Šport > Košarka
13 ogledov

Zmaji morajo ustaviti Splitterja

Tiago Splitter je v letošnji sezoni najmočnejše orožje Caje Laboral. Nekaj lepih
1/2
Žurnal24 main
Union Olimpijo čaka v Evroligi nadvse pomemben obračun proti španski Caji Laboral. Po dveh uvodnih porazih Ljubljančani nujno potrebujejo zmago, da bi ostali v boju za Top 16.

V Evroligi bo ta četrtek Union Olimpija na domačem parketu gostila špansko ekipo Caja Laboral, v preteklosti znano pod imenom Tau Ceramica. Olimpija mora nujno zmagati, saj se ji želena uvrstitev med najboljših 16 ekip stare celine z vsakim porazom bolj odmika. Medtem ko Ljubljančani še vedno čakajo na svojo prvo zmago v Evropi, Španci, z morebitnim uspehom na prihajajočem gostovanju, iščejo priključek k samemu vrhu skupine C. V prvem kolu so bili varovanci Duška Ivanovića z rezultatom 77:65 poraženi na gostovanju pri rimski Lottomatici, v drugem kolu pa so pred domačimi navijači z 86:81 odpravili izraelski Maccabi.

Olimpijo zelo spoštujem, imajo odlično ekipo in znajo igrati.
Duško Ivanović

Olimpija in Caja Laboral sta se na evropski sceni srečala že velikokrat. Ljubljanskim navijačem v najlepšem spominu zagotovo ostaja finale pokala Saporta iz leta 1994, ko je Olimpija dosegla svoj največji uspeh ter osvojila svoj doslej edini evropski pokal. Nazadnje sta se omenjena tekmeca srečala prav tako v Ljubljani, in sicer v lanski sezoni, ko so bili z rezultatom 91:90 boljši Španci. Tudi statistika ni na strani Olimpije, saj je Caja Laboral zmagala na zadnjih štirih gostovanjih v naši prestolnici.

Ekipa iz Vitorie ima za seboj izredno uspešno sezono, kljub temu, da jim je spodletela uvrstitev na zaključni turnir Evrolige v Berlinu. Osvojili so namreč španski kraljevi pokal ter se uvrstili v finale španskega prvenstva.

Na četrtkovi tekmi bodo morali naši prvaki še zlasti paziti na trenutno zelo vročega centra Tiaga Splitterja, ki je na prvih dveh tekmah svoje ekipe v Evroligi dosegel 43 točk. K temu je dodal še 16 skokov ter šest asistenc. Druga nevarnost, ki preti ljubljanskim košarkarjem, je ostrostrelec Mirza Teletović. 24-letni Bosanec veliko poizkuša z meti z razdalje. Letos je sicer zadel samo tri trojke (met 3/12), toda upajmo, da ga bodo Ljubljančani uspešno ustavili in se ne bo razigral ravno na četrtkovi tekmi. Lepe spomine na Olimpijo ima tudi 2,18 metra visoki hrvaški center Stanko Barać, ki je svoj najboljši dosežek v Evroligi, 11 točk, 8 skokov ter dve ukradeni žogi v samo 17 minutah, ustvaril lani ravno proti našim prvakom na domači tekmi v Vitoriji, ki so jo Španci na koncu dobili z 101:69. Nemalo preglavic zna povzročiti tudi gibljivi krilni igralec Lior Eliyahu, ki je – na svoji edini tekmi letošnje Evrolige proti Maccabiju – dosegel 12 točk ter sedem skokov.

V Ljubljani smo igrali že velikokrat, vendar je bilo vselej težko.
Duško Ivanović

Najtežjo nalogo v domačih vrstah bosta opravljala
Gašper Vidmar in Vladimir Golubović, ki bosta morala zaustaviti odličnega Tiaga Splitterja. V kolikor jima uspe dovolj hitro izsiliti nekaj osebnih napak 24-letnega brazilskega centra ter ga s tem za nekaj časa spraviti na klop, bi lahko Olimpiji priskrbela morda odločilno prednost na četrtkovi tekmi. Zelo koristne bi bile lahko tudi izkušnje Vlada Ilijevskega, ki je polovico pretekle sezone odigral prav pri Caji Laboral.

Previden pri svojih napovedih je tudi trener Caje Laboral, Črnogorec Duško Ivanović: "Olimpijo zelo spoštujem, imajo odlično ekipo in znajo igrati. Kot vse ekipe s področja nekdanje Jugoslavije, lahko računajo na talent svojih igralcev, tudi tistih, ki so nekoliko manj znani. So pametni in se vedno borijo do konca. Čeprav so izgubili uvodni tekmi Evrolige, so še vedno v igri in želijo se uvrstiti med najboljših 16. Sigurno se zaradi teh dveh porazov ne bodo predali. Vemo, da bo zelo težko. V Ljubljani smo igrali že velikokrat, vendar je bilo vselej težko. Kot smo videli proti Maroussiju, imajo letos tudi bučno podporo s tribun in zaradi tega bo še težje. Imajo veliko srce, borijo se za vsako žogo in imajo veliko talentiranih igralcev. Bečirović je najboljši primer, medtem ko je Walsh, ki dobro pozna španski način igre, zelo dober strelec in zna zadeti tudi proti dobrim branilcem. Slokar zna igrati tako v raketi kot izven nje, Golubović je odličen igralec itd. Imajo tudi odličnega trenerja, ki je opravil odlično delo s sestavo ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.