Šport > Košarka
27 ogledov

Želi ga pol NBA, ustaviti ga bo morala Slovenija

Dante Exum Avstralija košarkar Reševalni pas/Twitter
Žreb skupin za letošnje svetovno prvenstvo v košarki je znova združil Slovenijo in Avstralijo. "Ozzyje" so Slovenci že premagovali na največjih tekmovanjih, a takšnega talenta, kot ga imajo sedaj, Avstralci v svojih vrstah še niso imeli.

Na Kanarskih otokih bo košu Slovenije pretil šele 18-letni organizator igre Dante Exum, po pričevanju mnogih eden največjih talentov izven Severne Amerike, ki bo na na naslednjem naboru okrepil svojo prvo ekipo v ligi NBA.

Avstralec je v pogovoru za Bleacher Report že namignil, da bi mu bilo všeč igrati s Kobejem Bryantom pri Los Angeles Lakers, potem ko so zanimanje zanj ob objavi, da bo sodeloval na naboru, že izrazili številni klubi čez lužo. 

Lakers najboljša izbira

Čeprav je bilo vodstvo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) na čelu z direktorjem reprezentanc Matejem Avanzom in selektorjem Juretom Zdovcem v ponedeljek zadovoljno z žrebom, ki je na prihajajočem SP v Španiji slovenskim košarkarjem namenil Litvo, Angolo, Južno Korejo, Mehiko in Avstralijo, je Exum prav gotovo eden izmed posameznikov, na katerega bo moral biti strokovni štab še kako pozoren.

"Los Angeles je ena od možnosti. Tam sem bil že nekajkrat in mesto mi je všeč. Če bi imel možnost iti tja in igrati za Lakers, potem bi že vedel, da imam mesto rad. Njihovi navijači so zvesti in imajo veliko rivalstvo s Clippers. Igranje v ekipi, kjer je tako velik igralec, kot je Kobe (Bryant), kjer bi lahko imel tako velikega mentorja kot novinec, menim, da bi bila najboljša izbira."

Srednješolski prvak in prvi med "playi"

Exum je namero o sodelovanju na naboru razkril takoj po tem, ko je podpisal pogodbo z agencijo, ki zastopa tudi zvezdnika Bryanta. Mlademu avstralskemu zvezdniku napovedujejo, da bo med prvimi petimi izbranci na prihajajočem naboru. Na "namišljeni" lestvici ESPN je bil nedavno na četrtem mestu in prvi med organizatorji igre. Z ekipo Lake Ginninderra je v Canberri januarja osvojil srednješolski naslov.

Da bi bila "dobra izbira", je Exum dejal tudi o ekipi Orlando Magic, kjer igra njegov prijatelj Victor Oladipo. Nasploh Avstralci niti približno nimajo slabe ekipe – poleg starih znancev evropskih parketov Davida Andersena in Joeja Inglesa sta tu še Patrick Mills (San Antonio Spurs) in Matthew Dellavedova (Cleveland Cavaliers).

Komentarjev 1
  • sash77 20:35 04.februar 2014.

    če je glavni na vasi (mladinci) še ne pomeni da bo glavni v mestu