Šport > Košarka
10 ogledov

Zmaji dosegli le 50 točk, izgubili pri Laškem

krka klop pavić sekulić petrov ABA
Košarkarji novomeške Krke so po slabem začetku lige Telemach za prvaka nadaljevali niz zmag in se prek Šentjurja prebili na vrh lestvice (88:69). Union Olimpija je pri Zlatorogu dosegla le 50 točk in izgubila za devet (59:50). Helios je novi vodilni.

Potem ko so se košarkarji Uniona Olimpije že nekajkrat v tej sezoni lige Telemach za prvaka izvlekli skozi šivankino uho, jim tokrat v zadnjih minutah ni uspelo streti odpor tekmeca in položaj na vrhu razpredelnice se je močno zapletel. Vodstvo je prevzel Helios, ki ima izkupiček 6-1, drugo mesto si delita Krka in Olimpija s 5-2, na mestu za polfinale pa se je s tretjo zmago utrdil Zlatorog.

Glede na to, da so Ljubljančani v štiridesetih minutah zmogli le 50 točk, kar je le štiri točke manj od neslavnega rekorda lige v tej sezoni, ki ga držita Zlatorog in Rogaška Crystal, hkrati pa so v drugih dvajsetih minutah zbrali bornih 20 točk, je upravičeno marsikdo pomislil, da so se košarkarji Olimpije pridružili današnji stavki delavcev javnega sektorja, saj tudi oni nimajo urejenega položaja v klubu.

A tudi slaba igra gostov ne zmanjšuje uspeha Zlatoroga, ki ga je šele drugič v karieri vodil Ervin Dragšič in ki je imela tokrat v svojih vrstah dovolj razpoloženih igralcev, ki so brez pretiranega napora pripravili največje presenečenje sezone do zdaj. Alen Omić je zbral 14 točk, 12 skokov in podelil 4 blokade, prvi strelec ekipe Vladimir Panić je prav tako dosegel 14 točk, dvomestno število točk pa je imel še Luka Lapornik (10). Pri Olimpiji, ki je nastopila z rahlo poškodovanimi Sasujem Salinom, Deonom Thompsonom in Goranom Jeretinom, je mejo desetih točk dosegel le Željko Zagorac (10).

Tekme se je odločala v zadnjih minutah. V 36. minuti je Olimpija dosegla svoj zadnji koš na tekmi in povedla s 50:45. Nato se je začel festival košev Zlatoroga, ki je tekmo končal z delnim izidom 14:0 in zasluženo zmago. Olimpijo v soboto, 21. aprila, čaka obračun s Heliosom v dvorani Tivoli, Zlatorog pa bo gostoval v Šentjurju.

Helios na novo prebarval prvo mesto

Domžalčani so v elitni skupini lige Telemach dosegli šesto zmago, po spodrsljaju Ljubljančanov v Laškem pa so se zavihteli na vrh razpredelnice. Izbranci domačega trenerja Zmaga Sagadina so gostom prizadejali četrti poraz v tej sezoni, Šoštanjčani pa so v drugem delu državnega prvenstva doživeli že peti poraz.

Gostitelji so imeli niti igre v svojih rokah od prve do zadnje minute in počasi, a vztrajno lomili njihov odpor. Gosti so se jim skušali zoperstaviti po svojih najboljših močeh, a resneje jih niso mogli ogroziti. V 25. minuti so se približali na pet točk zaostanka (41:46), a je Drago Pašalić le nekaj sekund potreboval, da je dosegel pet zaporednih točk in svoje soigralce popeljal do vodstva z 51:41. V nadaljevanju se slika na igrišču ni bistveno spremenila, Sagadinovi izbranci so v kali zatrli vse šoštanjske poskuse za morebitno presenečenje in zanesljivo osvojili obe točki.

V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Klemen Prepelić, ki je 15 točkam dodal šest podaj, ter Sandi Čebular s 13 točkami. V gostujoči zasedbi pa sta se izkazala Đorđe Lelić in Tadej Horvat. Prvi je dosegel 16, drugi pa 14 točk. Helios se bo v soboto v gosteh pomeril z Olimpijo, Elektra pa bo na domačem igrišču gostila Krko. Obe tekmi bosta v soboto, 21. aprila.

Krka za eno noč na vrh lige

Košarkarji Šentjurja v prvih šestih kolih lige Telemach za prvaka niso zabeležili niti ene zmage, tako da je bilo jasno, da na gostovanju pri branilcih naslova nimajo prave možnosti. Tudi pred začetkom obračuna so zatrjevali, da jim igra branilcev naslova ne ustreza, predvsem zaradi centrske premoči Novomeščanov. Kdor je poznal vse te podrobnosti in je videl, da Krka po prvi četrtini vodi 26:11, si ni niti v sanjah mislil, da bi lahko Štajerci še ogrozili zmago gostiteljev.

