Šport > Košarka
1 ogledov

Zdovc: Težko bom trener in selektor

Jure Zdovc nasprotnike dobro pozna. © Anže Petkovšek
1/22
Žurnal24 main
Selektor slovenske reprezentance in trener Uniona Olimpije Jure Zdovc je po adrenalina in naporov (pre)polnem evropskem prvenstvu praktično takoj poprijel za krmilo zmajev.

Z ekipo je zelo zadovoljen, pri ciljih pa poudarja uspešnost v ligi NLB. "Prepričati me morajo tako, kot me je v lanski sezoni Jaka Klobučar," na vprašanje o minutaži mladih igralcev odgovarja Zdovc, ki bo tudi pri (po reprezentanci) svoji drugi zeleno-beli ekipi stavil na obrambo svojega koša.

Po evropskem prvenstvu ste dejali, da ste popolnoma izčrpani. Koliko ste se v nekaj dneh uspeli spočiti?
To je bolj psihološka izčrpanost. Vendar ko nimaš kaj početi, si še bolj izčrpan. Ko si porinjen v novo kolesje dela, nimaš časa razmišljati o utrujenosti in greš preprosto naprej.

Kako bo videti Olimpijina igra v novi sezoni?
Želimo prejeti čim manj košev in dati enega več (smeh). Obramba je tista, ki prinaša lovorike, zato pri njej popuščanja ne bo. Napadalno imamo zelo dobro ekipo. Nekatere igralce poznam, drugih ne. Pomembna bosta odnos do igre in soigralcev ter želja.

 
 

V Evropi je Olimpija očitno še vedno neka znamka, nastopanje v Evroligi je dovolj privlačno. Medtem pa malo boljšega igralca iz ZDA, za katerega je nekaj več zanimanja, ne moreš dobiti. Poskušali smo pripeljati kar štiri mlade igralce, ki so bili na naboru, a nam ni uspelo pripeljati nobenega.

Jure Zdovc

 
Kakšne cilje ste si zadali?
Absolutno osvojitev prvenstva in pokala. Že nekajkrat sem dejal, da mora biti naš prioritetni cilj tudi finalni turnir lige NLB in boj za prvo mesto v tem tekmovanju. Konec koncev se tu igra dvakrat več tekem kot v Evroligi. Moramo priti nazaj, tja, kjer je Olimpija že bila. V Evroligi bomo šli tekmo za tekmo in videli, kako daleč bo šlo.

Kako boste razporedili minutažo mladim?
To je odvisno predvsem od njih. Prepričati me morajo tako, kot me je v lanski sezoni Jaka Klobučar. Nato bodo dobili toliko minut, kot si bodo zaslužili oziroma še več.

Ste si želeli vse igralce, ki so prišli?
Da.

Obramba pa je bila prvi kriterij za novince?
Ne vedno. Včasih je treba za višji cilj popustiti. Vsi vemo, da Sani ni blesteč obrambi igralec. Ampak zna igrati obrambo z glavo, predvsem pa je izjemen napadalec. Normalno je, da je treba sprejemati kompromise, da lahko greš še eno stopničko naprej.

Jure Zdovc je takole pozdravil svoje košarkarje. © Anže Petkovšek

 
Ekipi ste se tudi vi pridružili zelo pozno, zato bo časa za spoznavanje in tudi uigravanje izjemno malo.
Vse se da, vse se more, ni drugega izhoda. Gotovo še nekaj mesecev ne bom vedel, kako iz nekoga potegniti maksimum, kaj od koga pričakovati v danih okoliščinah. Mislim, da je to proces, ki traja. Kar je, je. Tekme se bodo vrstile druga za drugo. Ta ekipa je konkurenčna, v njej so igralci, ki so željni uspeha, motivirani, kar je bil moj prvi pogoj za igralca, da pride v Olimpijo. S tega vidika se nimamo česa bati.

Prva preizkušnja za lovoriko vas čaka že v nedeljo, ko bo na sporedu bitka za superpokal z Elektro. Kako boste postavili igro praktično brez treninga?
Če vam po pravici povem, niti sam ne vem (smeh). Kakovost igralcev ni sporna. Oni so do neke mere uigrani. Tudi jaz ne bom zdaj spreminjal nekih zadev, ki so jih delali že moji pomočniki. Tekmo bomo skušali odigrati v visokem ritmu, ker nas je veliko, in z dobro obrambo.

Še obstaja možnost, da si premislite in združite tako funkcijo Olimpijinega trenerja kot selektorja?
Izredno težko. Upam, da zaradi moje odsotnosti in dela z reprezentanco Olimpija ne bo nasankala. Bomo videli, ampak mislim, da je to skoraj nemogoče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.