Šport > Košarka
18 ogledov

Zdovc želel v tople kraje, končal v Rusiji

krka spartak zdovc Boštjan Tacol
V tekmi tretjega kola Top 16 v pokalu Eurocup je Spartak v Novem mestu pramagal Krko, po dvoboju pa je pred novinarje stopil trener ruskega moštva Jure Zdovc.

Kakšen je vaš komentar tekme s Krko?
Bila je težka tekma. Morda ni bilo toliko pritiska s tekmovalnega vidika, saj je bilo bolj malo gledalcev, bila pa je težka zaradi vzdušja. Malce me je bilo strah, da bi zaigrali preveč sproščeno. Glede na to, da smo zadnjo tekmo v ruskem prvenstvu izgubili, sem vsekakor pričakoval, da bodo fantje bolj zagrizeni. Tekmo smo potem kar na lahek način dobili. Nadzorovali smo potek dvoboja. Na začetku drugega polčasa se je sicer šlo koš na koš; oni so zadeli, mi smo zadeli, to pa se je nekajkrat ponovilo. Tu sem bil malce jezen, a smo nato z nekaj dobrimi obrambami ušli na 20 točk razlike in dvoboj je bil odločen.

Ob žrebu Top 16 ste verjetno pričakovali težje delo v Novem mestu?
Zagotovo. Novomeščane dobro poznam, imajo določene probleme. Imajo težak razpored, tako kot smo ga imeli mi. Ko ima hudič mlade, jih ima veliko. Toda dobre, prave ekipe s temi problemi postanejo močnejše, stopijo korak naprej. Sezona je še dolga.

Pričakujete naslednji teden še eno lahko zmago proti Krki?
Lahkih zmag ni. Krka se bo zagotovo še okrepila, pri nas bo zaigrala bolj sproščeno. Igralo se bo 40 minut, lahkih tekem pa ni.

Kdo poleg Spartaka se bo iz skupine K uvrstil med osem najboljših v pokalu Eurocup?
Zagotovo Banvit, čeprav lahko Budućnost s svojo agresivnostjo preseneti vsakogar. Mi smo se nekako izvlekli na gostovanju v Podgorici. Vsekakor pa je Banvit favorit za osvojitev drugega mesta.

Kako se znajdete v Rusiji? Finančno je zagotovo bolje kot pri nas ...
V Olimpiji so bile, vsaj zadnje leto, ko sem bil tam, super razmere in redna plača. V Rusiji pa sem se tudi dobro znašel. Bolj ali manj je vse pogojeno z rezultati. Če zmaguješ, je vse lepo, če izgubljaš, se hitro pokažejo težave. 

Ste zadovoljni s pogoji za delo v Sankt Peterburgu?
Če vam povem, da treniramo v dvorani, kjer sta dve igrišči in je vselej nekdo še na drugem igrišču, potem lahko rečem, da so pogoji slabi. Ampak kmalu naj bi se preselili v novo dvorano z osem tisoč sedeži, ki bo le klubska. Potem bo vse lepše.

Kako visoki so cilji Spartaka?
Cilji so jasni. V pokalu Eurocup zaključni turnir, tudi v ligi VTB smo imeli zelo visoke ambicije, a smo jih zdaj, čeprav smo še vedno drugi, malo spremenili. Ruska liga je pomembnejša. Glede na to, da se nam je na zadnji tekmi z domačim porazom zgodil prvi spodrsljaj, nas čaka težko delo v prvenstvu, zato bomo v ligi VTB dali več priložnosti mlajšim igralcem.

V ekipi imate tudi Miho Zupana. Kako ste zadovoljni z njegovimi predstavami?
Igra toplo – hladno. Jaz težko pohvalim igralce. Predvsem mi je pomembno dobro delo v obrambi, njegovo je korektno. Če košarkarji igrajo obrambo, lahko tudi malce zamižiš v napadu.

Vsi igralci vas hvalijo. Pred dnevi vas je tako v intervjuju zelo pohvalil tudi prvi igralec vašega kluba Patrick Beverley.
Pat je res čudovit igralec. Vsak trener bi si želel takšnega košarkarja v ekipi. Trenira, posluša, ima zmagovalno mentaliteto, ki je nima več veliko igralcev. Res imam srečo, da ga imam v ekipi.

Kako v Rusiji usklajujete pravilo, da morata biti na parketu vseskozi vsaj dva ruska igralca?
Približno trikrat ali štirikrat so me s klopi morali opozoriti na to. Včasih ti to pravilo zelo oteži delo. Najbolje je, da imaš na istem položaju ruske igralce in jih le menjaš. Parkrat se je na težkih tekmah že zgodilo, da smo morali na položaj krilnega centra poslati branilca, ker sta morala biti v ekipi dva Rusa. Včasih nismo odreagirali najbolj pametno.  

Preden ste podpisali za Spartak, ste dejali, da si želite oditi nekam, kjer bo toplo ...
Ponavadi se pač res zgodi obratno (smeh). Trenutno v Sankt Peterburgu res pritiska mraz, a tega pravzaprav ne občutim. Vseskozi sem le v dvorani, v avtu, v hotelu, na letališču.

Nameravate še dolgo ostati v Rusiji?
Imam triletno pogodbo, hkrati pa se zavedam, da je trenerski posel pač takšen, da moraš hitro spakirati kovčke, če je to potrebno.

Kako bi primerjali ligi VTB in ABA?
ABA liga je povezana z ULEB-om, v VTB pa igramo pravzaprav za nič. Je pa slednja zagotovo močnejša. Nastopa veliko evroligaških ekip. Poleg ruskih ekip na primer še Žalgiris, Prokom ... liga je zelo močna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.