Šport > Košarka
19 ogledov

Zdovc: "So stvari, ki mi niso všeč"

Jure Zdovc ima najvišje cilje. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pred odhodom v Katalonijo, kjer se bodo varovanci Jureta Zdovca pomerili s slovito Barcelono, se je ta razgovoril o stanju v klubu, o prihodnost in še o čem. V branje vam ponujamo obsežen intervju.

Kaj menite o naslednjem tekmecu Uniona Olimpije?

Bolj ko gledam Barcelono, gledam pa jo v zadnjem času kar precej, bolj me navdušuje. Ima nekaj vrhunskih igralcev in če se želiš kosati z njimi, moraš biti vseskozi zelo čvrst in agresiven v obrambi. S tem poskušaš njihovo ustvarjalnost in atletske sposobnosti kar najbolj zmanjšati. Menim, da se moramo vseeno bolj posvetiti samemu sebi. V ekipi imamo kar nekaj novih igralcev in še kar nekaj reči nam manjka. Predvsem je težko spremeniti miselnost nekaterih košarkarjev, nekaj igralcev pa je v manjši krizi. Pri tem mislim predvsem na Damirja Markoto. Poskušamo ga izvleči iz jame, v katero je padel, želimo, da bi spet dal toliko kot na začetku sezone. Imamo kar nekaj rezerve v igri. Sezona je dolga, težka. Gremo iz tekme v tekmo. Padci so nekaj normalnega. Na zadnjem dvoboju v Podgorici smo se srečno izvlekli, igrali smo slabo. Gremo dalje. Glavo gor in veselo na delo.

 

Teh košarkarjev, ki so na začetku sezone navduševali, zdaj pa jim ne gre, je kar nekaj. Na primer Kevinn Pinkney ...

Sezona je dolga. Po njej se štejejo mrtvi. Realno gledano je razlika v kakovosti teh igralcev v primerjavi s preostalimi evroligaškimi košarkarji zelo velika. Na začetku sezone smo tekmece še lahko presenetili z raznimi taktičnimi rečmi, zdaj pa se na našo igro vsi že dobro pripravijo. Mnoge ekipe so se tudi okrepile. Imamo težave in če nekateri igralci karakterno tega ne zdržijo, pride do padca. Na začetku sezone so bili rezultati odlični. Osebno sem takšen padec pričakoval že prej. Zdaj je treba biti pameten, imeti trezno glavo in odigrati sezono do konca. Najlažje bi bilo biti negativen. Treba je ostati pozitiven, veliko delati in verjeti. Seveda so neke meje, in če ne gre, pač ne gre.

 

Na zadnjih dveh evroligaških tekmah ste dvakrat slabo krenili v drugi polčas. Vas je tekmec z agresivno igro zmedel?

Zmedli smo predvsem sami sebe. Predvsem smo nehali igrati obrambo. To je naša težava. Tretja četrtina velikokrat odloči tekmo in zelo pomembno je, kako začneš ta del igre. Nenehno začenjamo premehko. To je deloma moja napaka, saj nekaterim igralcem še vedno verjamem. Konec koncev so skozi prvi del Evrolige pokazali, da si to tudi zaslužijo. Vendar se je to zdaj že prevečkrat ponovilo in tudi sam sem zato zelo razočaran.

 

Se s koncem Evrolige obetajo kakšne spremembe v igralskem kadru?

Kaj bistvenega zagotovo ne, vendar nekatere možnosti obstajajo. V nekaj naslednjih dneh bo vse jasno.

 

Zdaj vas čaka zelo natrpan urnik ...

Saj to je že vseskozi. Tudi v ligi nimajo za to pravega občutka. Ne "šparajo" nas. Vsak prosti termin se izkoristi za tekmo. Ko končamo Evroligo, nas hitro čakajo štiri tekme v Ligi NLB. Potem pride na vrsto slovenska liga in tudi zaključni turnir jadranske lige, v katero upam, da se bomo uvrstili. Veseli me, da se nekateri mladi igralci dobro vključujejo v ekipo pred drugim delom sezone.

 

Tekma z Barcelono ne bo več spremenila veliko. Kakšna je vaša ocena evroligaške sezone?

