Šport > Košarka
1 ogledov

Zlatorog in Stožice navdušila komisijo

Dvorana v Stožicah je po Avanzovih besedah prepričala komisijo Fiba Europe. (Fot Žurnal24 main
V Sloveniji se v teh dneh mudi komisija FIBA Europe, ki preverja organizacijske sposobnosti Slovenije za EP 2013 v košarki. V Stožicah pa je komisija v družbi slovenskih funkcionarjev stopila tudi pred medije.

Komisija (Richard Stokes, Monika Puchner, Valts Miltovics in Sebastian Montag) je v Slovenijo pripotovala v ponedeljek. Najprej je obiskala Maribor, nato Ptuj in Celje ter Laško, štiridnevni ogled Slovenije pa je zaključila v Ljubljani. V petek se bo štiričlanska skupina vrnila v München.

Latvijec Valts Miltovics, ki naj bi bil odgovoren predvsem za ocenjevanje organizacijskih zadev, je navdušen nad ravnjo slovenskih hotelov in meni, da ima Slovenija ogromen potencial za organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Tudi zaradi navijačev, tako domačih kot sosednjih. "Za nas je zelo pomembno, da bodo dvorane polne, saj so bile pred časom napol prazne. In kakor slišim, so tukaj naslednje tri tekme Olimpije že razprodane. To je izjemno! Slovenija je z vidika navijačev na super lokaciji, ker lahko navijači sosednjih držav brez večjih težav pridejo sem; samo usedejo se v avto in že so tu. In to je dobro, saj so sosednje države prav tako velike košarkarske dežele." Miltovics poudarja, da čeprav je Slovenija edina kandidatka za organizacijo EP, prvenstvo bo, vprašanje je le, kje. Rezervnih načrtov za primer, če Slovenija organzacije EP ne bi dobila, pa nam Latvijec ni mogel razkriti. "To ni moje področje, ker takih odločitev mi ne sprejemamo. Ne morem govoriti v imenu Fibe Europe, saj nisem tisti, ki dela na področju rezervnih načrtov." Za konec pa je predstavil še osebno prepričanje. "Moje osebno prepričanje je, da Slovenija, če bodo zgrajeni vsi potrebni športni objekti, lahko gosti tako velik dogodek!"

slovenija %C5%A1panija prva tekma Sto%C5%BEice  dvorana navija%C4%8Di | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Richard Stokes, v komisiji zadolžen za dvorane, pa v nasprotju z Miltovicsem meni, da te niso največji problem, saj so v ozadju nezgrajenih dvoran konkretni načrti. "Ne bi rekel, da so arene velik problem, prej bi rekel, da so ene izmed najbolj pozitivnih točk, saj ne gre zgolj za ideje v glavi, ampak za konkretne načrte, in v tem primeru gre za zelo dobre dvorane. Prav takšne potrebujemo, saj je EP največji košarkarski dogodek na celini, zato moramo igralcem, navijačem in medijem ponuditi najboljše pogoje."

In kaj ta obisk pomeni za KZS? O tem je za zurnal24.si spregovoril vodja projektov pri KZS Matej Avanzo. "Komisija je navdušena nad ravnjo hotelov pri nas in nad dvorano v Celju in Stožicah, dali pa so nam jasno vedeti, da dvorana Tabor tudi s prenovo ne bi ustrezala projektu, tako da bo Maribor v projekt lahko prišel le z novo dvorano. V nasprotnem primeru pa je sodelovanje Maribora v projektu skorajda nemogoče." In kaj je z nezgrajenima dvoranama na Ptuju oziroma v Novem mestu? "V Novem mestu glede na izjemno podporo lokalne skupnosti in gospodarstva sploh ne gre dvomiti, da bo dvorana tam stala, na Ptuju pa je finančna konstrukcija za gradnjo že zaprta, tako da tudi tam ni večjega vprašaja." Omenjalo naj bi se tudi Tivoli "V rezervi je seveda tudi dvorana Tivoli, ki jo lahko vedno uporabimo tudi za prvi del tekmovanja," je še pristavil Avanzo.

 

Po seji vlade 18. novembra pa naj bi bilo dokončno jasno, ali bo lahko KZS dokončno vstopila v boj za projekt EP 2013, saj se brez finančne pomoči države EP 2013 v Sloveniji, za katerega mora zveza zagotoviti 6,5 milijonov evra v šestih letih, ne bo mogel izvesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.