Na koncu zmage resnično niso ogrozili, toda Dolenjcem so vseeno povzročili kar nekaj težav. Na začetku drugega polčasa so celo povedli, pred zadnjim delom zaostajali le za štiri točke, reči pa so na svoje mesto prišle v zadnji četrtini, ko so domači vendarle pokazali svoj pravi obraz. Šentjur je dosegel svoj prvi koš na tekmi, po trojki Ivice Jurkovića je tudi znižal zaostanek na 5:6, nato pa so domači za nekaj časa povsem zagospodarili na igrišču, v drugi četrtini so že imeli 16 točk prednosti (34:18).

Anže Pelc je z zadetim metom za tri točke začel lov na tekmeca, ki sta ga na enak način, z natančnim metom z razdalje, končala Milan Sebić in Jurković. Travis William Nelson je goste s prostim metom le nekaj sekund pozneje celo povedel v vodstvo, nato pa so se domači vendarle začeli zavedati, da je vrag odnesel šalo. Ob koncu tretje četrtine so prišli v vodstvo z 61:55, ki so ga v zadnji četrtini le še večali. Po izidu 63:59 so z delnim izidom 11:0 ušli, s tem pa je bil tudi odločen zmagovalec.

V naslednjem kolu bo v soboto Krka gostovala v Šoštanju, Šentjur pa bo gostil Zlatorog.

Košarkarji Maribora Messerja so vknjižili šesti par točk v ligi za obstanek, tako da so dva kola pred koncem sezone še vedno v igri za prestižno prvo mesto oziroma sedmo skupno v ligi Telemach, Rogaška Crystal pa je s trinajstim porazom zdrsnila na 50-odstotni izkupiček in bo sezono zaključila na devetem mestu.

Z izjemo uvodne četrtine, ki so jo dobili gostje z 20:14, je preostanek tekme minil v znamenju domačih igralcev, ki so večino dvomom o zmagovalcu rešili že do odmora oziroma v drugi četrtini, ki so končali z rezultatom 24:10. V nadaljevanju so prednost suvereno zadržali, saj so imeli dovolj izkušenih in razpoloženih košarkarjev. Izstopali so Ilija Gavrič (16 točk, 9 skokov), Jure Pelko (14 točk, 7 skokov), Ilija Zolotić (13 točk, 9 skokov) in Saša Mučič (10 točk, 5 skokov).

V devetem kolu (21. 4.) bo Maribor Messer gostoval pri Parkljih, Rogaško Crystal pa čaka še eno zahtevno gostovanje na Polzeli.

Parlji brez častne zmage

Košarkarji Geoplina Slovana so dosegli tretjo zmago v ligi za obstanek, Parklji pa tudi na predzadnji domači tekmi v prvoligaški konkurenci niso uspeli doseči vsaj častne zmage. Dva kola pred koncem sezone je že jasno, da bodo Moščani osvojili končno deseto mesto v ligi Telemach, Ježičani pa bodo morali v prihodnji sezoni svoje mesto v elitni druščini prepustiti prvaku 2. SKL Grosuplju.

Prijateljsko merjenje moči se je razpletlo po pričakovanju. Gostje so bili boljši vseh štirideset minut, dobili so vse štiri četrtine, tako da njihova zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem. Slovan je bil še zlasti prepričljiv v zadnjih desetih minutah, ki jih je dobil z 32:12.

Pri gostih so kar trije igralci dosegli dvojnega dvojčka: Luka Rupnik je 13 točkam dodal 10 podaj, Ante Djugum je zbral 13 skokov in 12 točk, Nejc Buda pa 11 točk in 10 skokov. Najboljši strelec Slovana je bil Maj Kovačevič z 19 točkami. Tudi Parklji so imeli dvojnega dvojčka, in sicer Marko Filipovič (14 točk, 11 skokov).

V naslednjem kolu (21. aprila) bodo Parklji gostili Maribor Messer, Slovan pa LTH Castings Mercator.

Liga Telemach, za prvaka, 7. kolo:

Krka : Šentjur 88:69 (61:57, 41:33, 26:11)
Lučić 16 točk, Dragić in Lalić 15, Balažič 14; Nelson 15, Pelc 12

Zlatorog : Union Olimpija 59:50 (41:40, 28:30, 15:11)
Omić in Panić 14, L. Lapornik 10; Zagorac 10, Jagodnik 8

Helios Domžale : Elektra Šoštanj 81:59 (59:48, 36:27, 17:12)
Prepelič 15, Čebular 13, Pašalić 11; Lelić 16, Horvat 14

 

 

 

 

 

 

Za obstanek, 8. kolo:

Parklji : Geoplin Slovan 53:88 (41:56, 23:35, 12:17)
Filipovič 14, Urbas 12; Kovačevič 19, Fon 14, Rupnik 13

Maribor Messer : Rogaška Crystal 74:65 (14:20, 38:30, 56:46)
Gavrić 16, Pelko 14, Zolotić 13; Miljkovič 15, Smajlovič 14

LTH Castings Mercator : Hopsi Polzela 75:80 (54:61, 44:47, 19:26)
Korošec 21, Kastrati 19; Hannibal 16, Sviridov 15, Vašl in Hohler 13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.