Jure Zdovc | Avtor: www.alesfevzer.com www.alesfevzer.com

Pozabljamo, da smo v evropsko sezono krenili brez pravih priprav. Če nimaš priprav, se ne moreš posvečati taktiki, malenkostim. Lahko delaš, a je vse veliko težje, saj je treningov zelo malo. Pravzaprav greš iz tekme v tekmo. Postopoma je nato to vse še težje, še posebno, če na začetku zmaguješ in se te napake nekoliko poskrijejo. Tudi če igralcem kažeš kasete in jih prepričuješ, se mi včasih zdi, da jim gre povedano skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven. Ne glede na vse je bil prvi del Evrolige resnično vrhunski. Še zlasti glede na to, kako smo kadrovali ekipo, saj nobeden izmed boljših, resnih igralcev ni želel priti v Olimpijo. Veliko smo tvegali, a vse skupaj se je dobro izšlo. Navsezadnje so igralci tisti, ki zmagujejo. Za doseženo so si prislužili spoštovanje. Sezona pa na žalost traja deset mesecev in dober si le toliko, kolikor si dober na zadnji tekmi. Tu se vidi karakter igralcev. Vsekakor nimamo moštva, ki bi lahko vso sezono enakovredno igralo na dveh frontah. Te lastnosti, da bi lahko v enakem ritmu dobro igrali tako v Evroligi kot Ligi NLB, nimamo. Padci so bili prisotni, to pa je povsem normalno. Veliko je bilo podrejenega Evroligi, za kaj več pa smo imeli premalo igralcev. Še zlasti na zunanjih položajih, kjer so nekateri igrali tudi več kot pol ure. Poskušali smo z mlajšimi košarkarji, a ti imajo pač nihanja v igri. Včasih jim gre, drugič ne. Ni bilo pričakovati, da bi lahko bistveno pomagali. Na koncu moram biti zadovoljen. Sem trener, ki ne mara porazov, in to ne glede na to, kdo je tekmec. Tudi v drugem delu nas je deklasiral le Maccabi s svojo netipično igro. Z vsemi preostalimi smo se potegovali za zmago.

Bo proti Barceloni vaša zadnja evroligaška tekma kot trener Olimpije?

Zdaj je težko reči. So nekatere reči, ki mi vsekakor niso všeč, ki bi se morale odviti drugače. A če povzamem, moramo biti glede na to, kje je bila Olimpija pred sezono, zadovoljni. A pred nami je še veliko dela. Na koncu se bodo šteli mrtvi in glede trenerskega položaja vse tudi ni odvisno od mene.

 

Omenjali ste mlade. Na zadnjih tekmah so igrali pomembno vlogo. Kaj se je spremenilo med sezono?

Priložnost so dobili tudi po sili razmer. Nekaj zaradi poškodb, slabe igre nekaterih, števila prekrškov na posameznih tekmah. Takrat v igro potisneš mlade igralce. Včasih te v to prisili sama tekma. Tako je bilo na primer proti Krki; ko so si boljši priigrali 20 točk minusa, je bilo treba tvegati. Z dobro predstavo so si mladi povečali samozavest. Pozna se tudi, da so že pol leta v procesu treninga. Je pa res, da te igralec, kot je Davis Bertans, prisili, da ga daš v igro. S svojo višino, znanjem ... Težko je vključevati mlade, ko je nad tabo vseskozi rezultatski pritisk. Olimpija je pač klub, ki mora vselej zmagovati. Tudi v Evroligi ni ekip, ki bi dajale veliko priložnosti mladim igralcem. Če pa že, morajo biti ti mladeniči nekaj res posebnega. Na žalost smo tudi v NLB pod pritiskom rezultatov, a je zelo lepo, če imaš na voljo deset ali 12 košarkarjev. Za ta ritem je to potrebno. Če se bo kateri izmed mladih v teh zadnjih mesecih izkazal, bo za Olimpijo še naprej zagotovo zelo zanimiv. Bertans je že tak. Nanj bi se lahko naslednje leto že resno računalo. Tako bi se poceni dobil dober igralec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.