Šport > Košarka
2 ogledov

Zmaga za Vzhod, Slovenci brez lovorik

Memi Bečirović in center Zadra Todor Gečevski.
1/17
Žurnal24 main
Izbrana selekcija Vzhoda je na All Stars tekmi v Hali Tivoli visoko s 136:113 ugnala Zahod. Predstavniki slovenskih klubov ostali praznih rok.
 

Strelci

Zahod
Brewer 22, Troha 17, Vladović 8, Tomić 6, Stipanović 10, Gečevski 8, Milič 12, Hukić 9, Rudež 13, Andrić 2, Klobučar 6.
Vzhod
Cook 5, Dragićević 22, Tepić 17, Joksimović 9, Palacio 5, Golubović 8, Štemberger 5, Micov 8, Peković 26, Gordić 2, Jagodnik 11, Vukosavljević 18.

Prireditelji tekme zvezd regionalnega košarkarskega tekmovanja so v prazničnem razpoloženju ob koncu leta v Ljubljani poskrbeli za nekoliko drugačno košarko kot so je gledalci vajeni med sezono. Selekciji Vzhoda (igrali so člani klubov iz Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine) in Zahoda (Slovenija in Hrvaška) sta v sproščenem vzdušju skušali predvsem z lepimi akcijami navdušiti gledalce v Tivoliju. Prave obrambe je bilo bolj malo, tako da sodniška trojica ni imela veliko dela s piskanjem osebnih napak - prvo so dosodili šele sredi druge četrtine. Zato pa so bili igralci toliko živahnejši in iznajdljivejši v napadu; podaje, zabijanja in trojke ter še precej številnejši poskusi atraktivne košarke so se kar vrstili, domači ljubitelji pa so najbolj navdušeno pozdravljali akcije naveze iz svojega kluba, Marko Milič - Jasmin Hukić .


Gledalcem je zapela tudi Monika Pučelj. © Saša Despot

 
Poleg košarke je bilo ta večer v Tivoliju še precej nekošarkarskega dogajanja: brez glasbe ni šlo, gledalci pa so se zabavali tudi ob nagradnih igrah, za show je skrbela madžarska akrobatska skupina Face team , nesojeni domači udeleženec tekme zvezd Goran Dragić je poškodovan namesto igranja ob robu igrišča podpisoval koledarje lige NLB, ob polčasu pa sta bila na sporedu tudi za takšne prireditve tradicionalni in nepogrešljivi tekmovanji v zabijanju in metanju trojk, vodstvo lige pa se je s priložnostnimi priznanji spomnilo tudi zlatega košarkarskega rodu nekdanje skupne države iz leta 1970.


Gledalce so zabavala dekleta iz madžarske akrobatske skupine Face Team. © Saša Despot

 
 

Najbolje zabijal Pavković

Posebno tekmovanje v zabijanju je dobil Ilija Pavković, ki je v finalu premagal Damjana Rudeža iz Splita, na finalni tekmi v metanju trojk pa je Tadija Dragičević premagal našega reprezentanta Gorana Jagodnika.

Tekma ni imela kakšnega posebnega rezultatskega pomena, zato pa toliko več košev na obeh staneh. Bolje so začeli "Vzhodnjaki" in povedli s 6:0, ko pa so njihovi kolegi z "Zahoda" prek Miliča prvič zadeli, so jih tudi hitro začeli loviti. Vzhod je vodil še do četrte minute, nato pa je Zahod s točkami Todorja Gečevskega in Miliča izničil učinek Nikole Pekovića in prvih deset minut se je končalo s sedmimi točkami naskoka za Zahod. Tesno je bilo tudi nadaljevanje, še vedno ob pomanjkanju obrambe, a zato dovolj pestro v napadu. Robert Troha , ki se mu pred tem ni uspelo uvrstiti med četverico finalistov v metanju trojk, je trikrat zapored zadel izza črte med igro, vendar pa so tudi tekmeci z Vzhoda uspešno polnili koš tekmecev ter se v 16. minuti približali le na točko zaostanka (45:46), polčas pa je Zahod dobil za dve točki (59:57). A se njihovi nasprotniki v belih dresih niso kar tako predali. V tretji četrtini so naredili manj napak in bili bolj zbrani pri metanju na koš, tako da so hitro povedli in si nato na krilih Pekovića in Vladana Vukoslavljevića priigrali tudi že deset točk naskoka (81:71), preden se je Zahod prebudil in spet začel delovati bolj organizirano. A je bilo ob izteku tretjega dela že prepozno za preobrat, varovanci "vzhodnega" trenerja Duška Vujoševića so tudi v zadnjem delu nadaljevali bolje kot košarkarji Aleksandra Petrovića in razliko brez težav obdržali pri desetih in več točkah. Ker so ta večer trojke štele tudi v dobrodelne namene, jih ni manjkalo, Milenko Tepić je zadel tri zapored in Vzhod popeljal že do 22 točk prednosti (118:96). Dvoboj je bil tako odločen že pet minut pred koncem, pa tudi razlika je bila ob izteku 40. minute podobna, 136:113. Najboljši strelec tekme je bil s 26 točkami Peković , pri poražencih pa jih je Corey Brewer dosegel 22.

Najboljši v posebnem tekmovanju v zabijanju je bil v letošnji izvedbi tekme zvezd Ilija Pavković . V finalu je bil njegov tekmec Damjan Rudež , potem ko sta si priložnost za dokazovanje svojega znanja priborila v kvalifikacijah šesterice. Sledilo je še finale metanja trojk; v tej košarkarski prvini se je v kvalifikacijah pomerila deveterica, najboljša četverica pa si je priigrala še glavni nastop večera. Tu je bil na koncu najnatančnejši Tadija Dragičević, ki je v finalu proti Goranu Jagodniku zmagal po dodatnem metu, potem ko sta oba zadela po štiri trojke v pol minute.

Zlata generacija iz leta 1970 je dobila priznanja.© Saša Despot

 

Na tekmi zvezd so podelili priznanja tudi igralcem zlatega rodu iz leta 1970. Dobili so jih Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Dragutin Čermak, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Nikola Plečaš in Damir Šolman. S tem pa podeljevanja nagrad še ni bilo konec, saj je generalni direktor lige NLB Roman Lisac za najboljšega igralca do 21 let razglasil Nikolo Pekovića , priznanje novinarjev za najkoristnejšega igralca tekme zvezd (MVP) pa je šlo prav tako v roke najučinkovitejšega strelca tekme Pekovića .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.