Šport > Košarka
7 ogledov

Zmaji le centimeter od zmage

Milič Mickeal Union Olimpija Tau Ceramica Taugres Evroliga Tivoli SPS
Košarkarji Uniona Olimpije so v 2. kolu Evrolige doma izgubili s špansko Tau Ceramico. Izid je bil 90:91. Vlado Ilievski je zgrešil zadnji met za zmago.
 

Evroliga, skupina C, 2. kolo

U. Olimpija : Tau Ceramica 90:91 (22:23, 19:30, 25:23, 24:15)
Fenerbahče : Alba 82:73
Lottomatica : Joventut 85:71

Košarkarji Uniona Olimpije tudi po desetem obračunu s Tau Ceramico ostajajo pri dveh zmagah, zadnja sega že v daljno leto 1994. Čeprav so bili Španci boljši tekmec, so imeli Ljubljančani celo priložnost za presenečenje. Toda zadnji napad je Vlado Ilievski zgrešil in zmaji še naprej čakajo na prvo zmago v letošnji Evroligi . "V zadnji četrtini smo dokazali, da zmoremo, da imamo karakter in slejkoprej se nam bo to obrestovalo," je po tekmi povedal makedonski organizator igre. Naslednji nasprotnik čete Aleksandra Džikića v tem tekmovanju bo prihodnji četrtek. V Ljubljano prihaja rimska Lottomatica s Primožem Brezcem in Sanijem Bečirovičem.

Vlado Ilievski (15 točk) je zgrešil zadnji met in zmaga je odšla v Španijo. © SPS

 
Zmaji, pri katerih je zaradi težav s stopalom manjkal Jasmin Hukić , so v prvi četrtini, predvsem zaradi Saše Ožbolta , ki je v tem delu dosegel kar tri trojke, dve je dodal še Ilievski, držali korak s Španci. Slednji so bili pod košem absolutni gospodarji, saj sta bila visoka Will McDonald in Stanko Barać previsoki oviri za varovance Aleksandra Džikića. Gostitelji so tako prvi točki pod španskim košem dosegli šele v 8. minuti prek Vladimirja Golubovića . Prvi del so z izidom 23:22 dobili Baski.

Tudi začetek druge četrtine je bil izenačen, potem pa so nekdanji prvaki tega tekmovanja uspešno ustavili mete Ljubljančanov izza črte, slednji so izgubili še nekaj žog, v napadu pa so gostje začeli zadevati tudi trojke. Tako je reprezentant Bosne in Hercegovine Mirza Teletović v 17. minuti svoje moštvo popeljal v vodstvo s 40:32. Škripalo je zlasti v domači obrambi, ki je v drugi četrtini prejela kar 30 točk, Tau je dobil tudi skok. Na odmor so tako bolj zadovoljni odšli štirikratni zaporedni udeleženci zaključnega turnirja Evrolige. Izid je bil 53:41.

 
 

Zmanjkalo nam je sreče, a v zadnji četrtini smo dokazali, da zmoremo, da imamo karakter in slejkoprej se nam bo to obrestovalo. Dali smo vse od sebe.

Vlado Ilievski

 
Tretja četrtina se je začela s četrtim uspešnim metom Ožbolta za tri točke, a kaj ko je z enako mero odgovoril razigrani Teletović. Gostje so naredili delni izid 7:3, tako da je moral trener Džikić že po slabih dveh minutah vzeti minuto odmora. A ta poteza se ni kaj prida obrestovala, Španci so še naprej pridno polnili koš zmajev. V 25. je po polaganju Rakočevića prednost znašala kar +21 (največ na tekmi). Takrat pa je začela igrati tudi Olimpija. Z agresivno consko obrambo in poletnim Markom Miličem (16 točk) v napadu je dobro minuto pred koncem tretjega dela zaostajala le še za 10 točk. Spodbudno in v upanju, da lahko slovenski evroligaš v zadnjem delu ulovi in prehiti favorizirane Špance. Pred zadnjo četrtino je Tau vodil s 76:66.

Mirza Begić je blestel v zadnji četrtini (dosegel je kar 12 od svojih 15 točk), a poraza Ljubljančanov ni mogel preprečiti. © SPS

 
Zadnji del igre pa je bil vrhunec četrtkovega večera pod Rožnikom. Nalet Ljubljančanov je še kar trajal, sredi zadnjega dela tekme so se približali na vsega 7 točk. Po prostih metih Mirze Begića je bilo na semaforju le še 82:75 za Tau. Polna ledna dvorana Tivoli je z glasnim spodbujanjem dala krila četi Aleksandra Džikiča, požrtvovalna igra v obrambi je vendarle obrodila sadove. Po protinapadu Miliča so zmaji v 37. minuti zaostajali le še za 4 točke (81:85). Napetost v ledni tivolski dvorani se je stopnjevala. Potem pa je Wallace 25 sekund pred koncem srečanja zadel še svojo tretjo trojko (skupaj je v 17 minutah zbral prvih 11 točk v Evroligi) in dvorana je eksplodirala. Rezultat 90:89 je pomenil sploh prvo vodstvo Olimpije. A žal je Olimpija na drugi strani pozabila na z 18 točkami prvega strelca gostov Teletovića , ki je tri sekunde pred zaključkom svojo ekipo popeljal v vodstvo z 91:90. Ljubljančani so sicer imeli zadnji napad, zaključil ga je Ilievski , a s kakih petih metrov zgrešil …

 
 

Olimpija je spet dokazala, da je lahko letos v Evroligi presenečenje.

Duško Ivanovič, trener Tau Ceramice

 
"Zmanjkalo nam je sreče. Prvih 30 minut smo odigrali slabo, v zadnji četrtini pa smo dokazali, da zmoremo, da imamo karakter in slejkoprej se nam bo to obrestovalo. Roke se nam niso zatresle, saj smo se vrnili v igro. Dali smo vse od sebe," je po tekmi dejal nesrečni Ilievski , Ožbolt , ki je bil z 18 točkami najboljši strelec Olimpije, pa je dejal: "Tako oni kot mi smo si zaslužili zmago. Zaradi fantastične publike z Green Dragonsi na čelu smo se uspeli približati in tudi povesti, žal pa je zmaga odšla v Španijo." Čestitke zmajem so prišel tudi iz ust prekaljenega trenerja Tau Ceramice Duška Ivanovića : "V zadnji četrtini, ko se je Olimpija približala, smo v napadu igrali preveč statično, brez gibanja in hitrega pretoka žoge. S tem smo izgubili zaupanje vase v obrambi. Olimpija je spet dokazala, da je lahko letos v Evroligi presenečenje."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.