Šport > Košarka
18 ogledov

Zdovc: Ni me bilo težko prepričati

Tiskovna konferenca ob predstavitvi Jureta Zdovca. Anže Petkovšek
Pri 47 letih je Jure Zdovc drugič postal trener slovenske košarkarske reprezentance. "Ni me bilo težko prepričati. Ko sem na EuroBasketu gledal te fante, s kakšno energijo igrajo, sem želel postati njihov trener. V čast mi je, da bom njihov trener," je povedal Zdovc.

Konjičan, član zlate generacije jugoslovanske košarke, evropski in svetovni prvak, je po Zmagu Sagadinu šele drugi trener v zgodovini slovenske košarke, ki je dobil še eno priložnost. Že prvo je odlično izkoristil in na evropskem prvenstvu 2009 Slovenijo popeljal do četrtega mesta.

"Tedaj sem bil še mlad, neizkušen trener. Zgrabil sem priložnost in uspel nam je odličen rezultat. V teh petih letih sem se precej spremenil. Postal sem bolj izkušen, bolj zrel, predvsem pa imam zdaj izdelano filozofijo trenerstva," je dejal Zdovc, ki je ob svojem imenovanju večkrat omenil predhodnika Božidarja Maljkovića, ki je Slovenijo vodil tri leta in jo septembra na domačem EuroBasketu popeljal do petega mesta.

Goran Dragić kot Tony Parker

"Božo je postavil temelje nove generacije. Pokazal je, kako je treba igrati košarko s temi fanti. Priznam, da sem želel, ko sem jih gledal na EuroBasketu, postati njihov trener. Veseli me, da jih večina igra v velikih klubih in da imajo ob sebi odlične trenerje. Ekipo moramo graditi okoli Gorana Dragića, ki ga vidim kot Tonyja Parkerja pri Franciji. Goran je izreden košarkar, pravi vodja, ki je dorasel nalogam in ki lahko ekipo popelje do velikih zmag," je razlagal Zdovc.

Novi selektor je dodal, da bo razmislil tudi o tistih, ki so že večkrat rekli ne reprezentanci, vendar jih za vsako ceno ne bo prepričeval.

Odgovoril kritikom

Spregovoril je tudi o kritikah, da ni trener, ki bi zaupal mladim igralcem. "Mislim, da vem, od kod prihajajo te pripombe. Dejstvo je, da sem zdaj pet let starejši, imam več izkušenj in dodelano filozofijo. Ko sem bil še mlad, sem zaupal starejšim igralcem, saj so mi pomagali pri razvoju, zdaj hočem ob sebi mlade, ki so polni energije. Zato se veselim pomlajevanja in dejstva, da bom lahko svoje znanje prenesel na mlajše. Hkrati pa, po pravici povedano, starejši igralci velikokrat povzročajo težave in razdor v ekipi," je pojasnil Zdovc.

Deveti selektor Slovenije po Janezu Drvariču, Zmagu Sagadinu, Andreju Urlepu, Borisu Zrinskemu, Slobodanu Subotiću, Alešu Pipanu, Memiju Bečiroviću in Božidarju Maljkoviću o ciljih za zdaj ne razmišlja. Leta 2009 je košarkarsko Slovenijo navdušil z ambiciozno izjavo, da gre na Poljsko po kolajno. V polfinalu in tekmi za bron mu je zmanjkal kanček sreče.

''Na SP gremo, da pridemo čim dlje''

"Dolgoročni cilji ne pijejo vode. Treba je iti tekmo za tekmo in jih poskušati čim več zmagati. Na svetovno prvenstvo gremo, da pridemo čim dlje," je dodal Zdovc.

Žreb za svetovno prvenstvo v Španiji od 30. avgusta do 14. septembra bo 3. februarja v Barceloni. Na prvenstvu bo nastopilo 24 ekip, ki bodo razdeljene v štiri skupine. Predtekmovanja bodo v Sevilli, Bilbau, Granadi in na Gran Canarii, drugi del bo v Barceloni in Madridu, zaključni boji pa bodo samo v Madridu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.