Šport > Košarka
20 ogledov

Zdovc: Pokazali, kako se bori za Slovenijo

1/29
Žurnal24 main
Slovenska košarkarska reprezentanca se je z zmago 67:65 nad Hrvati v četrtfinalu uvrstila v polfinale evropskega prvenstva na Poljskem. Erazem Lorbek dosegel 27 točk.
Slovenska košarkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v polfinale evropskih prvenstev. V soboto in nedeljo jo v Katovicah čaka boj za medalje, prvi v soboto ob 21. uri v polfinalu proti Srbiji . Četa selektorja Jureta Zdovca je v dvorani Spodek dosegla mejnik, ali kot bi rekli rimski vojščaki, prestopila je Rubikon, mejo, preko katere ni več vrnitve. Vsi njeni nadaljnji dosežki na 36. evropskem prvenstvu bodo z zlatimi črkami zapisani v slovensko zgodovino športa.

Slovenija je tekmo začela v standardni postavi, torej tudi z Boštjanom Nachbarjem , ki zadnja dva dni ni treniral na vso moč zaradi bolečin v zapestju. A nervoza, ki je bila očitna že med navijači, ki so na dan tekme prispeli v Katovice, se je prenesla tudi na slovenske igralce na parketu. Obramba ni delovala kot na preteklih tekmah, v napadu je primanjkovalo organizacije in odprtih metov na koš, povsem drugače kot pri Hrvaški, ki je začela sproščeno in z izvrstnim odstotkom zadetih metov prevzela pobudo. V petih minutah si je nabrala že sedem točk naskoka (4:11), tako da je moral Jure Zdovc vzeti prvo minuto odmora. Nič ni pomagalo. Slovenija je še naprej igrala pod svojimi zmožnostmi, Hrvaška na drugi strani pa je dobila dodatni zagon in v osmi minuti (tedaj njen met iz igre 8-11) povedla z 19:11. Tudi druga četrtina ni spremenila razmerja moči. Roko Leni Ukić je 12 točkam iz prvih desetih minut dodal še štiri. Hrvaška je imela prevlado tudi pod obročema, osem izgubljenih žog ter nešportna osebna napaka Gorana Jagodnika ter tehnična Boštjana Nachbarja pa sta Slovenijo v 15. minuti znova pripeljali na minus 9 (27:36). Položaj ob odmoru bi lahko bil še slabši, saj si je Hrvaška v 20. minuti nabrala že 15 točk naskoka. Pri + 13 je imela zadnji napad polčasa, vendar je Marko Popović zaradi ugovarjanja sodniku dobil tehnično napako. Dva prosta meta Jake Lakoviča in trojka Domna Lorbka sta Slovenijo vrnila med žive, pa čeprav smo v prvih dvajsetih minutah prejeli kar 47 točk.

Jaka Lakovič se je s Hrvati ruval vseh 40 minut. © Reuters

 
Na srečo košarkarska tekma traja 40 minut čiste igre, v katerih se običajno vendarle pokaže pravi obraz obeh moštev. Slovenija je drugi polčas začela, kot da gre za življenje in smrt. Pravzaprav je tudi šlo, saj so bili slovenski navijači na robu obupa, Hrvaška pa na pragu velike zmage. Varovanci Jureta Zdovca so končno pokazali pravi obraz v obrambi, Erazem Lorbek pa je dokazal, da ga strokovnjaki upravičeno uvrščajo v najožji krog za naziv najkoristnejši igralec prvenstva; 25-letni Ljubljančan je v tretji četrtini dosegel devet točk, skupno v 30 minutah 23, do 27. minute pa iz igre ni zgrešil niti enega meta na koš. Tedaj je Slovenija že nadoknadila zaostanek, prešla v vodstvo in še naprej igrala obrambo za medaljo na tem prvenstvu.

Hrvaška je v tretji četrtini dosegla le tri točke, od tega en koš iz igre in prosti met Zorana Planinića takoj v startu. Njen strelski post je trajal še dve minuti zadnje četrtine (55:50), nato pa so se hrvaški strelci vendarle prebudili. V 34. minuti so prišli na 55:54. Dve trojki Uroša Slokarja sta Slovenijo znova odlepili na 61:56, a pri 63:60 je sledila infarktna končnica. Planinić je zgrešil trojko za izenačenje, na drugi strani pa je najprej Erazem Lorbek zgrešil met, a odbito žogo je pobral Boštjan Nachbar, ki je bil še toliko priseben, da je uvidel, da njegov predhodnik ni zadel obroča in da se Sloveniji izteka napad. Dvignil se je visoko v zrak in pet sekund pred iztekom zadel za zgodovinsko zmago in nepopisno slavje na tribunah, v Katovicah in širni domovini.

