Šport > Košarka
70 ogledov

Zlatorogu ni uspelo nemogoče

Sport 08.01.2014 Ales Pipan, kosarka, evropski pokal, 1. krog 2. dela, skupina M Saša Despot
Košarkarji Zlatoroga Laškega so v 10. krogu lige Nova KBM za prvaka premagali Helios Suns s 95:85 (24:22, 41:42, 68:69).

V zadnji tekmi lige za prvaka je bilo v igri še nekaj zanimivih (predvsem teoretičnih) izzivov za Laščane. Po zmagi Krke proti Unionu Olimpiji bi lahko Laščani še prišli do prvega mesta, vendar le, če bi zmagali za kar 59 točk. Če bi se tekma razpletla z natančno 58 točkami plusa, bi ob tem za prvo mesto morali doseči najmanj 109 točk. Če pa bi zmagali za 58 točk in pri tem dosegli točno 108, bi o razvrstitvi Krke in Zlatoroga na prvo oziroma drugo mesto odločal žreb.

Domžalčane bi morebiten uspeh popeljal na drugo mesto, Štajerce pa bi ta razplet potisnil na mesto za njimi; v primeru poraza bi Helios drugi del tekmovanja zaključil kot četrti.

Praksa je pokazala, da takšni scenariji, tudi glede na medsebojne tekme v sezoni, ki jih nobena od ekip ni dobila za več kot 11 točk, niso realni. Prva polovica je bila povsem izenačena, prvo četrtino so za dve točki dobili domači, drugo za tri gostje, ki so tako na odmor odšli z minimalnim vodstvom 42:41.

V nadaljevanju so hitro prišli do vodstva 54:47, toda Zlatorog je tudi hitro odgovoril (61:61). V zadnji četrtini se je scenarij najprej ponovil, Helios je prišel do +7 (68:75), a so ga domači spet ujeli. Takrat pa so začeli svoj pohod k zmagi, naredili popoln preobrat, po tehnični napaki za trenerja gostov Jakšo Vuliča pa so domači izkoristili proste mete in jih začinili še s košem. Pri izidu 87:79 je bila tekma praktično odločena.

Za Zlatorog - trener Aleš Pipan je dobil priznanje za 300. tekmo na klopi tega moštva - je Jamar Abrams prispeval 23 točk, Chris Booker pa 16, za Domžalčane jih je Hugh Robertson prispeval 21, eno manj pa Marjan Čakarun.

Za Krko so tako drugo mesto v skupini osvojili Laščani, tretji so Ljubljančani, četrti pa Domžalčani.

Liga Nova KBM, izidi:

Skupina za prvaka

Zlatorog Laško - Helios Suns 95:85 (24:22, 41:42, 68:69)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.