Šport > Košarka
30 ogledov

Začetek lige Telemach - lige mladih

Samo Udrih Saša Despot
V soboto se tudi za preostale slovenske košarkarske klube ne samo za Union Olimpijo in Krko začenja nova sezona. Liga Telemach, ki se ponaša s prenovljenim logotipom, šteje deset moštev, v katerih bodo podobno kot lani breme igre nosili večinoma mladi slovenski igralci.

Liga Telemach se v primerjavi z lansko sezono ni bistveno spremenila. Sistem tekmovanja ostaja enak. V prvem delu, ki bo trajal do začetka marca prihodnje leto, se bo deset ekip potegovalo za prva štiri mesta, ki vodijo v ligo za prvaka, kateri se bosta od 20. marca dalje priključila Krka in Union Olimpija.

Preostalih šest ekip bo nastopilo v ligi za obstanek. V nižji rang tekmovanja bo nazadovala zadnjeuvrščena ekipa, v ligo Telemach pa bo napredoval prvak 2. SKL. Končnica se začne maja, morebitna peta tekma finala pa je predvidena za 23. maj 2013.

Novinec v ligi je Grosuplje, ki je po imenih sestavil solidno zasedbo, novo ime je Tajfun - gre za ekipo iz Šentjurja, ljubljanski Slovan je ostal brez pokrovitelja, skupni imenovalec lige Telemach pa je, da bodo v njej nastopili večinoma mladi slovenski igralci.

"Liga idealna za razvoj mladih igralcev"

Trener Zlatoroga Miloš Šporar, ki je v svoje vrste privabil izkušenega Sama Udriha in ki ob Heliosu Zmaga Sagadina sodi med glavne favorite za najvišja mesta, je prepričan, da je liga Telemach prava odskočna deska za mlade košarkarje.

"Ta liga je idealna za razvoj mladih igralcev. Ni premočna, ni preslaba, tako da se lahko v njej vsi igralci, ki kažejo potencial, primerno razvijajo. Kar se tiče Zlatoroga, mi ne bežimo od odgovornosti. Plačani smo za to, da delamo, treniramo in zmagujemo," pravi Šporar.

Legenda slovenske košarke Sagadin, ki je ustvaril nešteto igralcev in s produkcijo nadaljuje v Domžalah, pravi, da je treba verjeti v mlade igralce. "Slovenska liga ima nekaj mladih nadarjenih igralcev, vendar v njih je treba verjeti in jih hrabro potisniti v prvi plan. Seveda se je lažje zanesti na izkušene, starejše igralce, ki so preveč zaščiteni s strani sodnikov, kot priložnost ponuditi zelo mlademu igralcu. Upam, da bodo trenerji v ligi Telemach dovolj hrabri v tem pogledu in da bomo kmalu dobili nove igralce primerne za slovensko reprezentanco," pravi Sagadin.

Pari prvega kola so: Hopsi Polzela - Slovan, Zlatorog Laško - Elektra Šoštanj, Tajfun - Grosuplje, Maribor Messer - Rogaška Crystal in LTH Castings Mercator - Helios Domžale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.