Šport > Košarka
41245 ogledov

Noro, kaj Dončiću počnejo sodniki: "Pred tekmo se pogovarjajo ..."

Luka Dončić fiba.basketball
Najboljši slovenski košarkar, nesporni prvi zvezdnik svetovnega prvenstva, je bil na turnirju v Aziji tarča grobe fizične igre in na trenutke zelo vprašljivega sodniškega kriterija.

Fenomenalni Luka Dončić je eden najslavnejših in posledično tudi najbolj obleganih košarkarjev letošnjega SP, a je v določenih pogledih postal žrtev svojega zvezdniškega statusa, je v analizi dogajanja v Aziji izpostavil legendarni Peter Vilfan.

Vilfan, slovenski košarkarski velikan, ki ga na Filipine vežejo čudoviti spomini, saj je prav na tem prizorišču pred 45 leti postal svetovni prvak z Jugoslavijo, meni, da je bil Dončić na prvenstvu nemalokrat žrtev nepoštenega sojenja.

Luka Dončić | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball
"Ne pričakujem, da bodo imeli sodniki za Dončića drugačen kriterij, vem pa, da tudi oni preveč razmišljajo o njem. Pred tekmo se pogovarjajo, kaj mu bodo piskali in česa ne. To ni prav. Luka je izjemno pameten igralec in zna izsiliti osebne napake tekmecev, a to je njegova kvaliteta, s katero se morajo ukvarjati nasprotniki. Sodniki naj pošteno opravijo svoje delo," je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal eden najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov.

Zaskbljujoče je tudi Vilfanovo opažanje, da so nenehni sodniški 'kiksi' in nič kaj prikrito tepežkanje nasprotnih igralcev načeli Dončićevo potrpljenje, kar se vse bolj odraža tudi na njegovem obnašanju. Namesto smeha je na Lukovem obrazu pogosto moč opaziti jezo in razočaranje. "Luka se hrani s komunikacijo s sodniki, nasprotnimi igralci, celo publiko. Vse to je prej sprejemal z nasmeškom na obrazu in bil zato še boljši. Zdaj se ne smeji več, ampak razburja. Ve, da se mu dogaja krivica, hkrati pa hoče odigrati čim bolje in ekipi pomagati do dobrega rezultata. Zato je izgubil fokus, zbranost, svojo energijo pa usmerja v stvari, na katere nima vpliva. To mora popraviti, pri tem pa mu morajo ob strani stati vsi soigralci, strokovni štab in verjetno še kdo," je povedal Vilfan.

Dončić je agresivnega pokrivanja vajen že iz lige NBA, kjer pa mu z vidika prevzemanja odgovornosti več opore nudijo soigralci. "Seveda se mu to dogaja tudi v ligi NBA, a vseeno tam z manj agresije, saj so obrambe zlasti v rednem delu manj čvrste. Tu so ga tekmeci preganjali od prve do zadnje sekunde, saj so vedeli, da je to ključ do njihovega uspeha. Če bi imel Luka ob sebi enega ali dva igralca, ki bi preusmerila to pozornost, bi mu bilo veliko lažje. Verjamem, da bo iz te izkušnje svetovnega prvenstva potegnil pozitivne zaključke, ki mu bodo koristili v nadaljevanju kariere," še meni Vilfan.

Luka Dončić | Avtor: fiba.basketball fiba.basketball

Ob vseh zadolžitvah pod obročema in medijskim obveznostnim je potrebno v obzir vzeti tudi Dončićev zvezdniški status in temu primerno navijaško evforijo. 'Lukamanija' je, kot pravi Vilfan, tudi na Filipinih v polnem razmahu. 

"Bolj kot kulturni šok, ki ga doživiš, ko prideš v Manilo in na lastnih očeh in žepu doživiš blišč ter bedo modernega sveta, me je presenetila Lukamanija. To je res neverjetno, koliko oboževalcev ima naš zvezdnik na Filipinih. Mislim, da je na svetu zgolj peščica športnikov, ki lahko obnorijo tako veliko tržišče, kot je Azija."

"Navaden človek si ne more predstavljati, kaj takšna slava prinaša. Jaz ga delno razumem, saj se tudi sam gibljem v zvezdniških krogih in sem na primer igral tudi proti Michaelu Jordanu, a to je verjetno daleč od tistega, kar vsakodnevno doživlja Luka. On je 24 ur na dan pod drobnogledom. Vsako stvar, ki jo naredi dobro ali slabo, se takoj pojavi na spletu," je pristavil Vilfan.

Slovenska košarkarska reprezentanca je po četrtfinalnem porazu s Kanado (89:100) izgubila tudi prvo tekmo za razporeditev ob 5. do 8. mesta z Litvo (84:100), tako da jo v soboto ob 10.45 čaka obračun za sedmo mesto z Italijo.

Luka Dončić | Avtor: fiba.basketball Luka Dončić. fiba.basketball

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 09.september 2023.

    Luka je profić

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:08 08.september 2023.

    Vilfan poslanec ki mu je marsikaj stopilo v glavo.

  • www 10:16 08.september 2023.

    vilfan se giblje v zvezdniških krogih, hahahahahahahaha, to pa to, ja...