe sestavljajo izkušeni Miljan Goljović, ki šteje kar 38 let, Miha Čmer, Nejc Strnad in Dražen Bubnič. Trener Pipan verjame, da se Laščani lahko uvrstijo v ligo NLB.

 

Vrstni red po koncu rednega dela lige Telemach:

1. Krka (16-6)
2. Helios (16-6)
3. PRO-TEK Zasavje (15-7)
4. Parklji (13-9)

5. Geoplin Slovan (13-9)
6. Zlatorog (13-9)
7. Šentjur (12-10)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.