Šport > Košarka
25 ogledov

Zbor reprezentance, odpoved Vidmarja

košarkarji
1/16
Anže Petkovšek
Košarkarska reprezentanca je začela priprave na evropsko prvenstvo. Žal je selektor Jure Zdovc dan pred odhodom v Kranjsko Goro dobil še eno slabo novico; zaradi poškodbe je sodelovanje v reprezentanci odpovedal Gašper Vidmar.

Gašper Vidmar je bil ob številnih drugih odpovedih sodil med glavnie nosilce igre. "V petek sem dobil njegov telefonski klic in sporočilo, da zaradi poškodbe kolena žal ne more biti del reprezentance. Vedeli smo, da ima zdravstvene težave, vendar nismo pričakovali odpovedi v zadnjem trenutku. Zame in strokovni štab bi bilo lažje, če bi to sporočil že pred časom, saj bi se lahko bolje odzvali. Dejstvo je, da na njegovem igralnem položaju nimamo ustrezne menjave, tako da se bomo morali vsi skupaj usesti, se pogovoriti in videti, kako naprej," je o odpovedi Vidmarja, ki je prav v teh dneh podpisal pogodbo s turškim Banvitom, dejal Jure Zdovc.

Na zbor reprezentance je sicer prišlo 13 igralcev, štirje pa se bodo ekipi pridružili konec meseca. Prišli so: Jure Balažič, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Nebojša Joksimović, Jaka Klobučar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Mitja Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Boban Tomić, Luka Vončina in Saša Zagorac.

Zoran Dragić se bo ekipi pridružil konec naslednjega tedna na dnevu odprtih vrat v Kranju, po pravilih lige NBA pa bo lahko z reprezentanco treniral šele od 1. avgusta dalje. Uroš Slokar je pred dnevi prvič postal očka, zato mu je Jure Zdovc namenil še nekaj dni odmora, Alen Omić je trenutno še v ZDA, Aleksej Nikolić pa nastopa na evropskem prvenstvu do 20 let v Italiji.

Odprti ostajata vprašanji okoli Gorana Dragića in Američana Bryanta Dunstona, ki je še v fazi pridobivanja slovenskega državljanstva. Kar se tiče zvezdnika Miami Heat, je položaj nespremenjen, torej če bo Goran Dragić pripravljen igrati, ga bo selektor čakal vse do prvenstva, položaj z Dunstonom pa ni najbolj rožnat, saj so slovenska pravila glede izredne naturalizacije precej stroga. Tudi Zdovc je dejal, da nima najboljšega občutka in da že pripravlja črn scenarij.

"Vem, da me v pripravljalnem obdobju čaka kar nekaj bolečin v nogah (smeh). Vsak, ki je prišel na priprave, mora dati vse od sebe. V primeru dobrih iger, bodo tudi cilji izpolnjeni. Skriti moramo primanjkljaje in se osredotočiti na naše prednosti. Brez Gorana Dragića, ki bi si ga v svojih vrstah želela vsaka reprezentanca, bi bili slabši v kreaciji, pod košem pa bo nekaj novih imen, tako da me zelo zanima, kako bo vse skupah izgledalo. Mladi se morajo dokazati, starejši pa moramo potrditi, da še vedno lahko igramo na visokem nivoju. Tudi morebitna pomoč Dunstona bo zagotovo dobrodošla," je ob zboru dejal Balažić.

"Pred nami je nova reprezentančna zgodba, prvi teden pa bo namenjen spoznavanju. Nestrpno čakam, da se vse skupaj začne. Direktor Avanzo nam je predstavil program priprav, posebnih pogovorov s selektorjem pa ni bilo. Vsi smo željni dokazovanja in nastopa na Eurobasketu. Košarka je ekipni šport in pomembno bo, kako se bomo povezali kot ekipa. Ne zmagujejo imena, temveč ekipe," pa je razmišljal Prepelič.

Slovenija bo prvi del priprav opravila v Kranjski Gori. Nato se seli v Zreče, kjer bodo na vrsto že prišle prve prijateljske tekme. Skupaj jih bo Slovenija odigrala deset, od tega sedem v Sloveniji. Prva bo 30. julija v Kidričevem proti Novi Zelandiji, 3. in 4. avgusta pa je na vrsti Avstralija najprej v Laškem, nato pa v Stožicah. Sledil bo prijateljski turnir v Latviji, nato nekoliko daljše obdobje treningov, v zadnjih štirinajstih dneh pred prvenstvom pa bo sledilo še pet tekem, tri v Kopru, ena v Stožicah in ena v Banja Luki.

Evropsko prvenstvo v Zagrebu se bo začelo 5. septembra. Slovenija nastopa v skupini s Hrvaško, Gruzijo, Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.