 
 

Navijači so fenomenalni, tako da se počutimo kot doma, kdor pa še ni tu na Poljskem - kaj čakate?!

Boštjan Nachbar

 
Boštjan Nachbar, eden junakov, je po srečanju za nacionalno televizijo dejal: "Ja, vsekakor je to uspeh kariere zame, nič drugega se ne more primerjat s tem. Občutki so nepopisni, je pa res, da turnirja še ni konec. Malo me je presenetil sodniški kriterij, ki je bil drugačen kot na prejšnjih igrah. Sprva smo se morali na to privaditi in imeli s tem veliko problemov v prvem polčasu. Ni bilo lahko priti do zmage. Smo pa pokazali karakter, saj smo se po zaostanku vrnili in na koncu zmagali. Mislim, da smo že v prejšnjih letih imeli dobro ekipo, toda takrat se nismo znali zbrati. Zdaj je večina v najboljšpih košarkarskih letih in smo tudi te izkušnje unovčili. Navijači so fenomenalni, tako da se počutimo kot doma, kdor pa še ni tu na Poljskem - kaj čakate?! Lahko le rečem, da bomo dali vse od sebe.Težje bo zaradi tega, ker se odlično poznamo, oni si bodo ogledali prvo tekmo, ki so jo proti nam izgubili. Sedaj je več v igri, saj se igra polfinale. Menim, da bo še težje kot danes. Igrali pa bomo do zadnje sekunde. Smo zdesetkani, ampak gremo naprej. Jutri gremo na novo, na zmago. "

Erazem Lorbek je odigral eno najboljših tekem kariere: 27 točk, osem skokov. © Reuters

 
Jure Zdovc je povedal: "Znova moram najprej pohvaliti svoje igralce. Pokazali so, kako se bori za Slovenijo. Navkljub vsem težavam zmagujemo še naprej, saj verjamemo v to, kar počnemo. Moja filozofija je dobiti vsako tekmo. V košarki pa lahko zmagaš le z obrambo. V drugem polčasu smo pokazali, da jo znamo igrati. Bilo je veliko pritiska, saj smo si vsi zelo želeli te zmage, a jutri nas čaka nova tekma in časa za evforijo ni. Erazem je zame najboljši igralec tega prvenstva. Igra na neverjetno visokem nivoju in to vsako tekmo posebej. Vedno ima rešitev za tekmeca in le upam, da bo ostal v tem ritmu še naslednja dva dni."

Uroš Slokar, ki je v zaključku tekme zadel nekaj pomembnih metov, je dejal: "Čustva nas ne smejo prevzeti, saj nas niso ta pripeljala do polfinala, ampak trda, nepopustljiva obramba. Po slabem prvem polčasu smo ostali čvrsti. Jure nam je v slačilnici rekel, da je to kot vsaka druga tekma in da se moramo dokazovati iz dneva v dan. Prišli smo na parket in pokazali pravi obraz. Erazem je bil neverjeten, obramba tudi, prav tako pa navijači na tribunah. Oni imajo pravico pokazati svoje emocije, medtem ko nas jutri čaka nov dan in nov izziv. Ko bomo v finalu, pa bomo lahko tudi igralci pokazali svoja čustva."

Jasmin Repeša , hrvaški selektor, pa je dodal: "Prvi del smo odigrali dobro, ne vem pa, kaj se je zgodilo v zadnjih petnajstih sekundah prvega polčasa, ko smo imeli minuto odmora, nato pa dobili tehnično napako in prejeli trojko. V drugem delu je Slovenija igrala bolje v obrambi, začela je dobivati skok, kar ji je na koncu prineslo zmago. Sloveniji čestitam za zasluženo zmago in ji želim vse najboljše v polfinalu."


EP, četrtfinale:


Slovenija : Hrvaška 67:65 (18:25, 39:47, 53:50)
E. Lorbek 27, Nachbar 12, Lakovič 11; Ukić 21, Planinić 11
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.