Šport > Košarka
24 ogledov

Zmaji lovijo Grobarje

Giorgija Šermadinija nocoj čaka težko delo proti visokim igralcem Partizana. Po Žurnal24 main
Union Olimpija bo danes ob 20.45 v dvorani Stožice proti Partizanu v finalu Lige NLB lovila svojo drugo lovoriko v jadranski ligi. V živo tudi s tekstom na zurnal24.si.

Olimpija je v Jugoslaviji osvojila šest državnih naslovov, Partizan štiri. Zmaji so se na prostoru nekdanje skupne države nato veselili še enkrat, ko so dobili uvodno sezono jadranske lige, zdaj pa so tako blizu osmega naslova na tem ozemlju. Prav toliko jih že imajo Beograjčani.

Skupno pet lovorik
Nocojšnja tekmeca sta v jadranski ligi sicer osvojila skupno pet lovorik. Union Olimpija je bila uspešna v prvi sezoni (2001/02), ko je v finalu s 73:59 premagala Krko. Najboljši strelec pri zmajih je bil zdajšnji trener Jure Zdovc, ki je dosegel 22 točk. Partizan je bil uspešen v zadnjih štirih sezonah, še dvakrat prej pa je klonil v velikem finalu.

Nekaj posebnega
“Vsaj zame so tekme proti njim nekaj posebnega. V Beogradu sem preživel dve leti in pol. Bilo je čudovito, veliko sem se naučil, a prave priložnosti nisem dobil. Vsakič poskušam Partizanu pokazati, da je naredil napako,” je dejal organizator igre pri Ljubljančanih Vlado Ilievski in potrdil, da ga zanima le lovorika: “Menim, da ima Olimpija po nekaj letih spet ekipo, ki lahko osvoji jadransko ligo. Sicer bo težko, a upam na glasno podporo s tribun. Veliko reči se bo moralo poklopiti, še zlasti v napadu. Verjamem, da bomo dobro pripravljeni na dvoboj.”

Na vsak način do zmage
“Partizan je zagotovo boljša ekipa od Krke. Ne bom rekel, da za razred, je pa višje za eno stopničko, in sicer zaradi izkušenj, kakovosti posameznikov in moči. Goji košarko, ki morda ni najlepša, je pa učinkovita,” je tekmeca ocenil prvi mož na klopi zmajev Jure Zdovc. O rivalstvu med obema kluboma je dejal: "Jaz ga ne čutim več toliko kot včasih. Pozna se, da smo pravzaprav narazen že kakšnih 20 let. Gre pa za finale in motiv je izjemen. Tekmo želimo na vsak način dobiti. Partizan je ekipa, ki nikomur ne leži, a je premagljiva." Pri taktiki je bil Zdovcu verjetno v pomoč tudi Jaka Klobučar, ki je še v tej sezoni nosil dres Partizana. "Iz Beograda sem prišel s pravimi informacijami," je med smehom dejal branilec, ki pa v finalu ne sme igrati.

Olimpija nima slabosti
"Union Olimpija je v finalu, zato velikih slabosti nima. Ima zelo dobro zunanjo linijo in odličen met za tri točke. Mi gojimo povsem drugačno igro. To bo spopad dveh različnih sistemov, videli pa bomo, kateri bo uspešnejši," je pred tretjim medsebojnim dvobojem v tej sezoni dejal trener Partizana Vlada Jovanović in dodal: "Čaka nas težka tekma. Tako bi bilo tudi, če bi v finalu igrala Krka. A Olimpija bo še nekoliko težje premagljiva, saj bo imela na svoji strani 12 ali 13 tisoč gledalcev. Kljub vsemu imamo le najvišje ambicije."

Obe moštvi sta v tej sezoni sicer že dobili po en dvoboj, uspeh pa dosegli na domačem parketu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.