Šport > Košarka
13 ogledov

Zanolin obiskal še železarje

Delegacija KZS si je konec januarja ogledala dvorano Podmežakla in se seznanila Žurnal24 main
Sekretar FIBA Europe Nar Zanolin je prepričan, da bo evropsko prvenstvo (EP) v košarki leta 2013 v Sloveniji še bolj uspešno kot prvenstvo v Litvi. Slovenija ima po njegovih besedah očitne prednosti: lego v središču Evrope, s svojo nastanitveno infrastrukturo pa lahko sprejme več tujih in domačih obiskovalcev športnega dogodka.

Zanolin je danes obiskal Jesenice, kjer mu je župan Tomaž Tom Mencinger predstavil športno infrastrukturo. Tekme bo gostila dvorana Podmežakla, ki jo dograjujejo že vse od leta 1954. Po besedah župana načrtujejo, da bo obnova stala blizu šest milijonov evrov, po EP pa bo lahko gostila večje prireditve. Za potrebe EP naj bi sprejela 5500 obiskovalcev, pozneje pa 4500, je dodal Mencinger.

Jeseniška občina sicer glede nastanitvene infrastrukture za EP 2013 sodeluje s Kranjsko Goro. Ker gre za dovolj velik dogodek, bo stekla tudi koordinacija županov Zgornje Gorenjske, saj se bodo prireditve lahko vrstile od Bohinja do Rateč, je še pojasnil jeseniški župan.

Sekretar FIBA Europe Nar Zanolin je dodal, da sta z županom ugotovila, da je za EP na Jesenicah vse pripravljeno ali bo kmalu pripravljeno. EP v Litvi je bila velika prireditev, a je Zanolin prepričan, da je Slovenija sposobna organizirati še boljše prvenstvo. Slovenija je po besedah Zanolina bolje opremljena glede hotelske infrastrukture kot Litva, poleg tega pa je tudi v središču Evrope.

Priprave na Jesenicah je pohvalil tudi direktor Eurobasketa 2013 Aleš Križnar. Jesenice so po njegovih besedah športno mesto, EP 2013 pa je odlična priložnost za zapuščino v smislu prenovljene infrastrukture. Na EP v Litvi so prodali preko 300.000 vstopnic, izdali 5000 novinarskih akreditacij, tekme pa so prenašali v več kot 160 držav. Prednost pred Litovci pa je po mnenju Križnarja lega Slovenije, infrastruktura in bližina mednarodnih letališč.

Vodja jeseniškega organizacijskega odbora Silvo Poljanšek meni, da ima občina organizacijske kapacitete za organizacijo na evropskem nivoju. Ekonomska situacija pogosto sili v hrabre odločitve, na Jesenicah in v okoliških občinah pa po besedah Poljanška pričakujejo številne pozitivne učinke EP 2013, tudi večji turistični obisk.

Glede pričakovanega števila obiskovalcev v dvorani Podmežakla sogovorniki na Jesenicah niso želeli biti natančni, saj bo slednje po njihovem mnenju odvisno predvsem od držav, ki bodo igrale v tej dvorani. Generalni sekretar FIBA Zanolin v teh dneh obiskuje vsa mesta, ki bodo gostila največje tekmovanje v zgodovini samostojne Slovenije – EuroBasket 2013, torej Koper, Ptuj, Jesenice, Novo mesto in Ljubljano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.