Šport > Košarka
13 ogledov

Zdovc: Denar ni vplival na odločitev

Bo Jure Zdovc na klopi Valencie nasledil Svetislava Pešića? (Foto: ABA) ABA
Jure Zdovc je po številnih ugibanjih na koncu pristal v Rusiji pri Sankt Peterburgu, s katerim je podpisal triletno pogodbo. V spodnjem intervjuju pa več o pričakovanjih nekdanjega slovenskega selektorja od novega poglavja v svoji trenerski karieri.

Kako je prišlo do dogovora s Sankt Peterburgom?
Z Rusi sem bil v stiku že kar nekaj časa. Vmes so se stvari malce zakomplicirale, ker sem dobil ponudbo iz Istanbula od Galatasaraya, ampak na koncu sem se odločil za Sankt Peterburg.

Kaj je prevladalo pri vaši odločitvi? Športni izziv ali denar?
Predvsem športni izziv. Mislim, da imam tu več prostora za ustvarjanje. Glede na to, da sem podpisal za tri leta, imam neko zagotovilo, toda pri košarki nikoli ne veš, saj vsi hitro pričakujejo rezultat. Vendar bodo dobili novo dvorano in zdi se mi, da je to primernejši prostor za trenerja, da ustvarja.


Kakšne so vaše želje?
Želja vsakega trenerja je, da nekaj ustvari. Hkrati pa vsi takoj zahtevajo rezultat. Dolgoročna pogodba je lahko nekakšna garancija. Sploh zame, ko bom prvo leto v tuji državi, kjer potrebuješ čas za prilagoditev, da spoznaš razmere, navade igralcev.

V klubu je tudi Miha Zupan. Ste se z njim morda že slišali?
Ne. Miha je pod pogodbo, tako da ne vidim razloga, da ne bi ostal v ekipi.

Ste morda že zbrali kakšne informacije o preostalem igralskem kadru?
Seveda, poznam vse. V Rusiji je problem domačih igralcev, ki morajo biti na terenu, tako da je veliko odvisno od tega, kakšne Ruse dobiš, in potem lažje ekipo zgradiš s tujci.

Verjetno pa denar za okrepitve ni takšen problem kot pri Olimpiji?
Ne. Ko sem bil v Istanbulu, smo se na primer pogovarjali o takih zneskih, da si sam pri sebi rečeš: 'Joj, mi smo imeli v Olimpiji milijon in pol in s tem moraš priti v Top 16 Evrolige, drugače te pojejo.' Tam pa so take cifre, da padeš na rit.

Kakšen vtis ste sicer v tem kratkem času dobili o klubu?
Dobro sem se pozanimal pri ljudeh, ki so že imeli stik s tem klubom, in moram priznati, da nisem slišal nič slabega. Vsak pa ima svoj način dela. Klub vodi športni direktor Aleksej Karvanen, ki je pravzaprav več ali manj vse v klubu. Gre za bivšega igralca, ki je nekoliko mlajši od mene. Po drugi strani pa je velika odgovornost, da ti nekdo iz neke daljne države iz nekega daljnega mesta zaupa klub v svoje roke. Se pa že veselim in komaj čakam, da začnem.

Predsednik kluba je v prvi izjavi po podpisu pogodbe omenil tudi to, da ste kot mlad trener že dosegli kar nekaj lepih uspehov.
Če se ne motim, imam šest lovorik, čeprav ni še nobene evropske, ki bi si jo jaz počasi že želel. Tukaj vidim priložnost, da se s pravim načinom, dobro voljo in optimizmom pride tudi do kakšne evropske lovorike.

Ste z vodilnimi v klubu že govorili o morebitnih ciljih?
Nismo. So pa imeli pri Sankt Peterburgu lani dobro sezono. V rednem delu so bili peti, osvojili so tudi pokal. Z nekaj sreče bi kaj lahko zaigrali celo v polfinalu končnice. Zagotovo bodo cilji visoki.

Kdaj prvič odhajate v Rusijo?
Mislim, da bom prvič v Rusijo odšel čez približno 14 dni, da malce spoznam razmere.

Bi lahko morda za konec še povedali, s kolikokrat večjim proračunom kot pri Olimpiji boste delovali pri Sankt Peterburgu? Desetkrat, petnajstkrat večjim?
Če povem po resnici, ne vem, kolikšen je proračun. Te številke nisem dobil. Pri teh klubih je sicer tako, da imajo neki proračun, na pamet govorim okoli pet ali šest milijonov evrov. Ni pa problem, ko je treba kupiti kakšnega dodatnega igralca in primakniti še nekaj denarja, tako da denar vsekakor je.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.